“Autoriniai dekoro elementai iš tekstilės spinduliuoja gerą energiją, šilumą, ypač sukurti iš natūralaus pluošto - šilko, vilnos, lino. Todėl mes ir siūlome savo namus puošti ir atnaujinti pasitelkus į pagalbą būtent juos. Kitas išskirtinis mūsų autorių bruožas - profesionalumas”, - aiškina J.Šmidtienė. Pati gildijos vadovė šiuo metu kuria erdvinio siuvinėjimo paveikslus, kurie gali tapti originaliais interjero elementais.

Pasak dailininkės, pastaruoju metu vyrauja nauja tendencija, kai tradiciniai tekstilės dirbiniai panaudojami pagal netradicinę paskirtį. Vienos iš gildijos narių dalininkės Margaritos Taurinskienės-Kukenytės rankomis ištapytos šilko skaros ir šaliai gali ne tik atlikti savo tiesioginį vaidmenį - apgaubti pečius ar kaklą, bet ir tapti staltiesėmis ar užuolaidomis, lengvai plevėsuojančiomis ant langų, virsti lovos užtiesalais. Jų privalumas - puiki kokybė. Kad ir kiek skalbsi, piešinys neišnyks.

“Tokia detalė pagyvins atsibodusį interjerą, privers jį sužibėti naujomis spalvomis”, - įsitikinusi J.Šmidtienė. Jos teigimu, rytietiška dvasia interjere madinga, todėl rytietiški sariai, šaliai vis dažniau tampa nebe aprangos, o interjero elementu. Jei turite jų užsigulėjusių savo spintose - gal kada įsigijote kaip suvenyrą kokioje kelionėje, bet nelabai naudojate pagal paskirtį, drąsiai improvizuokite, pataria dailininkė.

Tekstilininkė Kristina Petrauskienė kuria antspaudavimo technika, kai šilkografijos būdu tekstiliniais dažais marginamas audinys. Ši technika atveria galimybes sukurti labai efektingus interjero elementus. Taip paprasčiausia iš skaučių susiūta lovatiesė gali virsti ypač moderniu ir madingu meno kūriniu, kuris paklotas ant senosios dvigulės lovos taps pagrindiniu miegamojo akcentu ir neatpažįstamai jį atnaujins. Šia technika piešiniais margintų pagalvėlių krūvą numetus ant pablukusios sofos ar kanapos, irgi neprašausite pro šalį.

Kitas K.Petrauskienės kūrinys iš trijų dalių “Draže” kabinamas ant sienos. Šis tekstilės darbas puikiai tiktų ir labai moderniam, minimalistiniam interjerui, koks dabar madingas. Ant drobės šilkografijos būdu atspausti nespalvoti kūdikio veideliai primena fotografijas. Net visiškai paprastame interjere šis kūrinys atrodytų labai efektingai. Įsivaizduokime, kad vietoje nepažįstamo kūdikio veidelio atsirastų jūsų atžalų ar mylimo žmogaus veidai.

J.Šmidtienė patvirtina, kad tokia galimybė yra. Mat gildijos nariai priima iš klientų užsakymus ir pagal jų pageidavimus gali sukurti norimą interjero akcentą. “Ir tai tikrai nekainuos brangiau, nei firminiuose salonuose pasiūta užuolaida, kuri, kad ir kokia prašmatni, yra tik užuolaida”, - tikina dailininkė.

Tekstilininkė Jurga Stravinskienė kuria iš veltinio. Drėgna vilna maišoma su muilu ir sluoksniais veliama, kol išgaunamas ypatingas pluoštas. Įrėmintas jis gali tapti paveikslu, netaisyklingos formos skiautė, pakabinta ant sienos - gobelenu. Iš veltinio galima pasiūti šiltų ir jaukių pagalvėlių, pakabinamų interjero elementų - gėlės, puokštės ar kitų formų. Ši dailininkė savo darbuose naudoja ir ypatingą siuvinėjimo techniką, reikalaujančią ypatingo kruopštumo, kuri iš pirmo žvilgsnio primena veltinį.

“Šiuolaikinės technikos atveria naujas galimybes panaudoti tekstilės dirbinius interjere. Tikimės, kad naujomis, originaliomis mūsų menininkų idėjomis susidomės žmonės, gražinantys savo būstą, norintys, kad jis būtų nepakartojamas”, - sako J.Šmidtienė. Dailininkė apgailestauja, kad lietuvius dažnai vis dar suvilioja masinės gamybos produktai, o ne autoriniai darbai, kuriais ypač žavisi ir perka užsieniečiai.