Iš ankstesnių penkerių rinkimų tik vieni vyko anksčiau numatyto termino – 2004 m., po Rolando Pakso apkaltos. Pirmuosius prezidento rinkimus 1993 m. laimėjo socialdemokratų patriarchas Algirdas Brazauskas, antruosiuose 1997 m. triumfavo Amerikos lietuvis Valdas Adamkus, trečiuosiuse 2002 m. – trumpiausiai prezidento kėdėje išsilaikęs R. Paksas. 2004 m. prie valstybės vairo grįžo V. Adamkus, o 2009 m. rinkimus laimėjo dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Kada vyks rinkimai?

Pirmasis rinkimų turas įvyko gegužės 11 d., sekmadienį. Antrasis turas rengiamas gegužės 25 d., kartu su rinkimais į Europos Parlamentą.

Kas kandidatuoja?

Visus barjerus – nuo registravimosi pretendentu iki reikalingų 20 tūkst. parašų surinkimo – įveikė 7 politikai: perrinkimo siekianti D. Grybauskaitė, socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, „darbietis“, po R. Pakso apkaltos prezidento pareigas laikinai ėjęs Artūras Paulauskas, Vilniaus meras Artūras Zuokas, valstiečių-žaliųjų kandidatas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, Ignalinos meras Bronis Ropė bei Seimo narys, iš konservatorių partijos neseniai pasitraukęs Naglis Puteikis.

Į antrąjį rinkimų turą pateko D. Grybauskaitė bei Z. Balčytis. Trečiojie vietoje liko A. Palauskas, už jo: N. Puteikis, V. Tomaševskis, A. Zuokas ir B. Ropė. 

Trims iš septynių kandidatų tai nėra pirmas bandymas siekti prezidento kėdės. Be 2009 m. rinkimuose triumfavusios D. Grybauskaitės, prezidento posto yra siekę ir A. Paulauskas bei V. Tomaševskis.

Kandidatuoti taip pat norėjo buvęs D. Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys, A. Brazausko našlė Kristina Brazauskienė, verslininkas Vladas Lašas ir daugelis kitų. Tačiau jie reikalingų 20 tūkst. parašų nesurinko. Arčiausiai buvo L. Balsys, pristatęs iš viso apie 20,4 tūkst. parašų, tačiau po parašų tikrinimo bendras skaičius krito žemiau 20 tūkst.

Net keturios parlamentinės partijos neturi savo kandidato prezidento rinkimuose. Konservatoriai ir liberalai remia D. Grybauskaitės kandidatūrą – kaip ir prieš penkerius metus. „Tvarka ir teisingumas“ liko be kandidato, nes partijos lyderis R. Paksas mėgino kandidatuoti nepaisydamas to, kad lig šiol nepakeisti jam kandidatuoti draudžiantys Lietuvos įstatymai. Savo kandidato neturi ir 2012 m. Seimo rinkimuose beveik 8 proc. rinkėjų paramos sulaukusi partija „Drąsos kelias“. Tiesa, su šia politine jėga gana šiltus santykius palaiko savarankiškai kandidatuojantis N. Puteikis.