"Mes užėmėme Kabulą", - džiūgavo miesto centrinėje gatvėje vienas opozicijos karys, kartu su bendražygiais 38-ąją JAV karo kampanijos dieną įžengęs į Kabulą.

Talibano vyriausybiniai pastatai mieste buvo ištuštėję, ir juose grobio ieškojo plėšikaujančios gaujos. Sostinės gyventojai sakė, kad kai kuriems kaliniams pavyko ištrūkti iš kalėjimų, kuriuos likimo valiai paliko Talibanas.

"Mes užėmėme pagrindinį vyriausybės pastatą, - sakė kitas opozicijos kovotojas. - Mes persekiojame į vakarus besitraukiantį Talibaną". AFP reporteris matė maždaug 50 ar 60 Šiaurės aljanso karių, kurie įvažiavo į miestą iš šiaurinės pusės.

Jie buvo ginkluoti kalašnikovais ir granatsvaidžiais. Mieste nesimatė Talibano kovotojų, išskyrus keturis karius, kuriuos vedėsi opozicijos kariai.

Nedideli Kabulo gyventojų būriai šiaurinėje miesto dalyje sveikino Šiaurinio aljanso ajėgų įžengimą. Kaip ir opozicijos kariai jie skandavo šūkį "Dievas yra didis".

"Jie jau įžengė. Jie jau įžengė, - džiūgavo šiaurinio Kabulo gyventojas Mohammedas Ajmalis (Mohamedas Adžmalis). - Talibanas pasitraukė. Talibanas pasitraukė".

Kad Talibano įtaka mieste susilpnėjo rodo ir tai, kai galima gatvėse pamatyti vyrų tik su paprastomis kepuraitėmis, o ne su turbanais, kuriuos dėvėti reikalauja puritoniškas musulmonų rėžimas. Vienoje gatvėje tysojo tris ar keturi Talibano karių, žuvusių greičiausiai per JAV antskrydžius, kūnai.

Anot miesto gyventojų, pirmadienį vėlai vakare jie matė, kaip talibų tankai, automobiliai ir sausakimši japoniški pikapai vyko iš sostinės į greitkelį, vedantį į šalies vakarus ir pietus, kur yra Kandaharas, fundamentalistinio Talibano režimo citadelė.

Padrąsinti sėkmingo pastarųjų dienų puolimo, per kurį po daugiau negu mėnesį trunkančios JAV oro smūgių kampanijos Šiaurės aljansas žaibiškai užėmė apie 40 proc. šalies teritorijos, maždaug 7-8 tūkst. opozicijos karių, remiami JAV orlaivių ir intensyvios artilerijos ugnies, pirmadienį pralaužė Talibano fronto linijas Kabulo prieigose.

Kol kas neaišku, ar Šiaurės aljansas, pažadėjęs JAV nesiveržti į sostinę, planuoja įvesti visas savo pajėgas į Kabulą, trečią strateginį opozicijos atkovotą miestą po penktadienį užimto Mazari Šarifo ir pirmadienį išlaisvinto turtingo prekybos centro Herato.

Jungtinės Valstijos kartu su Šiaurės aljansu kovoja prieš Talibaną, kad nuverstų puritonišką islamo režimą, kuris suteikė prieglobstį Osamai bin Ladenui, pagrindiniam rugsėjo 11-osios teroro išpuolių Niujorke ir Vašingtone įtariamajam.

Tačiau Vašingtonas kreipėsi į Šiaurės aljansą, kurį sudaro daugiausiai etniniai tadžikai ir uzbekai, kol kas susilaikyti nuo sostinės užėmimo. Pentagono atstovas spaudai Vašingtone sakė, kad "mes neturime informacijos", jog Talibanas pasitraukė iš Kabulo.

Aljansas yra labai nepopuliarus daugiausiai puštūnų gyvenamame Kabule, nes praėjusį dešimtmetį įsiplieskus opozicijos lyderių tarpusavio kovoms, per kasdieninius miesto apšaudymus nuo artilerijos ugnies žuvo maždaug 50 tūkst. sostinės gyventojų.

Jungtinės Valstijos nori, kad prieš Šiaurės aljansui įžengiant į Kabulą, pirma būtų pasiektas visapusiškas susitarimas dėl būsimosios potalibaninės vyriausybės. Tačiau kol kas nėra net tokio susitarimo metmenų. Jungtinės Valstijos sako pageidaujančios, kad Afganistano lyderiai sušauktų neeilinį susitikimą, kuriame būtų aptarta šalies politinė ateitis.

Šiaurės aljansas sakė, kad jis linktų pasilikti Kabulo prieigose iki politinio susitarimo pasiekimo, tačiau neatmetė galimybės, kad jo pajėgos užims sostinę, jeigu joje susidarys valdžios vakuumas.

Opozicijos užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah pirmadienį sakė, kad Talibanas pasitraukia iš Kabulo, tačiau O. bin Ladenui ištikimi kovotojai pakistaniečiai, arabai ir čečėnai gali pasilikti ir kovoti. "Vyksta reikšmingas atsitraukimas Kandaharo link jau išvyko ministrai ir aukšti pareigūnai", - sakė jis.

"Tačiau Kabule esantys užsieniečiai, teroristų grupės rengiasi gatvių mūšiams. Mes nenorime, kad Kabule tebevyktų kovos. Kabulo gyventojai ir taip prisikentėjo", - sakė jis.

Sostinė pirmadienį buvo užimta po pėstininkų, remiamų Šiaurės aljanso tankų ir minosvaidžių, puolimo prieš Talibano fronto liniją. Netoli fronto linijų pozicijų buvo matyti ir JAV karių, kurie greičiausiai padėjo koordinuoti atakas.