ES ir Japonija siekia dalyvauti 10 milijardų eurų (34,5 milijardo litų) projekte - Tarptautinio termobranduolinio eksperimentinio reaktoriaus (TTER) statyboje. ES jau gąsdino statysianti reaktorių ir be tarptautinio pritarimo, jeigu iki liepos nebus rasta kompromiso.

"Neabejoju, kad susitarti tarp ES ir Japonijos galima greitai", - sakė Tokijuje simpoziume apie tausojančią plėtrą dalyvavęs Jacques'as Chiracas.

Šešių TTER projekto rėmėjų nuomonės pasidalijo po lygiai: Prancūzijos siūlomą Karadašą (netoli Marselio) remia Rusija ir Kinija, o Japonijos Rokašomuros kaimą - JAV ir Pietų Korėja. "Tikimės, kad šešios projekto dalyvės susitars. Apsispręsti šiuo klausimu mums yra prioritetinis dalykas", - sakė Prancūzijos prezidentas interviu dienraščiui "Tokyo Shimbun".

"Tokijas pateikė konstruktyvių pasiūlymų, kurie padės rasti bendrą pagrindą subalansuotam susitarimui", - pridūrė jis.

Japonijos ministras pirmininkas Junichiro Koizumi sekmadienį sakė Jacques'ui Chiracui, kad Japonija neketina atsiimti savo pasiūlymo.

Branduolinės sintezės energija tikimasi išspręsti pasaulines energetikos problemas, be to, ši technologija saugi, neteršia aplinkos, reaktoriaus kuras - jūros vanduo. Per pusę šimtmečio tyrimų vis dar nepavyksta pasiekti, kad tokios energijos panaudojimas specialiame reaktoriuje būtų rentabilus.

Po banketo pas Japonijos imperatorių Akihito ir imperatorienę Michiko, Jacques'as Chiracas pirmadienį išvyko iš Japonijos.