Balsavimo rezultatais labiausiai džiaugiasi reformistai. Šiam nutarimui nepritaria konservatoriai ir evangelikai. Moterų vyskupių klausimas kilo netrukus po to, kai bažnyčią į panašias frakcijas suskirstė skirtingas požiūris į homoseksualus.

“Yra žmonių, manančių, kad teisybės vardan reikia leisti moterims tapti kunigėmis ir vyskupėmis,” – sakė diskusijas pradėjęs Ročesterio vyskupas Michaelas Nazir-Ali.

“Tuo tarpu kiti teigia, kad dabar netinkamas metas,” – sakė jis. “Bažnyčia dar neišsprendė daugybės klausimų, kurie ją silpnina ir skaldo. Ar dabar tikrai laikas kelti dar vieną konfliktą?” Bažnyčios atstovė Anne Foreman teigė, kad pokyčiai būtini.

“Bažnyčia turi rasti naujų būdų skelbti pasauliui evangeliją. O šiame pasaulyje gyvena ir moterys,” – sakė ji.

Kito sinodo nario Gerald O’Brieno teigimu, 1000 britų parapijų pasisakė prieš tai, kad vyrus vyskupus pakeistų moterys. Jų argumentas – “moterų tikėjimas skiriasi nuo vyrų tikėjimo”.

Bažnyčios permainų priešininkai konservatoriai ir evangelikai teigia, kad Biblijoje nekalbama apie moteris vyskupes, o visi Kristaus apaštalai buvo vyrai. Jų nuomone, religijos srityje moterys negali vadovauti vyrams.

1994 m. moterys buvo pradėtos įšventinti į kunigų luomą. Nuo tada vis pasigirsdavo nuomonių, kad nelogiška joms toliau drausti užimti aukštesnius postus.

Trečiąją sinodo dieną vykęs balsavimas atvėrė duris antram ir paskutiniam šiais metais sinodui liepos mėnesį. Tuomet bus balsuojama, ar pradėti teisinį procesą, po kurio moterys galės tapti vyskupėmis. Tiesa, kol pirmoji kunigė taps vyskupe, gali praeiti dar daug metų.

Kitas kas dvejus metus vykstančio generalinio sinodo svarstomas klausimas – homoseksualumas. Praėjusiais metais 77 milijonus narių siejančią Anglikonų Komuniją, kuri yra kilusi iš Anglijos bažnyčios, supykdė JAV vyskupų nutarimas vyskupu skirti gėjų.

Konservatorių atstovai taip pat nepritaria meilužių Princo Čarlzo ir Camillos Parker Bowles vestuvėms, kurios įvyks balandžio 8 dieną. Anglijos bažnyčia (su mažomis išimtimis) nepateisina išsiskyrusių žmonių vestuvių. Ji nepraktikuoja santuokų anuliavimų, kaip, pavyzdžiui, Romos katalikų bažnyčia.

Karališkosios jungtuvės vyks pagal populiarų scenarijų: jungtuvės santuokos rūmuose, o vėliau – bažnyčioje. Tačiau dalis konservatorių atstovų yra nepatenkinti, kadangi buvęs Parker Bowl vyras dar gyvas. Čarlzo situacija kitokia, kadangi jo žmona Diana žuvo automobilio katastrofoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją