Atsako teisininkas Aleksandras KOVALEVSKIS:

Kreditorius (įmonės darbuotojas), norėdamas iškelti įmonei (darbdaviui) bankroto bylą, turi įgyvendinti Bankroto įstatyme numatytus reikalavimus. Pirmiausiai kreditorius privalo pateikti įmonei pranešimą, kuriame privalo nurodyti įmonės neįvykdytus įsipareigojimus ir įspėti, kad jeigu jie nebus įvykdyti per pranešime nurodytą laikotarpį (negalima nustatyti trumpesnio nei 30 dienų nuo pranešimo įteikimo dienos laikotarpio), kreditorius kreipsis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei.

Šis pranešimas gali būti siunčiamas registruotu laišku arba per kurjerį ar antstolį. Jei vienu iš nurodytų būdų pranešimo įteikti nepavyksta (pavyzdžiui dėl to, kad įmonė nevykdo jokios veiklos arba jos valdymo organai slapstosi užsienyje), kreditorius turi išsiųsti pranešimą įmonės buveinės adresu, tuomet pranešimas laikomas įteiktu praėjus penkioms dienoms nuo jo išsiuntimo dienos.

Suėjus pranešime nurodytam įsipareigojimų įvykdymo laikotarpiui ir įmonei neatsiskaičius, kreditorius privalo pateikti įmonei pareiškimo dėl bankroto bylos iškėlimo ir jo priedų nuorašus susipažinimui. Šie dokumentai taip pat gali būti siunčiami anksčiau minėtais būdais. Kai jų įteikti juridiniam asmeniui nepavyksta, dokumentai siunčiami juridinio asmens buveinės adresu ir laikomi įteiktais praėjus dešimčiai dienų nuo išsiuntimo.

Aleksandras Kovalevskis
Tik atlikęs visus aukščiau išvardintus veiksmus, kreditorius gali pateikti pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo apygardos teismui, kuriam ši byla yra teisminga.

Teismui patenkinus kreditoriaus pareiškimą ir iškėlus įmonei bankroto bylą, vėliau darbuotojas įgyja teisę gauti išmokas iš Garantinio fondo. Garantinis fondas yra pinigų fondas, iš kurio skiriamos lėšos Garantinio fondo įstatyme nustatyto dydžio išmokoms bankrutuojančių ar bankrutavusių įmonių darbuotojams, nutraukusiems darbo santykius su šiomis įmonėmis, taip pat darbuotojams, kurie tęsia darbo santykius su bankrutuojančia įmone, kai įmonė jiems yra įsiskolinusi.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.