Be V. Ždanovičiaus, prokurorai paprašė atimti neliečiamybę iš kito Darbo partijos kandidato Rimvydo Podolskio, įtariamo balsų pirkimu, bei rinkimuose paskutinę vietą užėmusios Lietuvos žmonių partijos kandidato Emilio Mikelėno – pastarasis figūruoja ikiteisminiame tyrime dėl sukčiavimo.

Lankėsi Pravieniškėse, bet teigia balsų nepirkęs

V. Ždanovičius atvyko į VRK. Jis tikino jokiame kalinių balsų pirkime nedalyvavęs.

„To nedariau. Ir tai aiškiai mato net rezultatai. Jūs pasižiūrėkit, kokie rezultatai yra apygardose, apylinkėse. Ir viskas paaiškės. Tai yra tikra provokacija. Ne pirma turbūt prieš mūsų partiją, prieš mūsų vadovus ir prieš mane asmeniškai“, - žurnalistams sakė V. Ždanovičius.

Jis žurnalistams prisipažino lankęsis Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje ir bendravęs su nuteistaisiais. Tačiau politikas prisiekinėjo jokių balsų pirkimo sandorių nesudarinėjęs.

„Galiu pasakyti. Taip, man vienas iš buvusių kalinių pasakė – jūs pasižiūrėkit, kokios ten sąlygos. Ir į Pravieniškes mes nuvažiavom. Taip. Ir kalbėjom su kaliniais. Ar tai yra papirkimas? Ar tai yra papirkimas? (...) Gal balsavo kažkiek. Sakau, kad mes ten buvom lyg tai patenkinti. Mes atsakėm į klausimus. Dar užduota klausimų, į kuriuos turime atsakyti. Bet mes nuvažiavome į Pravieniškes, mes su jais pabendravome per valdžią. Su valdžia nuėjome. Net telefonus ten reikėjo palikti. Tai kur yra papirkimas, atsakykit. Gal aš jau nesuprantu, kas yra nusikaltimas“, - svarstė buvęs pareigūnas.

Pašnekovas pripažino figūruojantis slapta darytuose įrašuose, tačiau dievagojosi galimų balsų pardavėjų nepažįstantis. „Aš mačiau tuos žmones, nors jų nepažįstu. Tą Jevgenijų (Eugenijų Maciulevičių – DELFI) – taip, pažįstu. Jisai yra pas mus. Bet tuos žmones kitus... aš nepažįstu. Iš viso nepažįstu“, - sakė V. Ždanovičius.

Savo šuolį partijos sąraše politikas aiškino dideliu darbu. „Jūs pasižiūrėkit, kiek aš dirbau“, - tvirtino jis, pabrėždamas, esą jeigu kalinių balsai būtų buvę perkami, jis sąraše būtų pakilęs kur kas aukščiau.

„Ar jie (kaliniai – DELFI) balsavo už Darbo partiją? Vat į šitą klausimą atsakykit. Jeigu jie balsuotų, tai turbūt mano reitingas nebūtų 1300. Reitingai yra tuose rajonuose, kur aš dirbęs. Kur mane pažįsta, kur tie sporto klubai yra, kur su vaikais bendavom”, - aiškino „darbietis“.

Slaptus įrašus rado netyčia

Prokuroras Mindaugas Dūda VRK informavo, kad ikiteisminis tyrimas iš pradžių buvo daromas dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę. Esą ieškant nuo bausmės besislapstančio asmens atlikta kratau automobilyje, o jame rastos keturios USB atmintinės su slapta darytais vaizdo įrašais, taigi pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl balsų pirkimo. Medžiaga esą surasta spalio 11 d. Informacija esą oficialiai buvo perduota vėliau – „dėl tyrimo taktikos sumetimų“.

M. Dūda patikino, kad DELFI filmuotą medžiagą gavo ne iš teisėsaugos. Anot prokuroro, į žiniasklaidą pateko ne visa medžiaga, o tyrėjai turi „šiek tiek daugiau“.

M. Dūdos teigimu, tikėtis, kad šis tyrimas bus baigtas iki antrojo Seimo rinkimų turo, būtų naivu.

Pasak jo, tiksliai skaičiuoti pataisos namų gyventojų balsus sudėtinga, mat kaliniai gali balsuoti paštu – pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą. „Netgi teoriškai suskaičiuoti, kaip, kas ir už ką balsavo – patys pasverkite tokią galimybę“, - sakė M. Dūda.

