V. Tomaševskis taip pat apkaltino socdemų teisingumo ministrą Juozą Bernatonį nusižengiant įstatymams.

Kaltina D. Grybauskaitę lendant ne į savo daržą

DELFI paklaustas apie kivirčą dėl šilumos ūkio, į kurį įsitraukė premjeras Algirdas Butkevičius ir LLRA deleguotas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, politikas nurodė trečią veikiantį asmenį šioje istorijoje. Anot jo, tai ne į savo reikalus nosį kišanti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Šituose klausimuose reikėtų turėti bendrą poziciją. Manau, kad kiekvienas turi dirbti pagal kompetenciją. O šitie ginčai prasidėjo nuo mūsų šalies vadovės kišimosi į Vyriausybės kompetenciją“, - sakė V. Tomaševskis.

LLRA lyderio teigimu, valdančioji koalicija leidžiasi stumdoma.

„Jeigu premjeras leidžia, (…) na, tai jo požiūris. Aš manau, kad tai neleistina, - teigė V. Tomaševskis. - Yra tam tikros taisyklės, kurių reikia paisyti. Iš kitos pusės, manau, kad ir Vyriausybė turi žinoti savo teises, savo kompetencijas ir bandyti jomis pasinaudoti. Jeigu, sakysim, Vyriausybė šitą lauką atiduoda be diskusijų, be ginčių, yra nelabai gerai.“

Politikas taip pat priminė kivirčus tarp valdančiųjų ir D. Grybauskaitės, kai prezidentė vieną po kito atmetinėjo Darbo partijos kandidatus į ministrų pareigas. Esą valdantieji galėjo pasipriešinti, bet to nepadarė.

„Loreta Graužinienė ir Virginija Baltraitienė yra ne mažesnės kompetencijos negu pačios prezidentės. Deja, kažkas sprendžia už koaliciją, o mes leidome spręsti už mūsų koaliciją“, - prisiminė V. Tomaševskis.

Antausis J. Bernatoniui

Kalbėdamas apie ministrą Juozą Bernatonį, kuris pasvarstė apie lenko kortą kaip „įsipareigojimą kitai vaistybei“ papiktindamas LLRA lyderį, V. Tomaševskis teigė to nedramatizuojantis. Esą J. Bernatonis pasisakė „kaip teisininkas“, o teisininkų Lietuvoje tūkstančiai. Vis dėlto V. Tomaševskis pabrėžė, esą prezidento rinkimuose reikia konkuruoti „idėjomis, o ne rodant kito kandidato tautybę“. J. Bernatonis vadovauja socdemų kandidato Zigmanto Balčyčio rinkimų štabui.

„Jis peržengė tam tikrą ribą, ir netgi daugiau – faktiškai jis pažeidė įstatymą. (…) Tai yra tam tikra kompromitacija mūsų valstybės“, - J. Bernatoniui įgėlė LLRA lyderis.

Paklaustas, ar LLRA po prezidento rinkimų gali nebelikti valdančiojoje koalicijoje, V. Tomaševskis pakartojo, kad po partija „nebijo dirbti ir opozicijoje“. „Jeigu kai kurioms sisteminėms partijoms nereikia mūsų daugumoje – mes irgi netrokštame valdžios bet kokia kaina“, - teigė politikas.

Sykiu jis pažymėjo, kad LLRA tikrai trauksis į opoziciją, jei po rinkimų bus formuojama konservatorių ir socialdemokratų koalicija.

Prisiima nuopelnus dėl pensijų

LLRA frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė pareiškė, esą sprendimai dėl pensijų atkūrimo nemaža dalimi yra LLRA nuopelnas. Anot jos, būtent LLRA įtikino socialdemokratus dėl pensijų grąžinimo.

Politikės žodžiais, LLRA ragina pensijas kompensuoti keliant alkoholio akcizus.

R. Tamašunienė taip pat pažymėjo, kad referendumas dėl euro įvedimo galėjo būti rengiamas kartu su jau patvirtintu referendumu dėl žemės, tačiau iniciatyvinė grupė euro klausimo tada nekėlė. LLRA frakcijos vadovė neslepia skeptiškai vertinanti atskiro referendumo dėl euro iniciatyvą – pirmiausiai dėl kaštų.

„Kiekvienu aktualiu mūsų šaliai klausimu rengti referendumus iš tikrųjų yra brangu“, - pabrėžė politikė.

V. Tomaševskis pasisakė kiek kitaip – esą LLRA atstovas Vyriausioje rinkimų komisijoje balsavo už referendumą, tačiau buvo mažumoje.

Pavardžių rašyba: ragina neišradinėti rato

Komentuodami siūlymus įteisinti lenkiškų pavardžių rašymą atskirame asmens dokumento lape, LLRA lyderiai vieningi – to nepakanka. Esą tautinės mažumos turi teisę naudotis originaliomis savo pavardėmis, o ne turėti jas kaip priedą asmens dokumente.

„Gal paskutinis puslapis, gal kituose dokumentuose. Čia nelabai rimta. Nereikia mums išradinėti rato“, - sakė V. Tomaševskis.

Anot R. Tamašunienės, tautinių mažumų atstovai savo pavardžių nori oficialiam naudojimui, o ne dėl smagumo.

„Pavardė žmogui reikalinga tam, kad jinai būtų jo kituose dokumentuose: turtiniuose, sudarytose sutartyse. Ir dabar jos turėjimas vien dėl to, kad jam turėti smagu tą pavardę parašytą oroginalo kalba, man atrodo, dar labiau supainioja situaciją. Jeigu jau nusprendėme rašyti, reikia rašyti ten, kur ir turi būti: asmens dokumente, patvirtinančiame tikrąją pavardę“, - akcentavo LLRA frakcijos seniūnė.

V. Tomaševskis pridūrė procese matantis ir gerąją pusę – esą pagaliau atsirado supratimas, kad „pavardė ir vardas yra žmogaus nuosavybė“.