Įkvėpėja – duktė

Tiesa, šiandien Vilniaus konservatoriją baigusi Vaida Povilaitienė save dažniau pristato ne kaip choreografę, o kaip… mamą. Metukų ir keturių mėnesių duktė Lėja „visa į mamą” - vos išgirdusi muziką tūpčioja ir ploja rankytėm. Jei ne ši šokėjėlė, kažin ar Vaida būtų susidomėjusi nėščiųjų šokio terapija. Dar besilaukdama dukters ji apsilankė R.Šemetos nėščiųjų mokykloje, kurioje ir ,,užsikrėtė” šia mintimi. Savo moto pasirinkusi amerikiečių psichologo S.Grofo mintį „Išgyvenimai, kuriuos vaikas patyrė iki gimdymo, yra stipriausi, jie nulemia žmogaus elgesį tolesniame gyvenime ir yra giliausiai sąmonėje paslėpti”, choreografė Vaida nusprendė pralaužti ledus ir viena pirmųjų Lietuvoje ėmė mokyti nėščiąsias šokio paslapčių.

Prieš pradėdama dėstyti savo mintis, šokio specialistė įspėja, kad tai, apie ką ji kalbės, tinka tik jei nėštumas įprastas, tai yra tada, kai nėščiąją prižiūrintis gydytojas nerekomenduoja riboti fizinės veiklos, kai moteris gerai jaučiasi.

Trys „už”

Panašiai kaip sportas ar mankšta, šokis yra tam tikras fizinis krūvis nėščiajai. O tai tik į naudą - pašnekovė yra įsitikinusi, kad namie neužsitupėjusios nėščiosios gimdo daug lengviau negu tinginukės. Šokdama nėščioji pramankština klubų raiščius, o kai šie laisvesni, vaikeliui lengviau eiti gimdymo takais, gimdyvė patiria mažiau skausmo. Tai pirma priežastis, dėl ko būsimai gimdyvei naudinga šokti. Antroji, gal dar svarbesnė, - muzika ir šokis atpalaiduoja nėščiąją ir dovanoja jai krūvą teigiamų emocijų. Tai labai svarbu ne tik jai, bet ir pilvelyje esančiam piliečiui. O kadangi šokama su partneriu, tos valandėlės dar labiau suartina visus tris - būsimą vaikelį, tėtį ir mamą. Na ir trečiasis „už” yra tai, kad šeima išmoksta šokių, kuriuos gali šokti ir vėliau.

„Iš pirmo žvilgsnio tai gali būti panašu į nėščiųjų aerobiką ar mankštą, tačiau per aerobiką ruošiamasi fiziškai, o šokis labiau atpalaiduoja, tai tiesiog malonus laisvalaikio leidimo būdas. Juk jei iki tol niekada nešokai ir į šokių pamokas ateisi jau su dideliu pilvuku, fiziškai labai daug nesustiprėsi, bet gera nuotaika garantuota”.

Rumba, valsas ir fokstrotas

Kas tinka šokti nėščiosioms, priklauso nuo to, kokie mankštos pratimai rekomenduojami būsimoms mamytėms. Atitinkamai parenkami šokio judesiai, kurie naudingi būsimam gimdymui. „Rekomenduojami ramūs, lėto tempo, nereikalaujantys staigių judesių šokiai ir, priešingai, draudžiami greito tempo, staigių judesių šokiai”, - svarbiausią taisyklę apibūdina choreografė Vaida. Jos nuomone, geriausias šokis yra rumba. Dar tinka lėtas valsas ir fokstrotas.

Rumba - Lotynų Amerikos šokis, vadinamas meilės šokiu. Nėščiosioms naudinga, nes šokant „dirba” dubuo, juda klubai.

