Policijos departamento duomenimis, gauti 67 pranešimai dėl rinkimų pažeidimų.

Kaip nurodo policijos ir Generalinės prokuratūros atstovai, kol kas vienas ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl chuliganizmo Parudaminio kaime, Vilniaus apskrityje. Čia sekmadienį, apie 20.30 val. neblaivus vyriškis bandė patekti į rinkimų apylinkę balsavimui pasibaigus. Neįleidus į vidų, asmuo išdaužė du langus.

Visuomeninės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ vadovas Tadas Langaitis BNS pirmadienį sakė, kad sudėjus visuomenininkų užfiksuotus galimus pažeidimus su pranešimais policijai (dalis jų dubliuojasi), iš viso jų gali būti mažiausiai 120 pažeidimų.

Jis taip pat tvirtino, kad apie 60 proc. visų galimų pažeidimų, kuriuos nustatė visuomenininkai - dėl agitacijų draudimo nepaisymo.

Ryškiausi pažeidimai, anot jo, – Vilniaus mero Artūro Zuoko rodyta agitacinė reklama „Forum Cinemas“ kino teatruose Vilniuje ir Klaipėdoje šeštadienį bei sekmadienio rytą, taip pat nepriklausomo kandidato Naglio Puteikio mobili reklama, kuri esą buvo pastatyta per arti rinkimų apylinkių.

„Buvo užfiksuotos ir dvi atskiros serijos bandymų papirkti rinkėjus Vilniaus rajone. Užfiksuoti konkretūs automobiliai, jų ieškoma, nustatyti konkretūs pažeidėjai. Taip pat užfiksuota pora bandymų pavežti rinkėjus rinkimų dieną, juos agituojant balsuoti už konkretų kandidatą“, - sakė T.Langaitis.

Dar dvi grupės pažeidimų, apie kurias policijai pranešė „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai – septynios neantspauduotos balsadėžės Kėdainiuose, Vilniuje bei kituose miestuose. Kaišiadoryse užfiksuota, kad biuleteniai buvo netinkamai laikomi prieš rinkimų dieną.

Tačiau dėl šių smulkių incidentų rinkėjų balsai apylinkėse, kur nustatyti pažeidimai, nebuvo panaikinti.

„ Paskutinė grupė – rinkėjai, kurie negavo teisės balsuoti, nors jie tokią teisę turėjo. Jiems buvo arba sakoma, kad jie jau balsavo, arba jiems buvo neleista balsuoti ne savo rinkimų apylinkėje, nors tokia teisė yra numatyta. Užfiksavome apie 10 tokių atvejų“, - sakė T.Langaitis..

Kaip sakė iniciatyvos vadovas, daugumą atvejų su savivaldybių rinkimų komisijomis pavyko išspręsti taikiai.

V.Langaitis paminėjo ir organizacines problemas – anot jo, dėl didžiulių eilių Vilniaus miesto V.Sirokomlės apylinkėje mažiausiai kelios dešimtys rinkėjų išėjo taip ir nesulaukę galimybės balsuoti.

Šią problemą sekmadienį besibaigiant balsavimui pripažino ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Nepaisant kai kurių problemų, Z.Vaigausko teigimu, rimtesnių pažeidimų, leidžiančių abejoti rinkimų rezultatais, nenustatyta.

VRK atstovai gavo skundų ir dėl neleistinos agitacijos trumposiomis žinutėmis, bandymo papirkti rinkėjus smulkiomis sumomis ir alkoholiniais gėrimais, Elektrėnuose, kaip įtariama, vienas rinkimų komisijos narys buvo neblaivus, jis buvo nušalintas nuo darbo.

Taip pat pranešta apie problemas rinkėjams patekti į apylinkes Trakuose, kur dėl sekmadienį vykusio dviratininkų maratono buvo uždarytos kai kurios gatvės.

Sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose dalyvavo septyni kandidatai, į antrąjį rinkimų turą pateko dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė, surinkusi 45,89 proc. rinkėjų balsų, ir socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, pelnęs 13,63 proc. rinkėjų palankumą.

Antrasis rinkimų turas vyks gegužės 25-ąją kartu su rinkimais į Europos parlamentą.