Kad tik sekmadieniais būtų sniego

Vėjuotą sekmadienį, kai daugelis nenorėjo niekur eiti iš namų ir baugščiai žiūrėjo į už lango šėlstančią pūgą, Saulėtekio alėjoje, netoli Vilniaus Universiteto stadiono, rinkosi entuziastai, ištroškę gryno oro ir lietuviškos žiemos gamtovaizdžio. Tarp jų – ir olimpinė čempionė, ir septynmetis berniukas, ir septyniasdešimtmetis senelis. Žygius „Snaigė“ Vilniaus keliautojų klubas organizuoja jau daugiau nei 30 m. Vieną šio vasario sekmadienį buvo užregistruoti 726, kitą – 422 žygio dalyviai. Vilniaus keliautojų klubo pirmininkas Algimantas Jucevičius sako: „Kiek bus sniego, tiek bus ir „Snaigės“ žygių. Svarbu ištraukti žmones į gamtą“.

Į žygį keletą vaikų iš internato klubų atsivedusi Saugaus eismo mokyklos darbuotoja Danutė Tomkevičienė pasakojo, kad ir slidininkas Ričardas Panavas sportuoti pradėjo „Snaigės“ žygiuose. Sveikatingumo ir ištvermės reikalaujančių renginių prizininkas Juozas Gervė mano: „Slidinėjimas – geriau nei bėgimas. Svarbu pradėti. Entuziazmas pats ateina“.

Žygių veteranas Laimutis Petraitis sakė, kad paslidinėjus pagerėja širdies darbas, mąstymas, išsivalo plaučiai. Jis apgailestauja, kad per kūno kultūros pamokas neslidinėjama. „Žmonės kartais sėdi miesto centre, ant asfalto ir nežino, koks gražus Vilniaus kraštovaizdis. Kam politikams važiuoti į Italiją, kai Lietuvoje yra šveicarijų?“ – klausė veteranas. Norėdami išjudinti jaunimą, organizatoriai įsteigė prizą aktyviausiai mokyklai. „Ateina pagyvenusių žmonių su vaikaičiais – prie bendrabučių startuojam, o studentai – kaip negyvi, neišlenda“, – sakė A. Jucevičius.

Vasaris – sveikatingumo mėnuo

Žygiai „Snaigė“ yra Vilniaus savivaldybės akcijos „Vasaris – sveikatingumo mėnuo“ dalis. Prie akcijos prisidėjo vaikų darželiai, mokyklos, kone visos visuomeninės organizacijos, propaguojančios sveikatingumą, sporto klubai. Vilniaus sveiko miesto biuro direktorė Danguolė Vaitkienė teigė, kad vasaris – pavojingiausias sveikatai mėnuo: „Trūksta vitaminų, dauguma tingi rūpintis savimi“.

„Žalgirio stadiono“ direktorius Jonas Grigas pasakoja, kad akcijos metu, kai 14–16 val. pačiūžų nuoma pigesnė, čiuožykloje apsilanko apie 200 žmonių. „Kai kurie iš mašinos bėgte bėga, kad spėtų pigiau išsinuomoti pačiūžas. Vaikai savaitgaliais čiuožykloje praleidžia visą dieną“, – sakė pašnekovas. Vaikų darželių auklėtiniai čiuožti mokomi „Vilniaus ledo rūmuose“. Lietuvos greitojo čiuožimo asociacijos generalinis sekretorius Antanas Vilčinskas prasitarė, kad jau iš vaikų darželių auklėtinių renkasi potencialius sportininkus.

Nemokamas baigiamasis akcijos renginys „Sveika šeima – sveikam miestui“ vasario 27 d. vyks „Siemens Arenoje“. Bus rengiamos sveikatos produktų bei ekologiškai švarių maisto produktų parodos-mugės, moksleivių muzikinių kolektyvų pasirodymai, išrinktas sveikiausias moksleivis. Konsultuos kardiologai, onkologai, AIDS specialistai, atliks įvairius sveikatos testus. Bus galima išmėginti ir netradicines rungtis, pavyzdžiui, didžiuliais sunkiais sportiniais batais perridenti kamuolį per salę. Vakare šventės dalyviai linksminsis koncerte ,,Sveika daina – sveikam miestui“. „Tai, ką gali padaryti pats, turi padaryti pats“, – sakė D. Vaitkienė, neabejojanti, kad kiekvienas gali pagerinti sveikatą.