Fokstrotas - manoma, kad fokstroto kūrėjas yra H.Foksas, kuris 1913 m. tam tikrus žingsnius šoko pagal regtaimo muziką. Iš pradžių šokis neturėjo jokių taisyklių, žmonės šoko kaip panorėję. Buvo tvirtinama, kad jis turi padėti atsipalaiduoti. Toks būdas buvo pavadintas „Šok kaip patinka”. Dabartinis fokstrotas lyginamas su elegantišku pasivaikščiojimu.

Lėtas valsas. Iki šiol ginčijamasi, kas jo tėvynė - Vokietija, Prancūzija ar Italija. Nuo XX a. pr. lėtas valsas nenuginčijamai tapo šokių karaliumi.

Svarbu – nepersistengti

„Ar tai man nepakenks?”, „Bijau, kad kas nors bloga nenutiktų kūdikiui”, - tokias abejones Vaida išgirdo surengusi pristatomąsias 45 min. šokio pamokas nėščiosioms. Choreografė supranta būsimas mamas, nes tokia šokio terapija pas mus vis dar ,,neatrasta žemė” ir natūralu, kad baugina tai, kas nežinoma. Tačiau už baimę ir nežinomybę dar sunkiau yra… prikalbinti ateiti šokti vyrus. Niekam ne paslaptis, kad šokio mokyklose jų nepaprastai trūksta.

„Vyrai nenori šokti ne todėl, kad žmona nėščia, o apskritai. Nieko nepadarysi, toks lietuviškas mentalitetas, pas mus nėra šokio tradicijos, nors pastaruoju metu poreikis šokti jaučiamas vis stipriau”, - pabrėžia choreografė. Ji supranta, kad šiuo atžvilgiu nėščiajai paprasčiau sportuoti - atėjai į sporto klubą viena, paplaukiojai, pasimankštinai… O čia reikia prikalbinti vyrą. Be to, šiais laikais visi beprotiškai užsiėmę. Teoriškai įmanoma sukurti šokius, kuriuos šoktų viena nėščioji, bet tada neliktų bendravimo su partneriu, sumažėtų malonumas.

„Jeigu medikai nerekomenduoja ar net draudžia šokti, tai kas kita. Bet jei jaučiatės gerai, tarkim, anksčiau šokote ir dabar norite. kodėl gi ne? Kaip tik paskutinėmis dienomis prieš gimdymą patariama pajudėti, pvz., lipti laiptais, o kodėl gi nesušokus kokio šokio?” - šypsosi žavioji pašnekovė.

Be abejo, labai svarbu nepersistengti ir šokti prižiūrit profesionalams. Nė vienas išmanantis specialistas nepatars per nėštumą jums trepsėti trankios polkos. Pati Vaida savo šokio teoriją paremia asmenine patirtimi - ji šoko iki pat gimdymo ir kai gimdė dukterį, medikai džiaugėsi sklandžia gimdymo eiga. „Jaučiausi puikiai, ginekologas patarė nekeisti gyvenimo būdo, tad buvau laiminga ir šokau”, - sako Vaida Povilaitienė, nėščiųjų šokio pamokų iniciatorė.

Akušerio-ginekologo R.Šemetos komentaras:

„Šokio terapijos pagrindas - glaudus judesio ir emocijos ryšys. Šokdami sutuoktiniai dalijasi savo jutiminio gyvenimo nuostatomis ir siekiais. Per šokio terapiją sudaroma aplinka, kurioje gali būti išreikšti, pripažinti ar pranešti įvairiausi jausmai. Šokis, judesys taikomi psichosomatinėms ligoms, įvairiems asmenybės sutrikimams gydyti, santykių problemoms spręsti. Per šokio terapiją puikiai suderinami keli nėščiajai svarbūs dalykai: fizinis krūvis, teigiamos emocijos ir atsipalaidavimas. Be abejo, negalima nuneigti, kad taip stiprėja vyro ir moters santykiai. Šokio terapijos šalutinio poveikio nėštumui praktiškai nėra. Noriu tikėti, kad šis pas mus kol kas naujas būdas greitai išpopuliarės”.