Rudenį, kai vaikai renkasi į darželius, šie lengviau atsiduso, mat iki šiol buvo taip, kad vaikais pasirūpinti vengiančius tėvus auklėtojoms tekdavo įkalbinėti, kad mažylis būtų vedamas į darželį, o nepaliekamas namie, kur dažnokai išgerinėjama ir vaiko auklėjimu nesirūpinama.

Vien Šiaulių mieste yra kelios dešimtys ikimokyklinukų, augančių socialinės rizikos šeimose. Pedagogės sako, kad asocialios šeimos dažnokai keičia gyvenamą vietą ir sunku suprasti, vaikas išvedamas į darželį, ar ne.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba mano, kad ir jiems bus lengviau dirbti, mat apie jiems nežinomus atvejus, kai apleistas mažylis net neužrašomas į darželį, dabar drąsiau praneš kaimynai.

„Na, tokiu atveju, jeigu tai būtų įrodyta, galima būtų spręsti dėl administracinės teisės pažeidimų protokolo surašymo. Tada mūsų skyrius perduoda teismui medžiagą už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams“, – sakė Šiaulių Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistė Rūta Janulienė.

Už vaiko iš socialinės rizikos šeimos ugdymą ir maitinimą darželyje apmoka savivaldybė.

Darželiai jau komentuoja šio sprendimo naudą. Šiaulių darželio „Salduvė“ direktorė sako matanti, kaip puikiai adaptuojasi vienas auklėtinių atvedamas iš socialinių įgūdžių stokojančios šeimos – vaikas darželyje pamaitintas, mokomas, lavinamas.

Auklėtoja, lankiusi minimą vaiką namuose, pastebėjo, kad ten nėra net spalvotų knygučių ir vaikui būtinų žaislų ir trejų metukų vaikutis net neišmokytas suprantamai kalbėti. Darželyje jis gaus ir logopedo paslaugas.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)