TS-LKD ir „Drąsos kelias“ tarpusavyje grumiasi devyniose vienmandatėse apygardose. Nors pirmajame ture visose šiose apygardose daugiau balsų gavo konservatorių kandidatai, vargu, ar jie susišluos visus devynis Seimo nario mandatus.

Rinkėjai nuo I.Degutienės ir A.Kubiliaus nenusigręžė

Bene daugiausiai kalbų virė apie dvi TS-LKD ir „Drąsos kelio“ kandidatų akistatas Vilniuje. Naujamiesčio apygardoje susirungė Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir „Drąsos kelio“ sąrašo lyderė Neringa Venckienė, o Antakalnio apygardoje buvusi konservatorė Aurelija Stancikienė stojo prieš premjerą Andrių Kubilių.

Vis dėlto pirmasis rinkimų turas „Drąsos kelio“ kandidatėms nieko gero nežada. I. Degutienė spalio 14-ąją pagal rinkėjų simpatijas N. Venckienę aplenkė daugiau nei dvigubai (atitinkamai 36,61 ir 15,72 proc.). A. Kubilius (30,22 proc.) taip pat ryškiai pranoko A. Stanckikienę (11,05 proc.).

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis DELFI teigė labai nustebsiąs, jei šiose dviejose apygardose į Seimą pateks N. Venckienė arba A. Stancikienė.

„Į antrą turą dažniausiai ateina tie rinkėjai, kurių kandidatai išėjo į antrą turą. Didžioji dalis konservatorių rinkėjų ateis, ir jų yra dauguma. Ir ta dalis, kuri balsavo už „Drąsos kelią“, irgi ateis. Ir jų yra mažuma. O visi likusieji sudarys nedidelį procentą. Labai sudėtinga (tikėtis – DELFI), kad jie nulemtų rinkimus. Aš manau, čia kandidatai jau aiškūs“, - kalbėjo L. Bielinis.

Šiose sostinės apygardose verda ir antro plano veiksmai. I. Degutienė turi aiškintis dėl slapta padaryto įrašo, kuriame prezidentę Dalią Grybauskaitę kaltina autoritarizmu. O A. Kubilius sulaukė gana netikėto pagalbininko. Balsuoti už premjerą atvirai ragina Juras Požela – Antakalnio vienmandatėje trečią vietą užėmęs socialdemokratas, kurį palaikė 10,43 proc. rinkėjų.

Vis dėlto L. Bielinis nemano, kad šie du faktoriai gali reikšmingai paveikti antrojo turo rezultatus.

„I. Degutienės įrašo skandalas – tai dvigubo dugno skandalas. Čia viskas priklausys nuo to, kieno viešųjų ryšių specialistai stipriau panaudos šito skandalo atgarsius. Konservatoriams tai nėra tiktai bloga žinia ir blogas priešrinkiminės situacijos pateikimas, - kalbėjo VDU profesorius. - O socdemų atstovo siūlymas balsuoti (už A. Kubilių – DELFI) – tai nėra skandalas. Tai yra politinis gestas, pasirenkant tą politinę partiją, kuri yra labiau prognozuojama ir su kuria galima jeigu ne bendradarbiauti, tai bent jau kvalifikuotai diskutuoti.“

Didžiausi „Drąsos kelio“ šansai – Kaune

Didžiausias TS-LKD ir „Drąsos kelio“ mūšio laukas – Kaunas. Laikinojoje sostinėje atotrūkis tarp konservatorių ir „Drąsos kelio“ kandidatų po pirmojo turo buvo nedidelis, ir būtent su kauniečiais tik šiemet įsteigtos partijos kandidatai gali sieti didžiausias viltis.

Viena ryškiausių dvikovų – Kauno kaimiškojoje apygardoje, kur vienas prieš kitą stoja socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas bei Drąsiaus Kedžio teta Audronė Skučienė. Nors iš pradžių atrodė, kad ministras turės nemenką persvarą, suskaičiavus visus balsus, jį nuo A. Skučienės skyrė tik 2,44 procentinio punkto.

