„Deja, situacija už 200 metrų daug baisesnė – namai visiškai suardyti arba sulyginti su žeme. Krūvos nuolaužų, apverstų mašinų, daug gaisrų. Vakar žmonės panikavo, nes tūkstančiai liko be gyvenamosios vietos. Viskas atrodo labai baisiai. Vandens ir elektros nėra, ryšys sutrikęs“, - DELFI pasakojo J. Kripas.

Vyro pasakojimu, viesulas susiformavo labai greitai ir praūžė virš galvos tiesiogine prasme. Jam teko glaustis specialioje slėptuvėje po žeme.

„Garsas buvo neapsakomas, spaudimas slėptuvėje po žeme viesulo praūžimo metu buvo turbūt 10 kartų didesnis nei skrydžio metu, nes ausys iki šiol užgulusios“, - sakė pašnekovas.

Jono pasakojimu, tornadai prasidėjo jau šeštadienį, tęsėsi sekmadienį, o pirmadienį smogė visa jėga.

„Pirmadienį buvo pranešta apie didelę tornado tikimybę mūsų mieste, ypač po 15 valandos. Taip ir atsitiko. Vienintelis dalykas – nustatyti tikslią vietą yra praktiškai neįmanoma, tik apytiksliai. Pora minučių prieš tornadą suveikia sirenos, kurių garsas girdimas visame mieste. Tuomet reikia skubiai slėptis po žeme arba trauktis iš kelio, nes čiužinys virš galvos slėptuvėje tokio stiprumo tornado atveju jau nebeišgelbėtų. Prieš tornadą buvo smarki liūtis ir gili tamsa, o likus minutei iki smūgio – mirtina tyla. Jau kai priartėjo, tai buvo garsus staugimas – lyg traukinys važiuojantis“, - prisiminė J. Kripas.

Pašnekovas teigia, kad įsirengti slėptuvę Amerikoje nėra privaloma, bet rekomenduojama. Slėptuvės privalomai įrengiamos ligoninėse, mokyklose. Kitais atvejais kaip slėptuvės tarnauja vonios kambariai, kurie irgi yra specialiai suprojektuoti, kad atlaikytų tornadus.

J. Kripas pasakoja, jog jo kaimynams sekėsi prasčiau nei jam pačiam – jų namai sulyginti su žeme arba stipriai apgriauti. Dalis žmonių, kurių namų pastatai išliko, Oklahomos nacionalinės gvardijos buvo iškeldinti dėl dujų nuotėkio ir galimų sprogimų.

„Oras šiandien šiek tiek geresnis, žmonės po truputį pradeda tvarkytis. Didžiulė teritorija aptverta policijos. Šiaip norinčių pažiūrėti nepraleidžia, nebent keliaujama i savo gyvenamąją vietą. Sugriautos mokyklos, degalinės, parduotuvės, „Warren Theatre“ kino teatras“, - sako J. Kripas.

Pašnekovas sako, kad pagelbėti nukentėjusiems nuo tornado atvyko daug savanorių ne tik iš Oklahomos, bet ir iš Los Andželo, Las Vegaso, Hiustono, Niujorko.

„Aktyviai dirba Amerikos Raudonasis kryžius, Gelbėjimo armija, Oklahomos maisto bankas ir kitos organizacijos, taip pat bažnyčios. Restoranai nemokamai maitina, žmonės, kas turi galimybę, suteikia pastogę tiems, kas liko be jos, dirba psichologai. Labai jaučiasi susivienijimo dvasia ir žmonės vieni kitiems labai padeda, kaip išgali“, - teigė lietuvis.

DELFI primena, kad Oklahomoje siautęs tornadas nusinešė daugiau nei dvidešimt žmonių gyvybių. Oklahoma paskelbta didelės nelaimės zona.

JAV Vidurio vakarų Oklahomos valstija yra vadinamojoje Viesulų alėjoje – didelėje teritorijoje, nusidriekusioje nuo Pietų Dakotos iki Teksaso, kur dažnai susidaro viesulai.

Viesulas Muro priemiestį buvo nusiaubęs ir 1999 metais. Tada vėjų greitis buvo didžiausias, kada nors užregistruotas Žemės paviršiuje – 486 km/h, žuvo 44 žmonės.