Vienas tyrimas parodė, jog kai kurie vaikai genetiškai būna linkę į elgesio problemas, rašo dailymail.co.uk.

Tyrimas nustatė, jog kai kurie ikimokyklinio amžiaus vaikai nesivaldo ir širsta, nes gali būti paveldėję šiuos bruožus iš savo gimdytojų.

Oregono valstybinio universiteto mokslininkai mano, jog genetika paaiškina, kodėl vieni vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigose dėl savo elgesio būna mėgiami, o kiti nuolat kelia problemų.

Tyrimo vadovė, mokslų daktarė Shannon Lipscomb sakė: „Turint galvoje, kad mūsų rezultatus patvirtina ir kiti tyrimai, galime liautis būgštavę, kad visi vaikai priežiūros įstaigose taps pasiutę“.

„Tačiau kai kuriems vaikams (turintiems tokį genetinį polinkį) kontroliuoti savo elgesį gali būti geriau kitoje aplinkoje, namuose ar mažesnėje grupėje“.

Mokslininkai surinko duomenis iš 233 šeimų ir nustatė, kad tėvams, patiriantiems daug neigiamų emocijų ir pasižymintiems silpna savikontrole, egzistuoja didesnė tikimybė turėti vaikų su elgesio problemomis.

Tyrinėtojai taip pat analizavo įsivaikintų vaikų elgesį ir nustatė ryšį tarp biologinių tėvų charakteristikų ir vaiko elgesio, net jei vaikas buvo auklėjamas svetimoje šeimoje.

„Mes nerekomenduojame genetiškai tikrinti vaikus, tačiau tėvai ir globėjai gali įvertinti vaiko poreikius ir padėti jam patekti į aplinką, kuri jam būtų tinkamesnė“, - sakė Sh. Lipscomb.

„Ši studija padeda paaiškinti, kodėl kai kuriems vaikams prasčiau sekasi gražiai elgtis didelėse bendraamžių grupėse. Tai gali būti ne auklėtojų ar tėvų problema, bet biologinio lygio bruožas“, - teigė ji.

Šios žinios pasirodė netrukus po to, kai Oksfordo universiteto tyrimas nustatė, kad darželius ar dienos centrus lankantys vaikai dažniau turi tokių elgesio problemų kaip hiperaktyvumas.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad vaikai, daugiau laiko praleidžiantys ikimokyklinėse žaidimų grupėse, gražiau bendraudavo su kitais vaikais, tačiau senelių prižiūrimi anūkai dažniau pešdavosi su savo bendraamžiais.

Naujausio tyrimo rezultatai skelbiami tarptautiniame žurnale „International Journal of Behavioural Development“.