"Matyt, jau atėjo laikas, kad į rinkimų komisijų sudėtis, į Vyriausios rinkimų komisijos sudėtis, jog ir policija turėtų savo atstovus. Būtų glaudus ryšys tarp rinkimų komisijos ir policijos pareigūnų, kurie tiria tokius dalykus. Policija, manau, yra vienintelė institucija, kuri gali operatyviai priimti sprendimus", - penktadienį per VRK posėdį sakė Z.Vaigauskas.

Dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per išankstinį balsavimą ir rinkimų dieną policija Lietuvoje iš viso yra pradėjusi daugiau kaip dešimt ikiteisminių tyrimų. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas yra patvirtinęs, jog daugiausiai skundų sulaukta dėl Darbo partijos kandidatų.

VRK vadovas taip pat užsiminė, kad galimas rinkimų rezultatų panaikinimas realiausiai gresia dviejose rinkimų apygardose, Zarasų-Visagino ir Vilniaus-Trakų.

VRK yra sulaukusi daugybės skundų ne tik dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo, bet ir dėl rinkimų komisijų darbo: skųstasi dėl šiukšliadėžėje rastų biuletenių, klaidų protokoluose, netgi dėl balsų iš viso nesugebėjusios suskaičiuoti komisijos ir tą darbą palikusios apygardos komisijai.

Po sekmadienį vykusių parlamento rinkimų pirmojo turo daugiamandatėje apygardoje daugiausia - 19,84 proc. balsų gavo Darbo partija. Antri su 18,38 proc. balsų liko socialdemokratai, treti - konservatoriai su 15,06 proc. balsų. Liberalų sąjūdis surinko 8,57 proc. balsų, Drąsos kelio partija - 7,98 proc., partija "Tvarka ir teisingumas" - 7,31 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 5,83 procento.