Į pagalbą atskuba aksesuarai

Kaunietis drabužių modeliuotojas Kęstutis Lekeckas sako, kad paprasčiausias būdas jau pabodusį ar iš mados išėjusį rūbą priversti sužibėti naujomis spalvomis - pasitelkti į pagalbą aksesuarus. Šiemet ypač madingas kailis, mediniai priedai nesunkiai įpūs gyvybės spintoje užsigulėjusiems kostiumėliams ar megztukams.

“Jei nesiryžtame keisti paties drabužio, tai pakaks priderinti originalų priedą. Tai gali būti puošnus, ryškiaspalvis šalis, įdomus galvos apdangalas, pirštinės, rankinės. Šiuo metu madingi reptilijų motyvais marginti aksesuarai, taip pat imituojantys Afrikos tautų atributiką - su kutais, karoliukais, pinigėliais”, - pataria K.Lekeckas.

Jei nuspręsime atnaujinti patį drabužį, jį galima persiūti. To neišvengsi ir tuo atveju, kai nusidėvėjęs rūbo audinys. Tada, pasak dizainerio, atsiranda kur kas daugiau laisvės, tačiau nereikėtų pamiršti, kad norint persiūti rūbą teks įdėti daug darbo, beveik tiek pat, kaip ir siuvant visiškai naują, o tai atitinkamai daugiau ir kainuos.

Pasak K.Lekecko, jei, pavyzdžiui, klasikinio kostiumėlio nusidėvėjusios rankovės, tai galima jas perkirpus įsiūti odines juosteles. Tuomet ir kitose drabužio vietose galėtų atsirasti odos elementų. Tokiu būdu senas drabužis gali virsti neatpažįstamu.

Atrodys kaip naujas

Tačiau jei pačios siūti nemokate, teks ieškoti nagingos siuvėjos, kuri įgyvendins jūsų sumanymus. Dizaineriai neslepia, kad jų misija - kurti naujus drabužius, o ne persiuvinėti senus.

Vis dėlto K.Lekeckas neatsisako pagelbėti, jei klientas kreipiasi su prašymu “atgaivinti” seną, širdžiai mielą rūbą. Neseniai jam teko prikelti naujam gyvenimui seną, susidėvėjusį džinsinį švarkelį, prie kurio žmogus buvo labai prisirišęs. Padėvėtas džinsinis audinys dabar labai madingas.

“Jaunatviškas, gerokai nunešiotas kliento švarkelis ėmė alsuoti šiuolaikiška dvasia po to, kai buvo pakeistos kelios detalės: pagilintas rankovių kirpimas, pakoreguotas siluetas, rūbas dekoruotas madingomis emblemomis, pasiuvinėtas. Išėjo visai madingas ir žaismingas drabužis”, - pasakoja K.Lekeckas.

Tuo tarpu Julija Žilėnienė sako, kad net sau ar šeimos nariams nesiima atnaujinti senų drabužių, juolab jų persiuvinėti, nes jai kur kas labiau patinka ir lengviau kurti naujus. Tačiau patarimų, kaip restauruoti seną drabužį, ji paberia visą krūvą.

Galima pakeisti detales

J.Žilėnienė įsitikinusi, kad neatpažįstamai rūbą gali pakeisti įvairiausios smulkmenos. Kaip antai kontrastingos spalvos įsiuvas. Arba patrumpintas sijonas. Kitas variantas - sijono apačią galima asimetriškai iškarpyti ir atrodys, kad tai visai kitas drabužis. Galima nuimti apykaklę ar pakeisti jos formą, prisiūti raukinukus iš kaspinėlio, aiškina dizainerė.

Jos teigimu, šia prasme dabartinė mada labai dėkinga: madingas rankų darbas, įvairios detalės. Tikrai atrodysite madinga, jei sename mielame drabužyje išdrėksite skyles. O iš dviejų atsibodusių marškinių, kad ir dryžuotų bei languotų, galima sumeistrauti vienus, tačiau originalius. Jei spintoje mėtosi koks užsilikęs senas nėrinys, jį J.Žilėnienė pataria išardyti gabalais, o šiuos kaip aplikacijas prisiūti prie kokio nors megztuko ar švarkelio.

Bet kokiam rūbui naują veidą suteiks vąšeliu nunertos ir prisiūtos aplikacijos, išsiuvinėtos dekoratyvinės siūlytės, pabrėžiančios kokį nors motyvą. Aplikacijas galima daryti ir iš odos. Jau nekalbant apie priedus, kurie suteikia naujų spalvų. Stebuklą gali padaryti netgi originalios medinės ar rankų darbo sagutės iš vilnonio veltinio, iš veltinio padarytos gėlės, vaisiai ar kokia kita detalė.