Kiek didesnę persvarą prieš „Drąsos kelio“ kandidatą turi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Žaliakalnio apygardoje pirmajame ture surinkusi 26,48 proc. balsų. Stiklinės metimo įgūdžius tiesioginiame eteryje pademonstravęs Algirdas Patackas nuo jos atsilieka beveik 8 procentiniais punktais.

Gana užtikrintai prieš sekmadienio balsavimą gali jaustis ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Jis pirmajame ture Pramonės apygardoje surinko 27,05 proc. balsų, „Drąsos kelio“ kandidatas Dainius Danilevičius – 16,94 proc.

Ryškiausią persvarą tarp konservatorių Kaune turi Arimantas Dumčius, „Drąsos kelio“ kandidatą Zenoną Žymančių pirmajame ture aplenkęs beveik dvigubai. A.Dumčius, be kita ko, šioje apygardoje jau yra laimėjęs per dvejus rinkimus (2004 ir 2008 m.).

Buvęs konservatorius Saulius Stoma buvo arčiausiai pergalės prieš konservatorių pirmajame Seimo rinkimų ture. Dainavos apygardoje daugiausiai balsų surinko TS-LKD kandidatas Kazimieras Kuzminskas, tačiau antroje vietoje likusį S. Stomą jis aplenkė vos 0,05 procentinio punkto.

Centro apygardoje konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė „Drąsos kelio“ kandidatą Gintarą Dručkų aplenkė kiek daugiau nei 3 procentiniais punktais. O Panemunės apygardoje „Drąsos kelio“ vienas lyderių, buvęs kunigas Jonas Varkala tik kiek daugiau nei 2 procentiniais punktais atsiliko nuo Vidos Marijos Čigrijienės.

L. Bielinio nuomone, daugelyje šių Kauno apygardų lemiamą balsą tars ne TS-LKD ir „Drąsos kelio“ rinkėjai, o tie, kurių palaikyti kandidatai į antrąjį turą nepateko.

„Kada skirtumas tarp kandidatų antrajame ture yra nedidelis, čia nulems, ko gero, tie rinkėjai, kurie yra trečiųjų politikų rinkėjai. Viskas priklausys nuo to, ar ateis į rinkimus daugiau žmonių negu balsavo už vieną ar kitą iš antrajame ture esančių kandidatų. Tai priklauso nuo susitarimų tarp partijų, nuo pačių kandidatų simpatiškumo. Ir kartu nuo tų baimių ir lūkesčių, kurie vyrauja Kaune. (...) Manyčiau, turime laukti įvairių rinkiminių išsišokimų. S. Stoma – meistras šitokių dalykų. Ir emocinių protrūkių. Laukime“, - svarstė pašnekovas.

Politologo nuomone, galima gana drąsiai tikėtis R. Juknevičienės ir K. Starkevičiaus pergalių antrajame ture, o V. M. Čigrijienei gali padėti bendras TS-LKD populiarumas Kaune. Be to, D. Jankauskas esą taip pat turi neblogus šansus įveikti A. Skučienę. Mat ministras „laimi kaip asmenybė“, o A. Skučienė pasižymi ir „negatyviomis konotacijomis“.

„Drąsos keliui“ žada ne daugiau kaip 3 mandatus

L. Bielinis prognozuoja, kad šiose devyniose apygardose „Drąsos kelias“ gali tikėtis ne daugiau kaip trijų Seimo nario mandatų.

„Mano galva, geriausiu atveju, 2-3 vietas „Drąsos kelias“ gali laimėti. Bet tam reikia pasistengti“, - sakė politologas.

VDU profesorius neatmeta ir galimybės, kad TS-LKD šiose dvikovose „Drąsos kelią“ nugalės „sausu“ rezultatu 9:0.

„Yra tikimybė. Pripažinkim, konservatorių rinkiminis štabas veikia labai efektyviai. Jų potencialas yra didžiulis. Ir gebėjimas organizuoti mases paskutiniu momentu yra pavydėtinai geras. Todėl nesitikėkim, kad jie nuleis rankas ir lauks, kol pergalė bus atiduota kitiems“, - reziumavo L. Bielinis.