Buitinių prietaisų gamintojai, aršiai konkuruodami tarpusavyje, kasmet stengiasi pateikti klientams vis daugiau pribloškiančių naujovių. Siūlomos skalbyklės su "šeštojo pojūčio", "greitojo skalbimo" ir panašiomis funkcijomis. Norint išsirinkti kokybišką produktą ir nepermokėti už nereikalingus priedus, reikia išsiaiškinti, ką konkrečiai atlieka egzotiškai pavadintos skalbyklių programos.

Šeštasis pojūtis

Keletas gamintojų siūlo skalbyklės su "šeštuoju pojūčiu". Tiesa, funkcija gali vadintis ir kitaip. Pasak UAB "VVhirlpool Baltic" rinkodaros vadovo Rasanto Valaičio, ši funkcija parenka optimalų drabužių skalbimo ciklą.

"Jums tereikia pasirinkti audinio rūšį, o skalbyklė automatiškai nustatys ir pritaikys tinkamą temperatūrą, skalbimo laiką, vandens kiekį ir gręžimo apsukų greitį. Pasiūlytas sąlygas prireikus galima keisti. Tokia skalbyklė taupo elektros energiją, vandenį", -teigia Valaitis.

Kęstutis Giedraitis, UAB "Ogmios pulsas" vadybininkas, tikina, kad ši funkcija ne visada gali būti efektyvi. "Skalbyklė tiesiog parenka universalų skalbimą, todėl galite būti tikri, kad drabužių nesugadinsite. Tačiau nustatytos vandens temperatūros, skalbimo laiko ir kt. ne visada gali užtekti tam, kad drabužiai būtų nepriekaištingai švarūs", - sako Giedraitis.

Greitasis skalbimas

Giedraitis rinkodaros triuku, padedančiu parduoti prekę, vadina ir plačiai reklamuojamą greitojo skalbimo funkciją. "Šiuo atveju perpus sutrumpinama skalbimo programa. Ją naudojant, nešvaresni drabužiai liks dėmėti, o patalynės tikrai švariai neišskalbsite. Tiesiog gamintojai, siekdami klientų dėmesio, stengiasi pasiūlyti kuo daugiau naujovių, kurios kartais ne itin reikalingos", - mano Giedraitis.

Vis dėlto, anot Valaičio, papildoma greitojo skalbimo funkcija yra naudinga. "Šiais laikais drabužius ne sunešiojame, o suskalbiame, - įsitikinęs jis. -Dažnai drabužius skalbiame apsivilkę juos tik kartą: į skalbinių dėžę metame ne išteptus, o prisigėrusius nemalonių kvapų. Todėl jų nebūtina skalbti ilgąja programa. Drabužiai tada ne taip greitai susidėvi. Be to, papildomos funkcijos skalbyklės kainą padidina labai nedaug".

"Greitojo skalbimo" programa trunka apie pusvalandį, drabužiai skalbiami vidutiniškai 30 laipsnių temperatūros vandenyje. Šią funkciją siūlo visi skalbyklių gamintojai, tačiau ji pritaikyta ne visuose skalbyklių modeliuose.

Atskira džiovyklė - pranašesnė

Norėdami ne tik greitai bei švariai išskalbti, bet ir išdžiovinti, turėsite įsigyti džiovyklę. Gamintojai ir pardavėjai vieningai siūlo pirkti atskirą, o ne į skalbyklę integruotą džiovyklę.

"Integruotoje džiovyklėje per kartą galima džiovinti tik pusę išskalbtų drabužių. Be to, universalus gaminys, turintis daug funkcijų, paprastai nė vienos neatlieka itin gerai, - sako Giedraitis. - Juo labiau, kad atskirai perkant skalbyklę ir džiovyklę kaina nelabai skirsis".

Vadybininkas teigia, jog integruotas džiovykles klientai dažniausiai renkasi tada, kai vonios patalpa maža ir dar vieno prietaiso nėra kur pastatyti.

Kondensacinė ar ventiliacinė?

Džiovykles yra dvejopos: kondensacinės ir ventiliacinės. Pastarosios pigesnės - jų kaina prasideda nuo 800 litų, tačiau jas sudėtingiau ir brangiau įrengti: ventiliacinę džiovyklę reikės prijungti ne tik prie elektros tinklo, bet ir į ventiliacinę angą, kad būtų pašalinti garai. Kondensacinėje džiovyklėje garai kaupiasi specialioje laikykloje ir virsta distiliuotu vandeniu. Sumanios šeimininkės jį pila į lygintuvą, nes nuo vandentiekio vandens gali užkalkėti lygintuvo drėkinimo sistema. Paklausiausios būtent šio tipo džiovyklės.

Džiovyklės sunaudoja nuo 1,3 iki 4,2 kilovatvalandžių elektros vieno ciklo metu. Tai priklauso nuo pasirinktos programos. Džiovinami skalbiniai nesusilamdo, išlieka purūs. Juos lengviau lyginti, tik reikia teisingai pasirinkti programą -apsispręsti, ar po džiovinimo drabužius lyginsite, ar ne. Kai vonios kambarys mažas, naudojant specialų sujungimo mechanizmą džiovyklę galima montuoti ant skalbyklės.

Jei nusprendėte įsigyti džiovyklę, reikia pirkti didesnių apsukų skalbyklę - rekomenduojama nuo 1200. Kuo iš skalbyklės ištraukti drabužiai bus sausesni, tuo greičiau išdžius ir pigiau atsieis.

Ekonomiškumas ir kokybė

Perkant automatinę skalbyklę, reikia atkreipti dėmesį į raidę, žyminčią skalbimo klasę. Aukščiausios klasės gaminiai žymimi raide A, vidutinės - B, C, arba D. Paprastai ant prietaisų būna surašytos kelios raidės: pirmoji rodo prietaiso ekonomiškumą. Tai reiškia, kad ekonomiška skalbyklė išskalbia 5 kilogramus drabužių, sunaudodama iki 50 litrų vandens ir iki l kilovatvalandžio elektros energijos.

Neužmirškite paklausti, ar prietaisas sveria drabužius ir matuoja vandenį. Jei skalbyklė to neatlieka, porai drabužių išskalbti įpils tiek pat vandens, kiek 5 kilogramams.

Antroji raidė nurodo skalbimo kokybės klasę. Prieš pirkdami įsitikinkite, ar jums reikia visų programų, kurias siūlo skalbyklė. Trečioji raidė skirta gręžimo klasei. Kuo drabužiai geriau išgręžiami, tuo greičiau džiūsta.

Taip pat vertėtų pasidomėti, ar skalbyklė turi gręžimo balansavimo sistemą. Antraip gręždama gali "šokinėti".