R. Dagys: naujų darželių statyti nereikia

Konservatorius J. Dagys DELFI surengtoje diskusijoje „Kas geriau“ teigė, kad darželių yra pakankamai ir statyti naujų nereikia - geriau būtų esamus renovuoti, taip pat leisti daugiau privačios iniciatyvos darželių sistemoje. 

„Šitoje vietoje neišvengiamai mes turime eiti prie lankstesnių formų, daugiau įvairiausių paslaugų šitoje sferoje, leisti steigtis darželiams, privačiai iniciatyvai. Valstybė turės prisiimti tas funkcijas, ne visi gali patenkinti savo poreikius per privatų sektorių“, - sakė R. Dagys.

Pasak jo, yra pakankamai darželių, kuriuos galima būti renovuoti, išplėsti ir pan., tačiau šalia to turėtų būti atkurta ir infrastruktūra.

A. Sysas: dalį vaiko priežiūros pinigų reikėjo skirti darželiams

Pasak socialdemokrato Algirdo Syso, jis jau 2007 m. kalbėjo apie tai, kad dalį vaiko priežiūros pinigų reikėtų skirti vaikų darželių ir lopšelių statyboms, auklių samdymui. „Mes nuėjome tuo keliu, kad sumokėjome beveik pusantro milijardo daugiau, per vienus metus, grynais į rankas žmonėms, ir ne visiems, nes dalis nedraustų, o situacija ir liko. Jauni žmonės nori likti darbo rinkoje, neturi kur palikti (vaikų - DELFI), samdo privačias aukles iš savo pinigėlių“, - sakė A. Sysas.

Pasak jo, darželių trūkumo problema egzistuoja tik Vilniuje, o pinigų naujų darželių statybai šiame mieste galima būtų rasti pakeičiant Biudžeto sandaros įstatymą, t.y. jeigu Vilnius gautų daugiau pinigų iš biudžeto.

„Žiūrime, kokia skola Vilniaus mieste, tai jeigu mes pakeisime Biudžeto sandaros įstatymą, kur Vilniuje dabar 40 proc., o kadangi dalis dirba iš kitų miestų, Vilniuje lieka 22 proc., ir jeigu paliksime bent 25 proc. Vilniuje, gal iš tų trijų procentų Vilnius ir gali pastatyti tris - keturis darželius. Kituose, mažesniuose miestuose, nėra tokios problemos su darželiais, ten užtenka vieno. Kas padaryta Vilniuje – darželiai, kurie buvo prie mokyklų, padaryta pradinukų mokykla, na, tai reikia grįžti prie to, kad tas mokyklėles, kur yra, kelti į mokyklų patalpas, o ten ir vėl steigti darželius“, - sprendimo būdą siūlo A. Sysas.

Siūlo remti jaunas šeimas

Tiek R. Dagys, tiek A. Sysas pripažino remiantys dabartinę motinystės išmokų sistemą. „Aš manau, kad mes pakankamai prisieksperimentavome, įvairių pakeitimų darėm, mėgindami optimizuoti, bet aš palikčiau tą pačią. Nors reikia žmonėms tikrai pasakyti, kad kol kas draudimo įnašai nedengia tos sistemos kaštų. Bet tiek to, tai yra kaina, kurią mes turime mokėti už tai, nes tai yra gimstamumo skatinimas ir vaikystės apsauga, ir tikrai negalime šioje vietoje taupyti, galima pasispausti iš kitų sričių šios srities sąskaita“, - sakė R. Dagys.

A. Sysas sakė, kad jo požiūris yra iš esmės panašus, tačiau jis ragina sutvarkyti teisinę bazę, kad joje nebeliktų prieštaravimų ir „landų“. 

„Jeigu mes tikrai norime remti jaunas šeimas, tai valstybės biudžeto šitai sričiai turi būti skirta daugiau dėmesio, nes žiūrėkite, kas įvyko per pastaruosius metus: jauni žmonės, kurie gerus darbus turėjo, pasiėmė paskolėles, įsigijo būstus, staigiai krizė, atlyginimus sumažino, dar, neduok Dieve, atleido iš darbo, nėr iš ko mokėti, kokia čia pagalba šeimai? Dengimas kreditų sustabdytas, socialinio būsto statyba sustabdyta, tai jeigu mes kompleksiškai nespręsime nuo to, kad gyvenamąją vietą jaunai šeimai reikia, jeigu mes norime, kad jie gimdytų vaikus, o ne iš dangaus jie kristų, tai turim sudaryt gyvenamąjį plotą, kad jie turėtų darbą, kad turėtų tam tikras socialines garantijas, va tada nereikės atskirų iškabų kabinti, va, mes kaip mylim šeimą!“, - sakė A. Sysas.

R. Dagys taip pat siūlė ne statyti naujus namus, skirtus socialiniam būstui, bet pereiti prie kreditavimo sistemos. „Mes turime pereiti, vargu ar mes vėl galėsime pristatyti tiek daug naujų namų ar panašiai. Mes iš tikrųjų pereiname prie kreditavimo sistemos, paties būsto išlaikymo dengimo. Tai yra pigiau, mažesnių lėšų reikalauja ir efektyviau, nes tai yra lanksčiau, tai yra pagalba konkrečiu momentu jaunai šeimai, kuriai reikia spręsti problemas, jinai paskui pati atsistos ant kojų ir kabinsis, kaip sakoma, už gyvenimo. Bet jeigu vien pristatyti visko, tai mes tikrai nepristatysim, žmonėm negalima to net ir pažadėti, bet tų pinigų tikrai užtektų efektyviai kreditavimo programai“, - kalbėjo R. Dagys.