DĖMESIO! Bilietai į festivalį parduodami Šiuolaikinio Meno Centre, Vokiečių g.2, Vilniuje.

1. SANDRA STRAUKAITĖ ( renginio organizatorė)

Kolekcija: „I FELT“ – 2005/2006 rudens/žiemos moteriškų rūbų kolekcija

Pavadinimas nusako kolekcijos jausmingumą ir moteriškumą, bet turi ne vieną prasmę: felt- tai milas, fetras – svarbiausios kolekcijos medžiagos ir veiksmažodžio to feel būtasis laikas – „ Aš pajutau“. Paprastai iš milo siuvamos karinės milinės, bet čia, ši medžiaga įgaus visai kitą prasmę. Paltukai, švarkai, pasiūti taip, lyg būtų sudvigubinti – tarsi armonika ar dumplės, apykaklės ir kišenės – dvigubo storio (šį detalių dvigubinimą naudoja tik S.Straukaitė).

Įprasta milo spalva – pilka, bet šioje kolekcijoje atsiranda „šaltibarščių“ ir „Tiffany“ spalvos milas. Viršutiniai miliniai drabužiai – tarsi kiautas, šarvai – skulptūriški, geometrinių formų. Paskui moteris tarsi išsilukštena – švarkai, kelnės, sijonai, tampa minkštesni, jaukesni – siuvami iš specialiai šiai kolekcijai marginto ir unikalaus, tarsi sendinto, vilnonio tvido bei natūralaus šilko. Audiniai – natūralių Lietuvos gamtos atspalvių. Įvaizdį papildys velto fetro kepurės – ausinės (form of headphones).

Šiuos drabužius nešios amžina mokinukė, nebijanti išsiskirti iš pilkos minios, o su SANDROS drabužiais tai ir negresia.

2. KRISTINA KRUOPIENYTĖ

Kolekcija: „M – MUSĖS“

Vieną kartą viskas atrodo kitaip:

- musė, atšalusioje arbatoje
- musė, besiveržianti į paskutinio aukšto butą
- musė, ropojanti per stalą
- musė coca-cola skardinėje
- musė, besidaužanti į elektros lemputę
- musė ant kabliuko
- besiprausianti musė
- musė ant kavos puodelio krašto
- musė troleibuso lange
- musė voratinklyje
- musė, tupianti ant sukaitusio veido
- musė barščiuose...

Tai – „ M-Musės“ („Mes – Musės“ arba „Mano Musės“)
Dizainerė Kristina Kruopienytė – specialiai „Mados infekcijai“ 2005

Asimetrija ir destrukcija drabužiuose, neapibrėžto socialinio sluoksnio moteriai, ją inspiravo malonumų ir nuotykių poreikis. Grubius ir storus, plonus ir minkštus audinius, glamžau, draskau, dažau, ieškodama naujai keistų faktūrų, dramatizuoju situaciją ryškių spalvų detalėmis. Neapibrėždama sezoniškumo, derinu vos dengiančias kūną palaidines, trikotažinius marškinėlius, siauras kelnes ir kelnes-sijonus su švarkeliais. Aš kalbu ne tik apie išvaizdą, tai – gyvenimo būdas!

3. JULIANAS FEDO / TADAS GUTAUSKAS

Kolekcija: „SCULPTURES“

Kolekcijos motyvu tapo 5-ios Tado Gutausko skulptūros. Atrodančios nepajudinamos, akmeninės skulptūros atgis, ims dalintis, pulsuoti gyvybe ir gyventi „naują“ gyvenimą. Akmuo taps pažeidžiamu ir laikinu „kūnu“.

4. INDRĖ BUDRECKYTĖ

Kolekcija: „NUO SUTEMŲ IKI AUŠROS“

Įlipus į medį svarbiausia „iškišti galvą iš lapų ir šakų šiapusybės ir įkišti į dangaus anapusybę“.

A. Andriuškevičius Ribinės situacijos – todėl kontrastas (šilta-šalta, tamsu-šviesu). Tačiau nėra baigmės, juk aušra ir sutemos rūkuose. (Faktūrų gylis, plokštumų ritmai)

5. JURGITA JANUŠKEVIČIŪTĖ - ŽIUGŽDIENĖ

Kolekcija: „PADĖVĖSIU TAVO PASLAPTĮ“

Visi mes gyvename šiuolaikiniame pasaulyje, bet be jo turime ir savo, individualų pasaulį. Aplinka, kurioje mes gyvename, įtakoja mūsų dėvimus drabužius. O ar įtakoja aprangą mūsų vidinis pasaulis? „Padėvėsiu tavo paslaptį“ – tai kolekcija skirta moteriai, turinčiai paslaptį.

