Ataskaitoje, kurią parengė tarptautine plėtra besirūpinančios nevyriausybinės organizacijos, tvirtinama, jog turtingos šalys nevykdo įsipareigojimų padėti skurdžioms valstybėms pasiekti Jungtinių Tautų (JT) tūkstantmečio tikslus.

"Iš 295 mlrd. eurų, kuriuos yra skolingos 52 skurdžios šalys, iki šiol tenurašyta 36 mlrd. (eurų)", - sakė Louise Hilditch iš "Action Aid International". Todėl kai kurioms valstybėms esą tenka skirti daugiau lėšų grąžinti skoloms nei savo gyventojų sveikatos apsaugai.

Ataskaitoje ES taip pat kritikuojama dėl prekybos taisyklių. Nepaisant pareiškimų apie reformas, europiečiai esą nesugebėjo pasiekti, kad tarptautinė prekyba būtų naudinga pasaulio skurstantiesiems.

Luisas Morago iš "Oxfam" teigė, jog ES bendroji žemės ūkio politika "besivystančiose šalyse naikina pragyvenimo šaltinius". Anot L.Morago, skirdama subsidijas eksportui ES dempingo kainomis parduoda prekes pasaulio rinkose ir taip užkerta kelią importui iš skurdžiųjų šalių.

JT tūkstantmečio tikslais, dėl kurių susitarta 2000-aisiais, siekiama per 15 metų pagerinti pusės pasaulio skurstančiųjų padėtį. Pasaulio lyderiai sutarė iš didžiausio skurdo ištraukti 500 mln. žmonių ir neleisti 250 mln. pasaulio gyventojų badauti.