Šią savaitę antrą kartą per savo kadenciją kaip vyriausioji įgaliotinė lankysiuosi Mianmare, kuriame dabar pats svarbaus pereinamojo laikotarpio įkarštis, kai daug vilčių dedama į negrįžtamą politinio ir ekonominio klimato pasikeitimą.

Nuo 2011 m. reformos procesas vykdomas sparčiu tempu. Daug politinių kalinių jau išlaisvinta, o likusius kalinius Prezidentas U Thein Seinas yra įsipareigojęs išlaisvinti iki 2013 m. pabaigos. Laisvai platinami privatūs ir nepriklausomų pažiūrų laikraščiai. Be to, po dešimtmečius trukusio ginkluoto konflikto vyriausybė su etninėmis grupėmis sudarė karo veiksmų nutraukimo susitarimus.

Šioje atviresnėje aplinkoje vis stipresniu balsu prabyla Parlamentas. Aung San Suu Kyi nebetaikomas namų areštas ir ji neseniai išrinkta į Parlamentą. Su džiaugsmu ją priėmėme mūsų ES užsienio reikalų ministrų posėdyje jos paskiausios kelionės po Europą metu, kai ji atsėmė jai prieš 23 metus Europos Parlamento skirtą A. Sacharovo premiją – jos nesilpstančios kovos už laisvę įrodymą.

Tačiau kad ir kaip įspūdingai gali atrodyti iki šiol daroma pažanga, neturėtume apsigauti manydami, kad ateityje nesusidursime su sunkumais.

Šalies mastu su etninėmis grupėmis sudariusi karo veiksmų nutraukimo susitarimus, vyriausybė turės pradėti dialogą dėl visuotinio taikos susitarimo. Ilgalaikės skriaudos, kurias patyrė etninės mažumos, stipriai įsirėžė į Mianmaro istoriją. Reikės spręsti šį klausimą, be kita ko peržiūrint politines struktūras, kad būtų sudarytos sąlygos didesniam regionų savarankiškumui.

Pereinamojo laikotarpio procesui pakenkė smurtas tarp bendruomenių, nukreiptas į musulmonų mažumą, visų pirma Rachinų valstijoje. Šis smurtas galėtų sužlugdyti visą pokyčių procesą ir pakenkti šalies ateičiai. Jis turi būti sustabdytas.

2015 m. numatyti visuotiniai rinkimai bus svarbus įvykis. Žmonės turėtų balsuoti laisvai ir išrinkti tokią vyriausybę, kokios nori. Reikės peržiūrėti atitinkamas konstitucijos nuostatas ir jas priderinti prie naujų šalies siekių užtikrinti visavertę demokratiją.
Be to, yra skurdo problema. Mianmaras – viena iš skurdžiausių šalių regione, o nedarbas jame neleistinai didelis. Šalis, deja, neišnaudojo Pietryčių Azijos ekonomikos bumo teiktų galimybių.

Nepaisant Mianmaro potencialo ir gamtinių išteklių gausos, jam toli iki Tūkstantmečio tikslų įvykdymo.

Europos Sąjunga nori būti artima Mianmaro partnerė ir padėti jam vykdyti pereinamąjį procesą. 2012 m. atidariau pirmą ES biurą Jangone – tai pažymėjo naują mūsų dvišalių santykių pradžią. Šįmet ES panaikino sankcijas Mianmarui ir vėl pradėjo taikyti dideles prekybos lengvatas.

Kitą savaitę kartu su savo atitikmeniu Mianmaro Vyriausybėje U Soe Thane paskelbsiu mūsų bendros darbo grupės veiklos pradžią. Tai žymės esminę ES santykių su šia šalimi permainą ir užtikrins visapusišką paramą vykdomam pereinamajam procesui.

Kartu su kolegomis Komisijos nariais Antonio’u Tajaniu, Andrisu Piebalgsu ir Dacianu Ciolosu į Mianmarą atvešime Europos verslo bendruomenės narius, kurie sieks ištyrinėti prekybos ir investicijų galimybes. Europos Parlamento nariai bus pavyzdys, kokį esmingą vaidmenį demokratinėje visuomenėje atlieka išrinktieji atstovai.

Sukurtoji darbo grupė atspindi tai, ką vadinu „ekonomika susitinka su politika“. Vystymosi forume bus tyrinėjama, kaip geriausiai padėti šaliai žengti tvaraus ekonomikos augimo keliu. Nagrinėsime pagalbos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai galimybes. Ūkininkavimas tebėra esminis sektorius, kuriame dirba didelė šalies darbo jėgos dalis. Taip pat bus nagrinėjamas pilietinės visuomenės vaidmuo aktyvioje demokratijoje.

Turėsime galimybę dirbti visuose lygiuose: su Parlamentu, Vyriausybe ir kitais suinteresuotaisiais subjektais – apsilankysime ir Neipide, ir Jangone. Vesime atvirą pokalbį neapeidami sunkių klausimų, bet išlaikydami draugystės ir partnerystės dvasią.

Aptarsime platų klausimų spektrą su visais mūsų rango asmenimis, įskaitant verslo bendruomenę. Diskusijose svarbią vietą užims įmonių socialinė atsakomybė ir aplinkos apsauga. Norime suprasti, kaip geriausiai galime prisidėti prie teigiamų permainų.

ES jau yra viena iš didžiausių paramos teikėjų Mianmare: šiuo metu investuojame per 150 mln. EUR į sveikatą, švietimą ir pragyvenimo – ypač kaimo vietovėse ­– užtikrinimą bei į administracijos gebėjimų stiprinimą. Teikiame paramą Žmogaus teisių komisijai ir finansuojame Taikos centrą. Pagal mūsų numatomą paramą per ateinančius septynerius metus Mianmaras taps vienu iš didžiausių ES paramos gavėjų Azijoje.

2014 m. Mianmaras rotacijos tvarka pirmininkaus ASEAN. Tai bus puiki proga šaliai pažymėti savo grįžimą į platesnę tarptautinę bendruomenę po dešimtmečius trukusios izoliacijos. ES yra pasirengusi padėti remdamasi mūsų ilgalaikiu bendradarbiavimu su
ASEAN ir mūsų pačių patirtimi regioninės integracijos srityje ir patirtimi valdant pereinamuosius procesus iš autoritarinio režimo į demokratiją žengiančiose šalyse. 

Mianmaras pastaraisiais metais buvo viena iš geriausių sėkmės istorijų tarptautinių naujienų siužetuose. ES yra pasirengusi padaryti viską, ką gali, kad šalis toliau žengtų klestinčios ir demokratinės ateities keliu.

Autorė – ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai ir Europos Komisijos Pirmininko pavaduotoja Catherine Ashton.