Už tokį sprendimą balsavo 9, prieš - 6 komisijos nariai.

Po pirmojo rinkimų turo daugiamandatėje apygardoje daugiausiai balsų - 19,82 proc. - surinkusi Darbo partija gavo 17 mandatų Seime. Antri su 18,37 proc. balsų likę socialdemokratai gavo 15 mandatų, o treti esantys konservatoriai su 15,08 proc. balsų užsitikrino 13 mandatų.

Po septynis mandatus pasidalijo 8,57 proc. balsų gavęs Liberalų sąjūdis ir 7,99 proc. balsų surinkusi Drąsos kelio partija. Šešis mandatus su 7,31 proc. balsų gavo partija "Tvarka ir teisingumas", penkis mandatus - 5,83 proc. balsų gavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Kitos partijos neperkopė 5 proc. barjero ir daugiamandatėje apygardoje mandatų dalybose nedalyvauja.

Arčiausiai ties 5 proc. riba liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 3,88 proc. balsų, Liberalų ir centro sąjunga surinko 2,06 proc. balsų, sąjunga TAIP - 1,76 proc. rinkėjų balsų.

Socialistinis liaudies frontas surinko 1,21 proc., Krikščionių partija - 1,2 proc., koalicija "Už Lietuvą Lietuvoje" - 0,94 proc., partija "Jaunoji Lietuva" - 0,63 proc., Demokratinė darbo ir vienybės partija - 0,32 proc., Emigrantų partija - 0,29 proc., Respublikonų partija - 0,27 proc., Lietuvos žmonių partija - 0,25 proc. rinkėjų balsų.

Teisingumo ministro deleguotas VRK narys Liutauras Ulevičius siūlė dviems savaitėms atidėti sprendimo dėl rinkimų rezultatų daugiamandatėje apyardoje priėmimą.

"Kartu su didele grupe pagalbininkų surinkti statistiniai duomenys, jų analizė ir kryžminis palyginimas su VRK turima informacija apie pažeidimus, ankstesnių rinkimų probleminių teritorijų pjūvis, bei kitos analizės išvados rodo, kad išlieka didelė abejonė dėl kelių Seimo narių mandatų paskirstymo. Dar svarbiau, jeigu turimų pažeidimų kiekį prognozuotume kaip pasikartojantį visoje šalies teritorijoje, abejonės dydis išauga kelis kartus. Todėl ir siūliau atidėti sprendimo priėmimą ir iš esmės sumažinti galimų paklaidų paskirstant mandatus dydį", - BNS sekmadienį aiškino L.Ulevičius.

Tačiau dauguma VRK narių šiam siūlymui nepritarė.

L.Ulevičiaus nuomone, šis VRK sprendimas, kuomet patvirtinti rinkimų rezultatai nepaisant gausos neištirtų organizuotų ir sisteminių pažeidimų apylinkėse, rodo, jog "Darbo partija ir VRK turi daugumą". Anot jo, Vilniaus - Trakų apygardoje būta kur kas daugiau ir labiau organizuotų pažeidimų, nei Zarasų - Visagino vienmandatėje, tačiau VRK sprendimu pirmojoje rezultatai patvirtinti, antrojoje - ne.

70 Seimo narių Lietuvoje renkami daugiamandatėje apygardoje, 71 - vienmandatėje.

VRK sekmadienį patvirtino rinkimų rezultatus 70 vienmandačių apygardų, vienoje apygardoje - Zarasų - Visagino - rezultatai dėl nustatyto balsų pirkimo ir šiurkštaus Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo pripažinti negaliojančiais.

67 vienmandatėse apygardose vyks antrasis rinkimų turas, trijose Seimo nariai išrinkti jau po pirmojo rinkimų turo.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 28 dieną.