Briuselyje (net ne Kijeve) ES plėtros ir kaimynystės politikos komisaras Stefanas Füle brūkštelėjo kelias žinutes „Twitter“ apie derybas su Ukrainos vadovybe ir Kijeve dar daugiau protestuotojų pasipylė į gatves.

Tai ką sako šį tokią įtaką daranti žinutė?

Liaudiškai sakant, be šimto gramų nesuprasi: #Ukraine:Words & deeds of President &government regarding #AssocAgreement further&further apart.Their arguments have no grounds in reality.“. Vertimas: „#Ukrainai: žodžiai&prezidento darbai&vyriausybės dėl # asociacijos sutarties vis toliau&toliau vieni nuo kitų. Jų argumentai realybėje neparengti“. Prikimšta simbolių, pabiri žodžiai, bet tik keli sakiniai, išsiųsti turbūt tiesiai iš derybų susitikimo su Ukrainos vadovais arba iš karto po jo, įvairiais duomenimis sekmadienį į Kijevo gatves sutraukė nuo 200 tūkstančių žmonių. Jie sunerimo, kad ES apskritai stabdo derybas su Ukraina.

Neįvardinti ES institucijų pareigūnai paskubėjo padėtį kiek taisyti: ES naujienų portalui EUobserver.com paaiškino, kad S. Fülei tiesiog „tiesiog trūko nervai“, kai prie derybų stalo Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, jog į teismą paduos Ukrainos pareigūnus, kurie pastaruosius penkerius metus derėjosi dėl Ukrainos asociacijos sutarties su ES.

ES pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nuo naujausios mados taip pat neatsilieka. „Twitter“ jis ne tik, kaip ir S. Füle, praneša apie derybas ir nepasitenkinimą aiškumo trūkumu iš Ukrainos. Ten pat jį vienu sakiniu pagiria Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas už pirmininkavimą Europos Sąjungai, kuris šiame socialiniame tinkle pavirsta tiesiog trumpiniu „#EU2013LT”.

Tarptautinėje ES veikloje ypatingas polinkis naudoti „Twitter“ pasimatė jau ES santykiuose su Turkija, taip pat protestų metu. „Open society fundations“ apžvalga parodė, kad „Twitter“ čia buvo naujas „elementas“ Turkijos politikoje su ES. Kadangi tradicinė žiniasklaida nespėjo laiku pranešti naujienų, patys žmonės esą užpildė nišą siųsdami „Twitter“ žinutes pasauliui, ten reiškė ir proeuropietiškas, ir antieuropietiškas nuotaikas.

Taigi, kas traukia ES politikus į „Twitter“? „The Economist“ yra pateikęs įdomių įžvalgų: „Twitter“ leidžia pateikti naujieną ir sužinoti publikos reakciją dar iki oficialios spaudos konferencijos, jis padeda ekstravertams politikams.

„Nors „Twitter“ atrodo labai asmeniškas, bet yra gerokai per viešas“, - rašoma „The Economist“. Neapgalvotai pasiųsta žinutė gali padaryti didžiulės žalos pačiam politikui. Vidaus politikoje šis socialinis tinklas, kad ir kaip keista, esą naudingesnis ne valdžioje esantiems politikams, o opozicijai – valdžioje esantiems politikams kompromisų detales paprastai paaiškinti gana sudėtinga, o opozicija, na, tiesiog kviečia į kovą.

Tad kuo daugiau ES politikai naudos „Twitter“ spręsdami vidaus reikalus bei derybose su ne ES šalimis, tuo dažniau turbūt išvysime paskubomis „trūkus nervams“ išsiųstų žinučių, bet jos kartu šiek tiek praskleis derybų uždangas.

Parengė Vija Pakalkaitė