Europos komisaras Olli Rehnas "yra patenkintas viskuo, ką išgirdo iš pono Wolfowitzo apie laisvąją prekybą, skurdo mažinimą bei plėtros politiką", - per spaudos konferenciją po susitikimo sakė Komisijos atstovė spaudai.

Vokietijos plėtros ministrė Heidemarie Wieczorek-Zeul žurnalistams sakė: "Manau, kad jis gaus Europos ir Vokietijos pritarimą".

Įpėdinį garbaus amžiaus Pasaulio Banko vadovui Jamesui Wolfensohnui banko valdyba Vašingtone turėtų išrinkti ketvirtadienį.

Europos ministrai trečiadienį susitikę su JAV kandidatu į Pasaulio banko vadovus Paulu Wolfowitzu stengėsi gauti atsakymus į klausimus dėl Irako karo stratego tinkamumo eiti šias pareigas, taip pat - iškovoti Europai svarbesnį vaidmenį valdant šį banką. JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas P.Wolfowitzas į Briuselį buvo pakviestas Pasaulio banko valdybos susirinkimo, kurio metu turi būti išrinktas žmogus, pakeisiantis dabartinį jo vadovą Jamesą Wolfensohną, išvakarėse.

"Visų pirma norime primygtinai reikalauti, kad jis tęstų naująjį Pasaulio banko kursą, kurį pradėjo Jimas Wolfensohnas, ...ir, ypač, kad jis banko prioritetu padarytų kovą su skurdu", - sakė Vokietijos vystymo ministrė Heidemarie Wieczorek-Zeul, kuri atvirai reiškė skepticizmą dėl P.Wolfowitzo paskyrimo.

Šiuo metu Europos Sąjungai (ES) vadovaujančio Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude'as Junckeras, kuris pirmininkavo šiam neformaliam susitikimui su Bendrijos finansų ar vystymo ministrais, jį surengė reaguodamas į daugelio Europos valstybių nuogąstavimus. Tai, kad P.Wolfowitzas tuoj pat atvyko į Europą dar kartą patikinti Vašingtono partnerių, laikoma reikšmingu geros valios gestu.

J.-C.Junckeras žurnalistams sakė, kad ES siekia didesnio vaidmens valdant Pasaulio banką, kuris teikia paskolas skurdžiausioms pasaulio valstybėms, taip pat - politinių garantijų, pavyzdžiui, dėl Jungtinių Tautų tikslo iki 2015 metų pasaulyje perpus sumažinti skurdą.

"Turime užtikrinti, kad (JT) Tūkstantmečio vystymo tikslai būtų pagrindas, kuriuo būsimasis Pasaulio banko prezidentas remtųsi organizuodamas savo darbą", - sakė J.-C.Junckeras.

"Turime užtikrinti, kad europiečiams bus geriau atstovaujama banko valdytojų taryboje", - pažymėjo jis.

Abejonės dėl tinkamumo

Prancūzijos dienraštis "Le Monde" antradienį paskelbė, kad Prancūzija norėtų paskirti aukšto rango pareigūną banke dirbti P.Wolfowitzo pavaduotoju. Prancūzijos vyriausybė pranešimą komentuoti atsisakė.

"The Wall Street Journal" pranešė, jog Paryžius pageidauja, jog Pasaulio banke būtų įsteigtas naujas viceprezidento postas, kurį užimtų šiuo metu Paryžiaus kreditorių klubui vadovaujantis prancūzas Jeanas-Pierre'as Jouyet.

ES vyriausybės kol kas vengė viešai kritikuoti asmenį, kiuris labiau siejamas su vienašališko JAV karinės galios panaudojimo politika, o ne su parama pasaulio plėtrai. Kai kurios nevyriausybinės organizacijos JAV pasirinkimą pasmerkė.

Britanijoje įsikūrusi tarptautinė pagalbos organizacija "Oxfam" antradienį išsakė abejones dėl P.Wolfowitzo tinkamumo vadovauti Pasaulio bankui.

"Oxfam" yra susirūpinusi, kad Paulas Wolfowitzas praeityje yra griežtai kritikavęs tarptautines institucijas ir neturi tiesioginės patirties sprendžiant vystymo klausimus", - sakoma "Oxfam" ES skyriaus pareiškime.

"Dėl šių priežasčių mes raginame paskelbti pareiškimą, kuriame būtų paaiškinta pono Wolfowitzo pozicija šiais klausimais, taip pat raginame vyriausybes bei jų atstovus Banke per kandidatūros svarstymą atkreipti dėmesį tiek į šias problemas, tiek į besivystančių šalių nuomonę".

Tačiau, diplomatų teigimu, 30 proc. balsų Banko valdyboje turintys europiečiai neturi galimybių paskutinę minutę pasipriešinti kandidatūrai, ypač tokiu metu, kai mėgina pagerinti santykius su Vašingtonu, ilgai temdytus karo Irake.

Diplomatai taip pat pabrėžė, kad ES siekia JAV paramos savo kandidatui į Pasaulio prekybos organizacijos vadovo postą, buvusiam Europos prekybos komisarui Pascaliui Lamy, o atskiros ES valstybės taip pat siekia pritarimo kandidatams į JT Vystymo programos vadovo bei JT vyriausiojo pabėgėlių komisaro postą.

Pasak diplomatų, prieš susitikimą su visais 25 ES šalių ministrais P.Wolfowitzas kalbėjosi su pagrindinių Europos šalių donorių -Vokietijos, Prancūzijos, Britanijos, Švedijos, Nyderlandų ir Danijos atstovais.