Rezultatai akivaizdūs. Šiandien 60 % ES universitetų absolventų yra moterys. Dirbančių moterų skaičius nuo 1997 m. lygio – 55 % – nuosekliai didėjo iki 62 %. Nuo 2000 m. darbuotojos moterys užpildė tris ketvirtadalius Europoje sukurtų milijonų naujų darbo vietų.

Tačiau versle moterys ilgai atsiremdavo į „stiklo lubas“, trukdančias joms užimti aukščiausias pareigas. Net ir šiandien bendrovių valdybose dominuoja viena lytis: 83,4 % valdybų narių ir 97 % valdybų pirmininkų yra vyrai. Moterų jose yra atitinkamai tik 16,6 % ir 3 %. Lietuvoje moterys užima 16,2% vietų valdybose, o tai mažiau už ES vidurkį.

Nepaisant kelių savanoriškų nacionalinio ir Europos lygmens iniciatyvų, pastaraisiais metais padėtis iš esmės nepakito. Konkreti pažanga yra išimtis, o ne taisyklė. Pažanga tampa iš tiesų matoma tik šalyse, kuriose priimti kvotas reglamentuojantys teisės aktai. Tokiu tempu reikėtų dar 40 metų, kol būtų pasiektas bent apylygis vyrų ir moterų skaičius bendrovių valdybose, t. y. jose būtų bent po 40 % abiejų lyčių atstovų.

Dėl pusiausvyros nebuvimo susidaranti našta tenka mūsų ekonomikai. Lyčių lygybė darbe – ne moterų reikalas, o verslo ir ekonominė būtinybė. Šiais ekonominių sunkumų laikais, kai susiduriame su visuomenės senėjimo, mažėjančio gimstamumo ir gebėjimų trūkumo problemomis, svarbiau negu kada nors anksčiau užtikrinti, kad pasinaudotume žmonių talentais ir gebėjimais nepriklausomai nuo lyties.

Todėl Europos Komisija ir Europos Parlamentas dar kartą vienija jėgas, kad paspartintų pažangą Europoje. Prieš metus Komisija pateikė naujos 40 % taisyklės pasiūlymą. Jis susijęs su nevykdomųjų direktorių pareigybėmis biržinėse Europos bendrovėse ir juo siunčiama tinkama žinia bendrovių aukščiausiai vadovybei. Pasiūlymo pagrindas – skaidrus atrankos procesas, kuriuo siekiama, kad nepakankamai atstovaujamai lyčiai iki 2020 m. būtų atstovaujama 40 %, ir kuris grindžiamas aiškiais kriterijais ir kandidatų gebėjimų bei kvalifikacijos palyginimu. Argumentai paprasti: jokia moteris negaus darbo tik todėl, kad ji moteris, tačiau tuo pat metu nebus galima atmesti moters kandidatūros tik todėl, kad ji moteris. Tai sąžininga ir verslo pasaulio, ir moterų, kurios turi tokią pačią teisę siekti karjeros kaip ir vyrai, atžvilgiu.

Tikimasi, kad Europos Parlamentas, ES piliečių išrinktas per tiesioginius rinkimus, tvirtai parems Komisijos pasiūlymą. Tai aiškus signalas už lyčių lygybę Europoje, nes ir Parlamentas tvirtai reikalauja griežtų taisyklių, kad būtų išspręsta lyčių pusiausvyros nebuvimo bendrovių valdybose problema. Šias naująsias taisykles buvo galima pateikti dėl šių dviejų glaudžiai bendradarbiaujančių institucijų įsipareigojimo. Dabar atitinkamą užmojį ir savo tikrąjį nusistatymą Taryboje turės pademonstruoti valstybių narių ministrai: ar jie pritars Europos Parlamento narių, kuriuos tiesiogiai išrinko Europos piliečiai, pozicijai ir padės Europoje skatinti lyčių lygybę, ar jie nerodys didelio uolumo ta apgaulinga dingstimi, kad lyčių lygybės klausimas turėtų būti sprendžiamas nacionaliniu lygmeniu? Atėjo metas priimti sprendimus.

Siekis užtikrinti lyčių pusiausvyrą bendrovių valdybose Europoje vis labiau remiamas. „Stiklo lubos“ pradeda skilinėti. Praėjusiais metais moterų skaičius Europos bendrovių valdybose padidėjo labiau negu kada nors anksčiau. Jis buvo didžiausias šalyse, kuriose neseniai šiuo klausimu įdiegtos teisinės priemonės, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Italijoje ir Danijoje. Šios šalys yra permainų variklis. Mums pavyko pasiekti, kad procesas įgautų pagreitį. Vis daugiau bendrovių dabar konkuruoja siekdamos pritraukti talentingiausias moteris. Šios bendrovės žino, kad, norėdamos išlikti konkurencingos pasaulinėje ekonomikoje, negali ignoruoti talentingų ir gabių moterų.

Europa nebegali sau leisti pasitenkinti esama padėtimi: ji skatina lyčių lygybę nuo 1957 m., o moterų skaičiaus bendrovių valdybose didinimas tėra tolesnis logiškas žingsnis pirmyn. Darbas pradėtas prieš 50 metų, kai buvo užtikrintas vienodas užmokestis už vienodą darbą. Jis tęsiamas ir šiandien. Išrinktų Europos Sąjungos atstovų šiandienos balsavimu dar šiek tiek priartėjame prie tikslo užtikrinti vienodas galimybes moterims ir vyrams eiti su sprendimų priėmimu susijusias pareigas verslo pasaulyje – tai ir moterų pasaulis!