Viename iš užfiksuotų pokalbių esą figūruoja ir V. Ždanovičius.

Prokuroras nurodė, kad V. Ždanovičius, Vilniaus vicemero Jono Pinskaus visuomeninis padėjėjas Eugenijus Maciulevičius ir Lilija Davidovič tarėsi dėl penkių „darbiečių“ reitingavimo ir balsų už Darbo partiją atidavimo.

„Yra nustatyta, kad užfiksuoti asmenų pokalbiai. Šių pokalbių metu asmenys kalbasi apie papirkinėjimą rinkėjų, kurie šiuo metu atlieka bausmes laisvės atėmimo vietose. Tikslu juos įtakoti šiais metais vykstančiuose rinkimuose į Lietuvos Respublikos Seimą. Balsuoti už Darbo partijos atstovus. Viename iš tokių pokalbių. Mažiausiai viename iš tokių pokalbių dalyvauja ir Darbo partijos narys V. Ždanovičius. Ikiteisminio tyrimo surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Igoris Solovukas, Vladislovas Gaidis ir Ruslanas Orlovas, veikdami bendrininkų grupėje, šių metų spalio mėnesį susitikdami įvairiose Vilniaus vietose, tame tarpe – ir Darbo partijos būstinėje Gedimino pr. 10, gavo iš Lilijos Davidovič, Eugenijaus Maciulevičiaus ir Viačeslavo Ždanovičiaus, taip pat – ir kitų ikiteisminio tyrimo metu nenustatytų asmenų, nurodymą įtakoti asmenis, atliekančius laisvės atėmimo bausmes įkalinimo įstaigose. Seimo rinkimuose balsuoti už Darbo partiją daugiamandatėje apygardoje, reitinguoti, t.y. suteikti pirmumo balsus už sąraše esančius Živilę Pinskuvieną, Jolantą Gaudutienę, Segejų Ursulį, Vytautą Gricių ir Viačeslavą Ždanovičių. Bei nenustatyta pinigų suma, skirta asmenims papirkti“, - kalbėjo prokuroras.

L. Ždanovič – tai įrašuose figūruojanti moteris, kuri kalba apie tai, kuriems kandidatams reikia skirti pirmumo balsus bei džiaugiasi dėl Vilniaus vicemerą Romą Adomavičių palytėjusio korupcijos skandalo. Ši moteris Lazdynų apygardoje, kur kandidatavo J. Pinskus, buvo deleguota Darbo partijos stebėtoja.

„Toliau I. Solovukas, V. Gaidis ir R. Orlovas, veikdami jau bendra tyčia su E. Maciulevičiumi, L. Davidovič ir V. Ždanovičiumi, rengėsi papirkti asmenis, atliekančius laisvės atėmimo bausmes įkalinimo įstaigose ir tokiu būdu neteisėtai įtakoti juos balsuoti, kaip jau minėjau, už Darbo partiją daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat – reitinguoti minėtus asmenis. Ikiteisminio tyrimo metu nenustatytomis aplinkybėmis perdavė asmenims, atliekantiems laisvės atėmimo bausmes įkalinimo įstaigose, aukščiau nurodytomis aplinkybėmis gautus pinigus ir nurodymą balsuoti už Darbo partiją bei dėl reitingavimo atskirų partijos narių pagal sąrašo numerius. Tokiu būdu jie papirkdami sutrukdė šiems asmenims realizuoti savo teisę rinkti Lietuvos Respublikos Seimo narius“, - tęsė prokuroras.

M. Dūdos teigimu, nustatyta, kad tarpininkams perduoti pinigai už kalinių balsus. „Yra nustatyti tam tikrų asmenų kontaktai su realiai tam tikruose pataisos namuose bausmes atleikančiais asmenimis. Yra nustatytos ir pinigų perlaidos. Tame pinigų pervedime dalyvavo tie asmenys, kurie dalyvauja tuose pokalbiuose“, - teigė prokuroras.

Pats V. Ždanovičius VRK teigė sutinkantis būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, kad būtų kuo greičiau išaiškinta „ši provokacija“.

Jis pabrėžė, esą teisėsauga, turėjusi duomenis dar prieš rinkimus, nesiėmė jokių priemonių prieš galimą nusikalstamą veiką. M. Dūda replikavo, kad į potencialaus įtariamojo klausimus atsakinėti neketina. „Klausimus tikimės užduoti mes“, - sakė prokuroras.

