Šią vasarą E.Stagniūnas atėjo į LŽ redakciją ir išpasakojo savo gyvenimo istoriją - surašėme ją publikacijoje "Alimentai svetimiems vaikams?" (Lž, 2001 m. rugsėjo 3 d., Nr. 205). Teismo medicinos instituto ekspertai atliko DNR tyrimą ir nustatė, kad E.Stagniūnas nėra keturių vaikų biologinis tėvas.

Šeima?

Tąkart, baigiantis vasarai, E.Stagniūnas mums iš tiesų papasakojo ne visai įprastą istoriją. Vyriškiui nebuvo lengva ryžtis nuvykti į Teismo medicinos institutą dėl ginčytinos tėvystės nustatymo. Juolab kad buvo reikalingi ne tik jo kraujo mėginiai, bet ir vaikų. Pirmiausia - dviejų jaunesnių berniukų, o paskui ir dviejų suaugusių merginų.

Visas keblumas dėl, regis, paprasto nustatyto fakto patvirtinimo prasidėjo įsitraukus į teismų maratoną. Iki tol lyg ir normalią šeimą turėjęs E.Stagniūnas gyveno įprastą gyvenimą, buvo ir tebėra specialios paskirties UAB "Vilniaus troleibusai" vairuotojas.

Lž domėjosi, kaip dirba šis žmogus. Atsakymo būta lakoniško - gerai. Šeimoje augo keturi vaikai, tačiau sykiu brendo ir konfliktas su žmona. Būtent iš jos Elmuntas išgirdo žodžius apie nesavas atžalas. Neilgai trukus šeima iširo, vaikai liko gyventi su motina. E.Stagniūnas mokėjo alimentus, kol suaugo ir Jolanta, ir Laura, ir Žilvinas. Netrukus pilnamečiu taps ir Nerijus.

Netikėtai 1999 m. birželio 13 d. mirė E.Stagniūno buvusi žmona Nijolė. Vaikai liko našlaičiai, tačiau šalinosi atsiskyrusio vis dar tėvu laikomo E.Stagniūno.

Nauda

Vaikai šalinosi tėvo, tačiau sėkmingai gyveno iš jo laiku mokamų alimentų. Sykį vyriškis išgirdo ir dukrą sakant, kad jis - ne jos tėvas. Anksčiau buvo keblu nustatyti tėvystės patvirtinimo faktą, tačiau atsiradus tokios galimybėms Elmuntas ryžosi sužinoti tiesą apie save bei vaikus. Atlikus tėvystės tyrimą DNR analizės metodu buvo nustatyta, jog E.Stagniūnas nėra visų keturių vaikų tėvas.

Kitas žingsnis - kreiptis į teismą, kad būtų patvirtintos ekspertų išvados ir nutrauktas neteisėtas alimentų mokėjimas svetimiems vaikams. Teismų maratonas užtruko: vyko dešimtys posėdžių, prirašyta kalnai skundų bei ganėtinai keistokų atsakymų į juos, dėl solidumo patvirtintų atspaudais ir parašais.

Byla buvo Vilniaus m. 1-ajame apylinkės teisme, paskui keliavo į 2-ąjį apylinkės teismą, dar vėliau ir apygardos teismas nagrinėjo E.Stagniūno apeliacinį skundą.

Skundai

Visą tą laiką teismai labai ramiai priiminėjo nutartis - vykdyti nutarimus, t.y. toliau mokėti alimentus jauniausiam vaikui, nepilnamečiui Nerijui Stagniūnui, gyvenančiam globos namuose "Atsigręžk į vaikus". Nors N.Stagniūnas gyvena vaikų globos namuose, jo globėja yra paskirta vyriausioji sesuo Jolanta StagniūnaitėRutkauskienė. 50 proc. išieškotų alimentų mokami jai.

Šiuo atveju įdomi pasirodė Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nutartis, parašyta 2001 m. spalio 24 d. Bylą nagrinėjo teisėjas A.Guobys. Jis nustatė, kad pareiškėjas, t.y. E.Stagniūnas, tikrai įrašytas kaip J.Rutkauskienės, L.Stagniūnaitės, Ž.Stagniūno ir N.Stagniūno tėvas. Toliau konstatuojama: atlikus tyrimus DNR laboratorijoje nustatyta, jog pareiškėjas nėra jų tėvas.

Tačiau teisėjas rėmėsi tuo, kad suinteresuoti asmenys - J.Rutkauskienė, gaunanti alimentus už globą, N.Stagniūno atstovas iš globos namų G.Nikrevič, Vaikų teisių apsaugos tarnybos atstovė V.Ratinkienė - nesutiko su pareiškėjo prašymu dėl civilinės metrikacijos įrašų panaikinimo. Ir vėl byla įstrigo. Noras gauti neteisėtus alimentus stipresnis.