Knygos žygyje dalyvavo visa partija, visi jos vadovai. Per pustrečio mėnesio aplankėme daugiau nei šimtą šalies vietų ir šiandien mūsų knygoje jau – 1205 įrašai. Trečiojo kelio knygą buvo galima rašyti ir internete: www.lics.lt/knyga. Čia jau sukaupta beveik pusė tūkstančio įrašų.

Tačiau šalia šios džiugios statistikos ir žinojimo, kad darbas nenueis perniek, negaliu nepasidalinti jausmais ir įspūdžiais, kurie ne visur buvo patys geriausi.

Pradėsiu nuo gero. Kaimų ir nedidelių miestelių žmonės, nepaisant apklausų agentūrų rodomo bendro gyventojų nepasitikėjimo Seimu, mūsų politikų darbą vertino gerai, bendravo atvirai ir gana tiesmukai, klausinėjo tiek specifinių parlamentinių darbo dalykų, tiek asmeniškų. Siūlė, ką galime pataisyti, kaip kalbėti televizijos laidose. Ne kartą gavome stiliaus patarimų – miestelių žmonės pamokė, kaip gražiau apsikirpti, kokį geriau kaklaraištį ryšėti.

Net keliuose kaimuose buvau pakviestas į svečius ir pavaišintas namine duona, sriuba, kugeliu. Tokie dalykai sušildo širdį. Kaimų žmonės, kaip ir anksčiau, taip ir dabar negaili laiko bendravimui ir neskuba, nors taip pat turi neatidėliotinų darbų.

Kitokie įspūdžiai iš knygos kelionės per šalies didmiesčius. Teko išklausyti ne vieną kartų žodį, skirtą valdžiai apkritai, kitų partijų politikams ir sau asmeniškai. Jei kaimų žmonėms politika dažnai atrodo kaip bendras reikalas, didmiesčių žmonėms labai svarbi priklausomybė konkrečiai politinei jėgai. Ne kartą girdėjau: „Nemėgstu konservatorių, už liberalus nebalsuoju, komunistai lauk“.

Didmiesčiuose buvo daugiau skundų nei konkrečių pasiūlymų. Pasitaikė, kad ir špygą parodė, nusispjovė, nusikeikė, bet didžioji dauguma neskubėjo pro šalį. Žmonės guodėsi dėl mažos pensijos, dėl didelių maisto produktų ir benzino kainų, dėl brangaus aukštojo mokslo ir visų dalykų, kurie priklauso savivaldybės kompetencijai: nesutvarkytų kiemų, darželių stygiaus, brangaus šildymo.

Noriu pabrėžti, kad esame vienintelė partija, kuri rinkimų kampanijai skirtą laiką išnaudojo ne pažadams sėti, o žmonių lūkesčiams rinkti. Ne tik išklausėme žmones – knygoje surašytus piliečių siūlymus išanalizavome ir, išrinkus iš jų pačius svarbiausius, suformulavome 20-imt konkrečių darbų, kuriais papildėme savo rinkimų programą ir įsipareigojo savo rinkėjams šiuos darbus įgyvendinti.

Lietuvos žmonės knygoje teikė pasiūlymus, kaip sumažinti emigraciją, kad jauni žmonės studijuotų ir dirbtų Lietuvoje, o jaunos šeimos, ieškančios geresnio gyvenimo, nebūtų priverstos gyventi atskirai nuo vaikų, vyrų ar žmonų; kaip skatinti smulkųjį verslą; kaip pagerinti pensininkų gyvenimo kokybę, o vaikams ugdymo įstaigose sukurti saugią ir įkvepiančią aplinką; kaip gerinti sveikatos paslaugų kokybę ir t.t.

Trečiojo kelio knygoje savo įrašus paliko ir nemažas būrys žinomų visuomenės veikėjų ir net LiCS politinių konkurentų. Vienas jų – socialdemokratas Juozas Olekas, knygoje pasirašęs pirmą projekto dieną. Tarp pasirašiusiųjų garsenybių yra dainininkas Stepas Januška, grupės „Išjunk šviesą“ nariai, dainininkė Giedrė Balutytė, kunigaikščiu Vildaugu prisistatantis Stasys Urniežius ir net Lietuvos Senelis Kalėda, konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis.

Žygio pabaigoje knygoje buvo 1205 puslapiai, joje taip pat pasirašė daug žymių visuomenės veikėjų, sportininkų, menininkų. Lietuvos žmonių lūkesčių knyga bus eksponuojama visuomenei.

DARBAI, KURIUOS ĮSIPAREIGOJOME PADARYTI

Mokesčių ir kainų srityje:

· Sumažinti PVM iki 19 proc.;

· Pasiekti, kad 2013 m. minimalioji mėnesinė alga būtų ne mažesnė nei 1000 litų, 2014 m. – ne mažesnė nei 1500 litų;

· Įgyvendinti realų prabangaus nekilnojamojo turto apmokestinimą (apskaičiuojant mokestį,

kiekvieną atvejį vertinti individualiai, o ne išvedant vidurkį pagal vietovės vertę, be to, mokestį skaičiuoti nuo bendros namo vertės, o ne dalinant jo vertę iš bendrasavininkių skaičiaus ir taip leidžiant apeiti įstatymą).

Verslo skatinimo srityje:

· Remti verslą, atleidžiant pirmus metus nuo mokesčių valstybės nustatytuose probleminiuose regionuose naujai besisteigiančias įmones;

· Sumažinti verslo įmonių steigimuisi reikalingų procedūrų skaičių ir maksimaliai sutrumpinti reikalingų leidimų gavimo trukmę;

· Peržiūrėti Monopolijų įstatymą, apribojant monopolijų veiklą ir sudarant sąlygas rinkoje įsitvirtinti smulkiam ir vidutiniam verslui;

Teisėtvarkos srityje:

· Įstatymu įtvirtinti, kad apylinkių prokurorus, teisėjus ir policijos komisariatų vadovus ketverių metų kadencijai rinktų piliečiai (minėtų pareigūnų rinkimus siūlome organizuoti kartu su savivaldos rinkimais); 

Valdymo srityje:

· Įtvirtinti tiesioginius merų rinkimus;

· Įteisinti balsavimą internetu;

· Įtvirtinti Konstitucijoje, kad pagal politinės partijos sąrašą išrinktas Seimo narys, pakeitęs frakciją, netektų mandato;

Energetikos ir šilumos kainų srityje:

· Sustabdyti šilumos kainų augimą;

· Skatinti renovaciją, valstybės paramą didinant iki 60 proc.;

· Statyti dujų terminalą, taip užtikrinant dujų tiekimo alternatyvą ir nepriklausomybę nuo vieno tiekėjo; 

· Didžiuosiuose Lietuvos miestuose šilumos gamintojų rinką padaryti konkurencingą;

Sveikatos apsaugos srityje:

· Toliau vykdyti vaistų kainų mažinimą;

· Padidinti medicinos paslaugų kokybę ir prieinamumą;

· Priimti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą;

Socialinės apsaugos srityje:

· Pakelti įmokų dydį į privačius pensijų fondus iki 6,5 proc.

· Kontroliuoti, kad visų asmens gaunamų pašalpų suma nebūtų didesnė nei minimali alga;

· Įtvirtinti, kad minimali pensija būtų nemažesnė nei pusė vidutinės algos.