Šventojo islamo mėnesio reikšmę šiais metais padidino tai, kad JAV vadovaujama karinė kampanija gali toliau vykti Afganistane, keldama įvairių musulmoniškų šalių gyventojų pasipiktinimą. Ramadanas pradedamas skaičiuoti pasirodžius jaunam mėnuliui, todėl jo pradžia islamo pasaulyje įvairuoja.

Aukščiausi Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Kataro, Bahreino, Kuveito ir Jemeno dvasininkai sakė, kad atėjus vakarui buvo pastebėta jaunatis, rodanti, kad prasideda naujas Mėnulio kalendoriaus mėnuo, sakė agentūros.

Omane mėnulio fazės nestebimos, todėl šiame sultonate pasninko mėnuo prasidės šeštadienį, sakė naujienų agentūros. Šiitiškame Irane Ramadanas irgi prasidės šeštadienį.

Musulmonai žvalgosi po dangų laukdami, kada pasirodys jaunas mėnuo, kad paskelbtų Ramadano, per kurį pamaldūs musulmonai nuo aušros iki saulėlydžio susilaiko nuo valgymo, gėrimo, rūkymo ir lytinių santykių, pradžią.

Pasninko pradžia yra naujas iššūkis JAV vadovaujamai kampanijai sutriuškinti Afganistane jau pradėjusį krikti Talibano judėjimą ir sugauti Amerikos labiausiai ieškomą įtariamąją Osamą bin Ladeną.

Nors kai kurie musulmoniškų šalių politikai ir perspėja Vašingtoną dėl pasipiktinimo, kurį gali sukelti JAV pasiryžimas tęsti karinę kampaniją per Ramadaną, JAV nepažeistų jokio islamo draudimo kariaudamos per šį šventąjį mėnesį. Vis dėlto analitikai sako, kad daugeliui musulmonų tai gali sustiprinti įspūdį, jog Vašingtono kampanija yra krikščionybės kova su islamu.

Ulemai ir politikos analitikai sako, kad kovos per Ramadaną buvo įprastos visais laikais. Jie ypač nurodo į lemtingą mūšį, kurį pirmieji musulmonai 624 metais laimėjo Badre, ir šventojo Mekos miesto užėmimą. Abu šie reikšmingi islamo mūšiai įvyko Ramadano mėnesį.

Egiptas ir Sirija 1973 metais pradėjo karą su Izraeliu per Ramadaną, o Iranas ir Irakas taip pat nenutraukdavo šventąjį pasninko mėnesį kovų per 1980-1988 metų karą.

Tačiau analitikai sako, kad Vakarų kariniai veiksmai per Ramadaną gali paskatinti musulmonų simpatijas Afganistanui ir sukelti protesto demonstracijų bangą.

Vakarų karinė kampanija per šventąjį mėnesį taip pat gali suteikti naujo ryžto sparčiai pozicijas prarandančiam Talibanui ir O.bin Ladeno kovotojų tinklui, nes galimybė žūti per Ramadaną leidžia užsitikrinti aukštesnę vietą Rojuje.

JAV prezidentas George'as W.Bushas ketvirtadienį su Ramadano pradžia pasveikino Jungtinių Valstijų ir viso pasaulio musulmonus. Savo sveikinime jis pabrėžė, kad islamas yra viena iš sparčiausiai augančių religijų Amerikoje.

"Mes siunčiame nuoširdžiausius sveikinimus Amerikos ir viso pasaulio musulmonams, linkėdami jiems per Ramadaną ir visais ateinančiais metais sveikatos, klestėjimo ir laimės", - sakė jis.