Nekišti galvos į smėlį

Policija baudžia tėvus arba pačius vaikus, jeigu jiems yra šešiolika. Vis dažniau policijos nuovada tampa vienintele moksleivių drausminimo vieta, nes mokyklos neberanda priemonių susitvarkyti. Nuovadoje parengtos administracinės teisės pažeidimų bylos pasiekia teismą.

Mokinių laukia nuobaudos ir mokykloje: įspėjimai, papeikimai, kam šešiolika - pasiūlymas palikti mokyklą, dar kitiems siūloma keisti mokymosi planą, būdą arba vietą.

Pernai į Šiaulių policijos padalinius buvo pristatyti 895 nepilnamečiai, 318 iš jų - už girtavimą viešose vietose, beveik 80 paauglių nubausta už rūkymą neleistinose vietose. Kiti nepilnamečių nusižengimai - vagystės, chuliganizmas, keikimasis. Mieste apie du tūkstančiai nepilnamečių įrašyti į rizikos grupę. Su jais dirba vienuolika nepilnamečių reikalų specialistų, nors darbo krūvis didėja, ir pareigūnų reikėtų daugiau.

Anot Petro Baranausko, Šiaulių "Saulėtekio" vidurinės mokyklos direktoriaus, "negalime kišti galvos į smėlį". "Negalime būti tardytojai ar teisėjai, nes tam yra atitinkamos žinybos."

Šiaulių vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėjas Jestifijus Solovjovas mokyklų ir policijos bendradarbiavimą vadina sveikintinu ir teigiamu, nes nepilnamečių reikalų specialistams tenka dirbti su rizikos grupės vaikais, socialinės rizikos grupės tėvais.

Tėvų nuomonė kitokia

Devintoko mama (pavardė žinoma) redakcijoje papasakojo, kaip jos sūnus chemijos pamokoje "Romuvos" mokykloje susipyko su draugu ir pavadino jį necenzūriniu žodžiu. Mokytoja tai priėmė, kaip jos pačios įžeidimą ir kreipėsi į mokyklos vadovybę.

Kadangi konfliktų su šios klasės mokiniais turi ir kiti pedagogai, buvo kreiptasi į policijos nepilnamečių reikalų specialistę. Ji su keliais mokiniais kalbėjosi, dalyvaujant socialinei pedagogei, po to tėvai ir globėjai gavo šaukimus į policijos nuovadą. Kai kuriems tėvams ir vaikų globėjams gresia 50 litų bauda už smulkų nepilnamečių chuliganizmą.

Minėto devintoko motina baudos negavo dėl to, kad viena augina tris vaikus. Anot motinos, ir ji, ir sūnus buvo gąsdinami, kad vaikus išsiųs į koloniją, kad teks jiems eiti į Jaunimo mokyklą (į ją priimama nuo 14 metų), mat kitur jų nepriims. Vaikino mama sakė, kad įtampa mokykloje sukėlė sūnui stresą, jis blogai miega.

Motina tikino, kad kai kurie mokytojai patys žemina vaikus, vadindami juos debilais, idiotais, valkatomis. O policijos bausmes motina vadino neadekvačiomis vaikų elgesiui.

"Nepaleisiu ir nenusileisiu" "Romuvos" mokyklos direktorius Vytautas Giedraitis pareiškė, kad nenusileis tiems, kurie pažeidinėja mokyklos drausmę.

V. Giedraitis sakė, kad mokykloje mokiniams draudžiama pasirodyti su sportiniais kostiumais, pamokose sėdėti su striukėmis, rūkyti mokyklos teritorijoje ir aplinkinių namų laiptinėse, labai griežtai kovojama su keikūnais.

"Romuvos" mokykla dabar didžiausia Šiauliuose, nes buvo sujungta su Beržyno pagrindine mokykla. Būtent dėl pastarosios mokyklos mokinių elgesio ir kyla daugiausia rūpesčių.

Direktoriaus teigimu, kantrybė išseko po mokinių konflikto su chemijos mokytoja, kuri atsisakė dirbti su šia klase. Kai kurie mokiniai akivaizdžiai pažeidinėjo kitų teises. Todėl ir teko prašyti policijos paramos.

"Suvaldyti šią netvarką

Tatjanos Tekorienės, direktoriaus pavaduotojos ugdymui, teigimu, devintokai - labai problemiška ir blogiausiai visoje mokykloje besimokanti klasė. Joje nėra nė vieno labai gerai ir gerai besimokančio mokinio.

