Iki 2004 metų lapkričio toks išlaikymas teismo galėjo būti skiriamas tiktai nepilnamečiams vaikams, t. y. kol jie sulaukdavo 18 metų. Savo ruožtu mirusių tėvų besimokantiems pilnamečiams vaikams valstybės išlaikymas buvo skiriamas iki 24 metų.

Pasak Lietuvos antstolių rūmų valdytojos Astos Karužienės, toks teisinis reguliavimas savo atžalas vengiančių išlaikyti tėvų vaikus buvo nustūmęs į finansiškai prastesnę padėtį.

Antstolių rūmų surinkta statistika rodo, jog antstoliai vis dažniau susiduria su išlaikymo priteisimo bylomis, o tėvų mokami alimentai vaikams tampa vis svarbesni. 2003 metais antstoliai gavo 13,7 tūkst. vykdomųjų bylų dėl išlaikymo, 2004 metais - jau 16,1 tūkst. bylų. Priteisto išlaikymo arba vadinamos alimentų bylos sudaro apie 10 proc. visų antstolių gaunamų bylų.

"Prašydami išieškoti vaikui priteistą išlaikymą iki jo pilnametystės, į antstolius kreipiasi vis daugiau tėvų, tačiau iki šiol tik vienas asmuo yra pateikęs antstoliams vykdyti vykdomąjį raštą dėl išlaikymo išieškojimo iš tėvo, kol truks studijos aukštosios mokyklos dieniniame skyriuje", - sako A. Karužienė.

Jos nuomone, naujasis, išlaikymo priteisimą nustatantis 3.194 Civilinio kodekso straipsnis ypač svarbus vaikams, kurie pradėję lankyti mokyklą 7 metų 12 klasėje jau būdami pilnamečiais iki šiol netekdavo galimybės išsiieškoti išlaikymą iš tokios pareigos nevykdančio tėvo. Dėl šios priežasties vaikai dažnai prarasdavo galimybę lankyti papildomus užsiėmimus.

Tokia teisė įvairiais būdais yra įtvirtinta ir kitų Europos Sąjungos valstybių įstatymuose. Pvz., kaimynės Latvijos įstatymai taip pat numato, jog teismas gali dieniniame skyriuje studijuojančiam jaunuoliui iki 24 metų priteisti išlaikymą iš vieno iš tėvų.