V. Ždanovičius teigė surinkęs palyginti nedaug pirmumo balsų – apie 1,3 tūkst. Jie esą yra darbo su jaunimu ir sportininkas rezultatas. „Nuostabių rezultatų aš nematau“, - teigė politikas.

„Buvau Pravieniškėse kaip kandidatas. Bet net (agitacinės - DELFI) medžiagos mes nepalikome“, - teigė V. Ždanovičius, pažymėdamas Kaišiadorių apylinkėje gavęs tik 11 pirmumo balsų.

Leidimo suimti V. Ždanovičių prokuroras neprašė.

VRK narys Liutauras Ulevičius nurodė, kad V. Ždanovičiaus balsai koreliuoja su kitų ikiteisminiame tyrime minimų Darbo partijos kandidatų gautais balsais. „Darbietis“ teigė su šiais bendražygiais daug dirbęs kartu. Pravieniškėse – taip pat. „Čia nuostabaus nieko nėra“, - tikino politikas.

„Darbietis“ pripažino įrašuose atpažinęs save. „O apie mane kas kalbama – ten tikrai vaidybinis filmas“, - pridūrė jis.

VRK V. Ždanovičiaus neliečiamybę panaikino vienbalsiai.

Kitas Darbo partijos kandidatas R. Podolskis taip pat pasirodė savo likimo svarstyme, o E. Mikelėnas į VRK posėdį neatvyko.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pranešė, kad pats Žmonių partijos kandidatas su neliečiamybės panaikinimu sutinka. Prokurorai leidimo E. Mikelėną suimti neprašė – tik pareikšti įtarimus ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Jo neliečiamybę VRK panaikino be didesnių diskusijų.

Po 10 Lt už balsą iš „žinomo pijokėlio“

Prokuroras Genadijus Jefimovas VRK informavo, kad „darbietis“ R. Podolskis įtariamas rinkėjų papirkinėjimu. Esą užfiksuota, kaip jis perdavė pinigus įtariamam balsų pirkėjui. Spalio 10 ir 11 dienomis pastarasis asmuo esą pažadėjo konkretiems asmenims po 10 Lt už balsą už Darbo partiją ir patį R. Podolskį. Esą taip pat užfiksuotas atsiskaitymas su balsų pardavėjais. Tai, anot prokuroro, liudijo ir apklaustieji.

VRK paprašyta panaikinti R. Podolskio neliečiamybę, leidžiant jam pareikšti įtarimus, patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn, išskyrus suėmimo taikymą. Anot G. Jefimovo, užfiksuoti keturi galimai papirkti asmenys, bet jų gali būti daugiau, o teismas negali priimti sprendimo galimo balsų pirkimo byloje, kol neapklaustas pats politikas.

Pats „darbietis“ VRK aiškino „absoliučiai neigiantis“ kaltinimus.

„Šmeižto kampaniją matėt, aš manau, visi“, - pasakojo R. Podolskis. Esą skundai tebuvo grindžiamo prielaidomis.

Politikas tvirtino, jog ir rinkimų prievaizdai Zarasuose angažuoti ir nusiteikę prieš jį asmeniškai.

Skundus prieš save jis vadino „tuščiais“, o prokurorų nurodytas balsų pirkėjas esą yra „žinomas pijokėlis“ Zarasuose. Šis vyriškis esą tikrai negalėjo nieko papirkinėti, o pats galėjo būti papirktas, kad duotų R. Podolskiui nenaudingus parodymus.

„Jeigu jisai įkalbinėjo, tai ne mano vardu“, - sakė „darbietis“. Vis dėlto jis teigė neprieštaraujantis savo neliečiamybės panaikinimui.

Kaip galimus provokacijos organizatorius politikas įvardijo Socialdemokratų partijos atstovus.

VRK narys Julius Jasaitis paprašė R. Podolskio, kad šis pakomentuotų nuotrauką, kur jis stovi šalia savo žmonos, persirengusios ežiuku. Politikas tvirtino stengęsis nuo savo žmonos, Zarasų seniūnės, stovėjęs kuo atokiau. Sutuoktinė esą dalijo „bambonkes“ vaikams.

VRK R. Podolskio neliečiamybę panaikino vienbalsiai.