6. GIEDRIUS ŠARKAUSKAS

Kolekcija: „AMŽIUS“ („CENTURY“)

Pristatydamas aštuntą lininę kolekciją, dizaineris Giedrius Šarkauskas tęsia savo natūralistinės filosofijos liniją. Ir gamta ir žmogus – esmėje tobulai paprasti ir sudėtingi tuo pačiu metu. Giedriaus modeliai – tokie pat.

„AMŽIUS“ (CENTURY) – įkvėpimo šaltiniu tapo paties natūraliojo pasaulio, jo pokyčių, nuotaikų pajautimas, išgyvenimas vidumi, „Laiko ir žmogaus būties laike“ temos atspindžiai... kaip bėgant amžiams vis naujoje kokybėje atsikartoja tas pats ciklas, tie patys dalykai. Lyg tai skirtingais laikmečiais gyvenę žmonės būtų jungiami nematomomis gijomis, kurios kartais tampa pastebimos per atsikartojančias stiliaus tendencijas; lyg per savo aprėdus siųstume žinutes apie esamą laiką... Aksesuarai iš gintaro, medžio, odos – natūralistinės filosofijos dalis.

7. DALIA ATKOČIŪNAITĖ

Kolekcija: „PUSRYČIAI ANT ŽOLĖS“

...pabunda, vos spėja užsimauti kojines, šį bei tą užsimesti ant pečių ir jo jau laukia pusryčiai...

Kolekcija skirta vyrams ir 2005/2006 Rudens-žiemos sezonui.

Kolekciją sudaro 20 modelių, todėl gausu kelnių, marškinių, megztukėlių, švarkų bei apsiaustų. Kelnių konstrukciją tempiu link vyriškų apatinių. Viskas, kas yra virš juosmens, tebūnie minkšta, šilta, patogu. Patogu nusimesti nuo pečių ir pasitiesus prisėsti. Ne visur juk tokia žiema.

Megztukėlių aplikacijose pusryčiai: vaisiai, uogos, sausainiai ir puodelis arbatos – skanaus!

Naudoju vienspalvę, dryžuotą, languotą vilnelę, džinsinį, medvilninį audinį bei pramoninį vilnonį ir medvilninį trikotažą. Spalvos – gaivios, šviežios ir traškios, tarsi kokie pusryčių užkandžiai. Svarbu viskas - užtrauktukai ir net sagos (šiek tiek aptrinta, bet ir tegul, tarsi koks prisiminimas). Moterų čia nėra, bet tarsi jaučiamas jų buvimas.

8. LAURA DAILIDĖNIENĖ / AUDRONĖ INDRELIŪNAITĖ

Kolekcija: „MĖLYNAS KRAUJAS“

Šviesiausias ir prakilniausias Pone! Dievobaimingas ir pamaldus, šviesiausios ir prakilniausios, Jūsų Didenybės susidomėjimas reginiu, mūsų ir mūsų kolegų buvo apsvarstytas, ir mielai, su didingumu priimtas. Ir, kad pati šviesiausioji ir prakilniausioji Jūsų Didenybė galėtų išvysti tokį taurų ir nepaprastą sumanymą, koks yra visagalio šlovei ir garbei, ir mūsų meninės egzistencijos sutvirtinimui. Dizainerių duetas Laura Dailidėnienė ir Audronė Indreliūnaitė pristato 2005 m. naujausią, moteriškų drabužių kolekciją. Kostiuminė drama: „Mėlynas kraujas“

Vardan naujo stiliaus paieškų, remiamės lietuviška, seniausia kilmingųjų epochos simbolika. Kaip tai išreiškiama dabar?!

9. IEVA ŠEVEKOVAITĖ / JOLANTA RIMKUTĖ

Ieva Ševiakovaitė ir Jolanta Rimkutė pristato kolekciją, kurią įkvėpė 19 amžiaus moters nekaltumas ir romantiškumas, 20 amžiaus esminės drabužių formos ir 21 amžiaus gyvenimo būdas, kuris aukština natūralumą. Dominuoja juodos ir baltos spalvų kontrastas, architektūriniai raštai, kurie atrodys itin netikėtai bei originaliai.

10. RAMUNĖ STRAZDAITĖ

Kolekcija „Jei ne grybai ir ne uogos...“

Dizainerė įdomiai performulavo patarlę „Jei ne grybai ir ne uogos...“ (toks joks kolekcijos pavadinimas). Panaudojusi liną kaip pagrindinę kolekcijos medžiagą, dizainerė jį dekoravo egzotiškomis detalėmis iš vilnos. Kolekcija spalvinga ir linksma.

11. SONATA BYLAITĖ / VITALIJUS ČEPKAUSKAS

Prancūziškai elegantiška, juslinga, seksualia, kurtą jautriai, išmintingai, savo vertę žinančiai moteriai, kuri turi savo stilių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją