„Dirbti reikės daug ir sunkiai“, – moksleiviams sakė gimnazijos direktorius Miša Jakobas. Jis citavo kolegą Vilniaus licėjaus direktorių Saulių Jurkevičių, aiškinantį, kad „prakaituoti reikia gimnazijoje, o išprakaituoti – namie“. Taip metaforiškai apibūdinama, kad reikės daug ir kantriai mokytis.

Už gerą mokymąsi, laimėjimus olimpiadose ir sporte M. Jakobas mokinius apdovanojo padėkos raštais ir vokeliais su rankpinigiais.

Į mokslo metų pradžios šventę atvyko Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, ministro pirmininko kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas, švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.

R. Motuzas viešai pažadėjo, kad žydų gimnazija ateityje turės naujas patalpas. Tuo metu F. Kukliansky atkreipė dėmesį, kad gimnazistai taps Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenės nariais.

Į gimnaziją vilioja ir žydiškas kraujas, ir bendruomenė

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę įkurtoje žydų mokykloje šiuo metu mokosi per 300 vaikų. Apie apie 70 proc. jų – žydų tautybės. Čia daug moksleivių iš mišrių šeimų, nemaža dalis lietuvių, yra lenkų, karaimų, rusų. Jie visi mokosi žydų tradicijų, istorijos, hebrajų kalbos.

Lietuvių kalbos vaikai mokosi kaip gimtosios. Baigę gimnaziją, mokiniai išeina su keturių kalbų žiniomis: lietuvių, anglų, hebrajų ir rusų. Šįmet gimnazija sulaukė 23 pirmokų ir per 20 naujų gimnazistų (devintokų – DELFI).

Vilnietė Veronika Dautartienė pirmadienį į mokyklą atlydėjo trečiokę dukrą. „Čia labai gera bendruomenė, atmosfera, stipri mokymo programa, mokiniai suburiami į bendrą komandą“, – DELFI sakė trečiokės mama. Jai žydų gimnaziją rekomendavo draugai.

V. Dautartienės dukra gimnaziją lanko antrus metus ir joje labai gerai jaučiasi. „Lietuvių kalba pagrindinė, antra anglų, mes šeimoje dar šnekame rusiškai, o hebrajų kalba dėl bendro žinių praplėtimo. Ar ją naudos vėliau, klausimas, tačiau tai tikrai pliusas“, – apie gimnazijoje mokomas kalbas sakė vilnietė.

Dešimtokė Sofija teigė į gimnaziją einanti su nedidele baime, nes mokslo metų pabaigoje lauks egzaminai. „Jaučiu atsakomybę ir už mokyklos lygį, ir už save pačią“, – sakė Sofija.

Ji žydų gimnaziją lanko, nes turi žydiško kraujo. Tai pat moksleivė buvo girdėjusi, kad gimnazijoje saugu, nėra narkotikų, dvyliktokai bendrauja su pirmokais. „Iš dalies liūdna, kad vasara pasibaigė, bet kai tris mėnesius atostogauji, pasiilgsti mokyklos ir draugų, to, kad visą laiką esi užsiėmusi“, - kalbėjo dešimtokė.