Manoma, kad derybos su Serbija gali trukti nuo šešerių iki aštuonerių metų. Pirmiausiai ketinama pradėti derėtis dėl teisminės ir policijos sistemos, žmogaus teisių apsaugos ir santykių su Kosovu. Tuo tarpu derybų pradžios išvakarėse Lily Lynch, apie Balkanų kraštų politiką tarptautinei auditorijai rašančio „Balkanist“ viena iš steigėjų ir vyriausioji redaktorė, naktį iš sekmadienio į pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad savo miegamajame Serbijoje po vidurnakčio pabudo nuo įsiveržusių policininkų, kurie klausinėjo, ką ji veikianti Serbijoje. Moteris teigia buvusi tik iš dalies apsirengusi, o policininkai buvę tik vyrai, kuriuos jai galiausiai pavyko išprašyti. „Balkanist“ neseniai rašė apie savivaldybių bei merų rinkimus Kosove bei galimas politines intrigas, diriguojamas iš Serbijos sostinės Belgrado: etniškai padalytame Kosovo Mitrovicos mieste esą gali tekti rengti pakartotinius rinkimus.

Kovo viduryje Serbijoje esą greičiausiai vyks visuotiniai rinkimai, o artėjant rinkimams visada iškyla Kosovo klausimas siekiant diskredituoti politinius priešininkus. Praėjusią savaitę ten buvo nušautas ankstesnysis kandidatas į merus, etninis serbas, Dimitrije Janicijevičius. Galbūt daugiau informacijos apie policijos naktinio vizito priežastis pas žiniasklaidos atstovę priežastis bus paskelbta netrukus, tačiau paskaičius pirmuosius pranešimus, tikrai nepanašu nei į taikius laikus, nei į žiniasklaidos laisvės užtikrinimą.

Net ir artėjant derybų pradžiai su Serbija, ES plėtrosir kaimynystės politikos komisarui Š.Fulei Serbijos klausimas šiuo metu gali blankti regint tai, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje. Apie Ukrainą rašėme ne kartą, pavyzdžiui, čia skaitykite apie tai, jog Ukrainos kaimynystė reiškia, kad narystė ES nenumatyta, o čia apie tai, kaip ambicingos mažos šalies Lietuvos pastangos karūnuoti savo pirmąjį istorijoje pirmininkavimą ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimu lapkritį pavyko – Ukrainoje prasidėjo protestai.

Tačiau šį savaitgalį Ukrainos sostinėje Kijeve neramumai peržengė ankstesnį lygį, prasidėjo kruvini susirėmimai tarp protestuotojų ir milicijos. Susirėmimai tęsėsi ir naktį iš sekmadienio į pirmadienį: protestuotojai mėtė molotovo kokteilius, degino milicijos automobilius, teisėsaugos pareigūnai naudojo ašarines dujas, vandens patrankas, svaiginančias granatas bei gumines kulkas. Panašu, jog V.Janukovyčius sutiko pradėti bendradarbiauti su opozicija, kad išspręstų kritinę padėtį, speciali komisija turėtų būti sukurta pirmadienį ryte.

Tokia štai savaitės ir metų pradžia.

Vija Pakalkaitė