Šie pasiūlymai nuskambėjo per sekmadienį vykusius naujienų agentūros BNS ir "Lietuvos ryto" televizijos debatus "Lyderių forumas".

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas premjeras Andrius Kubilius teigė, kad nuo 2009 metų įvestas privalomojo sveikatos draudimo mokestis - 9 proc. nuo pajamų - iš esmės sutvarkė sveikatos apsaugos finansavimą per visą krizę. Jis liko per 4 mlrd. litų per metus.

"Manome, kad labai svarbu sutvarkyti draudimą. Nėra reikalo palikti Valstybinę ligonių kasą kaip vienintelę draudimo sistemą, kuri operuoja draudimo pinigais. Privatus draudimas galėtų pasiūlyti gerus paslaugų paketus tiems patiems pacientams. Sistema taptų gerokai skaidresne ir efektyvesne ir tuo pačiu gydytojai gautų pakankamą atlyginimą, o pacientas žinotų, kad gauna geriausią paslaugą" - teigė A.Kubilius.

Pasak jo partijos bendražygio, Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovo Antano Matulo, Valstybinėje ligonių kasoje reikėtų suformuoti keletą skirtingų krepšelių.

"Žmogus, jeigu nori mažiau mokėti draudimo sistemai, jis renkasi tam tikras paslaugas, jeigu nori brangesnių, efektyvesnių laiko atžvilgiu, gali primokėti", - sakė jis.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio lyderis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis tvirtino, kad sveikatos apsaugos finansavimą pagerintų dalies šiuo metu nelegaliai mokamų priemokų įteisinimas.

"Manome, kad reikėtų dalį šiuo metu nelegaliai egzistuojančių priemokų įteisinti, paversti jas legaliomis. Mūsų specialistų skaičiavimais, nuo 100 iki 200 mln. litų kasmet neoficialių priemokų yra Lietuvos sveikatos įstaigose. Sudarius labai aiškų sąrašą, kas finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, kitą dalį paslaugų būtų galima leisti prisimokėti oficialiai ir legaliai", - dėstė E.Masiulis.

Kaip pavyzdį, jis pateikė mokestį už gimdymo paslaugas.

"Gimdymo atveju, mes puikiai žinome, maždaug nuo 500 iki 1 tūkst. litų mokestis yra tapęs realybe. Šitoje vietoje labai aiškiai pasakant, kad socialiai jautresniems žmonėms ši paslauga turi būti nemokama, dengiama iš Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSDF), tuo metu žmonėms, kurie turi galimybių ir nori geresnio prieinamumo, turi turėti galimybę sumokėti įteisintą sumą. Tada ir žmogus, kuris sumoka, ir gydytojas nebūtų situacijos įkaitai ir abu jaustųsi oriai", - teigė liberalas.

Kaip didelį minusą dabartinės sveikatos apsaugos sistemos, jis minėjo ir mažą privačių lovų skaičių Lietuvoje. Anot E.Masiulio, tai lemia nevienodas požiūris į privačias ir valstybines sveikatos priežiūros įstaigas.

"Lietuva yra paskutinė Europos Sąjungoje - iš tūkstančio lovų tik trys lovos stacionare yra privačios, kai ES vidurkis yra 240 privačių lovų. Suvienodinkime sąlygas ir leiskime žmonėms pasirinkti eiti į valstybinę ar į privačią gydymo įstaigą, o paskui žmogų turi eiti pinigai iš PSDF", - dėstė E.Masiulis.

Liberalų sąjūdis siūlo įvesti ligos krepšelį, siekiant sumažinti vaistų kainas

Siekiant sumažinti vaistų kainas Lietuvoje, Liberalų sąjūdis siūlo atsisakyti vaistų kompensavimo mechanizmo ir įvesti vadinamąjį ligos krepšelį.

"Šiandien, mūsų įsitikinimu, aukštos vaistų kainos yra dėl ydingos kompensuojamųjų vaistų praktikos. Yra per daug administravimo, šiandien dirbtiniu būdu yra sudaromas kompensuojamųjų vaistų sąrašas ne pagal visai aiškius kriterijus. Vienų kompanijų vaistai patenka į tą sąrašą, kitų nepatenka", - sakė E.Masiulis.

"Todėl mes siūlome iš esmės atsisakyti šio mechanizmo ir pereiti prie ligos krepšelio. Kitaip tariant, kada yra nustatoma žmogui liga, susirgimas, indikacija, jis turi tam tikrą pinigų sumą. Iš principo yra liberalizuojama vaistų pasiūla - toje vaistų pasiūloje atsiranda daugiau farmacijos kompanijų, kurios gali siūlyti savo produktus, todėl dėl konkurencijos galima tikėtis kainų sumažėjimo", - dėstė Liberalų sąjūdžio vadovas susisiekimo ministras E.Masiulis.

Savo ruožtu A. Kubilius teigė, kad ši idėja buvo aptarta prieš ketverius metus.

"Aš pritariu tam, ką Eligijus Masiulis sakė, bet prieš ketverius metus tą kalbėjome - apie tai, kad kompensuoti reikėtų ligas, o ne vaistus. Bet šitas dalykas nejudėjo į priekį", - sakė A.Kubilius.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, atsakydamas į klausimą, kaip ketina mažinti vaistų kainas, sakė siūlysiantis didinti vaistų gamybą Lietuvoje, konkurenciją tarp didmenininkų.

"Siūlyčiau vaistų gamybos skatinimą arba didinimą Lietuvoje, šiuo metu Lietuvoje pagaminama tik maždaug 5 procentai vaistų. Galima būtų per naujų technologijų diegimą, investicijų pritraukimą. Taip pat siūlyčiau didinti konkurenciją tarp didmenininkų, tarp vaistinių, čia kaip tik turėtų Konkurencijos taryba stipriai padirbėti, nes kai kada kyla klausimas, ar tai nėra ir tam tikri susitarimai", - sakė jis.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą lengvatinis PVM - 5 proc. - kompensuojamiesiems vaistams galioja iki 2012 metų pabaigos.

Ligonių kasos duomenimis, pernai vaistams ir medicinos priemonėms kompensuoti skirta 621 mln. litų, iš jų 148,6 mln. litų - priemokų suma vaistams, o šiemet kompensacijoms numatoma skirti 637 mln. litų.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.