Be to, klasė masiškai praleidžia pamokas. Pirmąjį pusmetį 23 devintokai praleido 1286 pamokas - vidutiniškai po 59 pamokas kiekvienas. Mokyklos vidurkis - triskart - keturiskart mažesnis. Kalbėtasi ir apie devintoką, kurio mama kreipėsi į redakciją. Pavaduotojos teigimu, šis vaikinas - tarp labiausiai besikeikiančių, todėl gavo policijos įspėjimą. "Moksleiviai buvę ne kartą perspėti, kad priemonės griežtės, tačiau jie šaukė nieko nebiją ir elgėsi savaip. Reikia kažkaip suvaldyti šią netvarką".

"Romuvos" mokykloje galėjome pasikalbėti tik su viena mergina, esančia šio konflikto sūkuryje. Mat kitų berniukų mokykloje tądien nebuvo. Mergina aiškino, kad dėl konfliktų kalta ir dalis mokytojų, nes ne su visais klasė nesutaria.

Negalvoja apie ateitį

Socialinei pedagogei Irenai Abromavičienei žinomos problemos tarp devintokų ir administracijos.

- Vaikai negalvoja apie ateitį. Ne vienas laukia šešiolikos metų, kai jį išmes. O kas toliau? Jų tyko daug pavojų, didžiausias nusikaltėlių pasaulis. Tokiems vaikams reikia pagalbos.

Paramos jiems reikia ir todėl, kad ne vieno tėvai išvykę uždarbiauti į užsienį. Vaikai palikti senelių priežiūrai, kurios jie nebepajėgia užtikrinti, o vaikai tuo naudojasi.

Skatina mokyklas neslapukauti

Dažna "Romuvos" mokyklos lankytoja - policijos pietinės nuovados nepilnamečių reikalų specialistė Edita Gumbakienė. "Niekas iš karto nepuola vaikų bausti, jiems aiškinama, kokia atsakomybė gali tekti už vieną ar kitą pažeidimą", - sakė specialistė.

- Jeigu mokinys mokytojui rėžia keiksmus, jeigu pamokose keikiasi, ginti tokio vaiko nereikėtų. Be reikalo kai kurie tėvai taip elgiasi. Nemažai šios mokyklos mokinių yra įrašyti į rizikos grupę - tai daugiausia nedarnių, asocialių šeimų vaikai.

Specialistė tyrė ne tik šią konfliktinę situaciją. Vienas "Romuvos" moksleivis sulaikytas geriantis, kitas įsivėlė į muštynes.

Problem yra visose mokyklose

Centro policijos nuovados viršininkas Eugenijus Takuševičius "Šiaulių kraštui" sakė, kad problemų yra visose mokyklose. Mažiausiai - Šiaulių gimnazijose. O Dubijos, Zoknių, S. Daukanto, Medelyno ir kitas mokyklas vargina ir mokyklos nelankymas, ir vagystės, ir muštynės. Šešiems šios nuovados nepilnamečių reikalų specialistams darbo pakanka.

- Viename pasitarime su socialiniais pedagogais manęs paklausė, ką daryti, kai mokiniai keikiasi. Patariau iš pradžių su keikūnais tvarkytis mokykloje. Jeigu neįmanoma jų paveikti pedagogikos priemonėmis, reikia kreiptis į policiją.

Su aukštesniųjų klasių moksleiviais susitarti paprasčiau, jie pradeda suprasti savo atsakomybę už pažeidimus. Paauglių netikusius įpročius įveikti sunkiau.

Policija - normalu

Policijos šaukiasi ne viena Šiaulių miesto mokykla. Kalbinti mokyklų vadovai neslėpė, kad kreipiasi į policiją, bet nė vienas nenorėjo pasakyti - dėl ko. "Viešai aš apie savo mokinius - tik gerai", - teigė vienas iš direktorių.

Rimtauto Pečeliūno, Gytarių pagrindinės mokyklos direktoriaus, teigimu, palaikyti ryšius su policija tenka ir dėl vaikų, ir dėl tėvų, nesirūpinančių savo atžalomis.

"Mano požiūris į tai, kad mokykla nebeišsiverčia be policijos, yra nevienareikšmis, tačiau, kai atsiranda pažeidimus daryti linkusių mokinių, bendradarbiauti tenka."