Į sniegą – su maudymosi kostiumėliu

„Vaikinas suka merginą rogėse. Atsisėdi ant pripučiamos automobilio guminės padangos dalies, tave pasuka, ir kaip vilkelis leki nuo kalno nežmonišku greičiu. Po kaimo apylinkes tave vežioja arklių ar ponių tempiamos rogės. Dešimt metrų ore skrendi virš sniego. Ledo ritulio varžybos ant nuvalyto ežero. Neri į kubilą, paskui iškart į eketę. Išbėgęs iš pirties su maudymosi kostiumėliu gali voliotis sniege, lipdyti sniego senius“, – apie žiemos pramogų kaleidoskopą kaimo turizmo sodybose pasakojo Valstybinio turizmo departamento atstovė viešiesiems ryšiams Lidija Lukšytė.

Antano Gedvilo kaimo turizmo sodyboje Trakų rajone galima pasivažinėti aerorogėmis. „Jos turbūt vienintelės Lietuvoje, nors sukonstruoti nebuvo sudėtinga“, – sakė sodybos šeimininkas. Į vaikų stovyklas kaimo turizmo sodybose atvyksta vaikų ir iš užsienio. Jie dalyvauja dainų konkurse apie sodybą, Lietuvą. Į Trakų pilį ar karaimų kapines keliauja ežeru per užšalusį ledą. L. Lukšytė patikino, kad į tokias ekskursijas lydi žinovai, mokytojai. Naktį miške, kuriame, anot pašnekovės, pasiklysti neįmanoma, vaikai suskirstomi į kelias grupes – pirmoji turi rasti paskutinę. Kaimo turizmo sodybose daromi ledo kalnai, įrengiamos čiuožyklos. Neringoje siūloma išrūkyti ar iškepti pačių sugautą žuvį. Pajūryje kepamos dešrelės ant pačių susikurto laužo.

Pramogos pagal kišenę

Prie slidinėjimo trasų galima išsinuomoti ne tik slides, bet ir sniegžengius, snieglentes, akinius, slidinėjimo striukes, kostiumus. Anykščiuose 100 žmonių per dieną gali kilti ir leistis nuo 140 metrų aukščio Kalitos kalno (kaina – 5–10 Lt), važinėtis rogėmis Žirgo taku, Šventosios upės pakrante. Vilniečiai gali slidinėti Liepkalnio slidinėjimo trasoje. Birštone parengtos dvi – mėlynoji (300 m) ir raudonoji (160 m), bet statesnė, sudėtingesnė slidinėjimo trasa. Kurorte dirbtinį sniegą gamina dvi sniego patrankos (kainos su inventoriaus nuoma – 30–80 Lt).

Sanatorijose laukia savaitgalio sveikatingumo procedūros, į kurias reikia užsirašyti prieš mėnesį. Pirmą kartą atvykusiems slidinėti parengtas mokymosi kalnelis. „Daugelis tėvų vaikus išleidžia į sudėtingą trasą, kur jie gali susižeisti. O rizikuoti mėgstantiems svarbu iš anksto apsidrausti“, – sakė Birštono sporto centro direktorius Saulius Smailys.

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, veikia keturios slidinėjimo trasos, jų ilgis – 300–500 m. Kalnų slidinėjimo trasa vienai valandai čia kainuoja 8–10 Lt, dienai – 25–35 Lt. Kalnų slidinėjimo inventorius (slidės, batai, lazdos) vienai valandai – 6 Lt, dienai – 30 Lt, nauji komplektai dienai – 80 Lt. Už 5 Lt valandai galima išsinuomoti rogutes arba pačiūžas.

L. Lukšytė sakė, kad žiemos pramogos – kiekvienam pagal kišenę: „Jos gali ir nieko nekainuoti – vaikai lekia nuo kalnų su kartono dėžėmis, čiuožliais, maišais. O mėgstantys kalnų slidinėjimą, inventorių dienai gali išsinuomoti už 80 Lt“.

Šaltinis
Savaitraštis "Laikas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją