Jis kalbėjo prieš antradienį prasidėsiantį Jungtinių Tautų (JT) remiamą susitikimą Vokietijoje, kurio metu keturios prieš talibus kovojančios grupuotės aptars būsimą Afganistano valdžios struktūrą.

Afganistano eksprezidentas B.Rabbani netikėtai pateikė taikų pasiūlymą, pareikšdamas, jog nesusitepusios praeities Talibano pareigūnai galės dirbti naujoje šalies administracijoje.

B.Rabbani yra etninis tadžikas, į kurį daugumą Afganistano gyventojų sudarančios puštūnų gentys žiūri su neslepiamu nepasitikėjimu. Iš puštūnų nacionalistų bei islamo fundamentalistų sudarytas Talibanas šį mėnesį prarado valdžią didžiojoje Afganistano teritorijos dalyje, neatlaikęs Šiaurės aljanso kariuomenės puolimų ir JAV oro atakų.

B.Rabbani užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) pareiškė, kad iš etninių tadžikų, uzbekų bei kitų mažumų sudarytas Šiaurės aljansas yra pasirengęs pasidalyti valdžią. Šis jo pareiškimas buvo naujas draugiškas gestas puštūnams, kurie būgštauja naujo Šiaurės aljanso valdžios monopolio, 1992-1996 metais pasibaigusio katastrofišku fiasko.

Pagrindiniai Vokietijoje surengtų derybų dalyviai bus Šiaurės aljansas ir buvęs Afganistano karalius Mohammadas Zahiras Shahas, kuriems atstovaus po 11 delegatų. Tuo tarpu Pakistano ir Irano remiamiems Afganistano išeiviams - vadinamosioms Pešavaro ir Kipro grupėms - atstovaus po penkis delegatus.

"Talibanas, kaip organizacija ar partija, nebus kviečiamas" dalyvauti uždarose Bonos derybose, pareiškė B.Rabbani, kuris buvo Afganistano prezidentas nuo 1992 iki 1996 metų. Tačiau jis pabrėžė, jog tai nereiškia visiško su Talibanu bendradarbiavusių asmenų atstūmimo.

"Tie, kurių kaltė nėra labai akivaizdi ir kurie bus išrinkti Loja Džirgos (Didžiojo susirinkimo), yra priimtini", - sakė B.Rabbani per spaudos konferenciją Kabule.

Šiais žodžiais B.Rabbani aiškiai siekė sumažinti įtampą prieš derybas, kurios įvyks ant nuošalios kalvos esančiame Bonos priemiesčio viešbutyje. Be to, savaitgalį B.Rabbani taip pat pareiškė esąs pasirengęs atsistatydinti, jeigu to pageidaus dauguma.