Vėl patvirtino subsidijas

Vilniaus rajono taryba rugsėjo 26 d. vėl patvirtino subsidijas už centralizuotai tiekiamą karštą vandenį ir šildymą. Kaip ir ankstesniais metais, jos negalės viršyti 8 centų už kilovatvalandę. Tiek daugiausia bus kompensuojama kiekvienam gyventojui, nepriklausomai nuo jo pajamų ir gyvenamojo ploto, taip pat nuo šilumos tiekėjo nustatytos šilumos kainos.

Kaip ir ankstesniais metais, subsidijos nebus mokamos tiesiogiai – gyventojai jų negaus į rankas. Dalį šilumai pagaminti reikalingų išlaidų savivaldybė kompensuos tiesiogiai šilumos tiekėjams. Pastarųjų šiuo metu Vilniaus rajone yra keturi – du stambūs ir du smulkūs. Pagal naująją tvarką jie, priklausomai nuo patiriamų išlaidų, gaus skirtingą kompensaciją.

Ankstesniuose interviu dienraščiui Vilniaus rajono merė Marija Rekst tokį sprendimą yra grindusi tuo, kad daugiabučiuose gyvena daugiausia nepasiturintys asmenys. Tai, jog tarp jų gali pasitaikyti vienas kitas turčius, merei nepasirodė pakankama, kad subsidijų tvarka būtų kaip nors koreguojama.

„Turbūt sutiksite, kad daugiabučiuose gyvena ne patys turtingiausi žmonės. Neretai jie vos suduria galą su galu. Ir kas bus, jei visiškai nustosime juos remti? Taip, kaip buvo kadaise, – augs skolos, žmonės neišsimokės. Šiuo metu kol kas matome atvirkštinį procesą“, – tikino rajono vadovė.

Džiaugiasi gerais darbais

Prieš rinkimus Vilniaus rajono savivaldybė skuba pasigirti ir kitais darbais. Vilniaus rajono Užsienio ryšių ir informacijos skyrius nebuvo linkęs sutikti, kad subsidijos už šildymą yra į balą išmetami pinigai. Dar kartą prieš ketverius metus laimėjusi LLRA iškart ėmėsi diegti subsidijų už šildymą sistemą. Per metus šioms reikmėms savivaldybės biudžete buvo ir yra skiriama apie 4 mln. litų. Tačiau, anot valdininkų, ne mažiau pinigų skiriama ir šilumos ūkiui modernizuoti.

„2011–2012 m. atlikta 9 katilinių rekonstrukcija (Pagirių k., Kabiškių k., Nemėžio k., Kalvelių k., Kalviškių k., Marijampolio k., Sužionių k., Nemenčinės m., Nemenčinės k.). Atliktas šilumos tinklų remontas Avižienių k., Mažosios Riešės k., Didžiųjų Kabiškių k., Margių g., Kalvelių k., Nemėžio k., Valčiūnų k., Pagirių k., Skaidiškių k. Atlikta šilumos tinklų rekonstrukcija Buivydiškėse ir Nemenčinėje“, – atsiųstame atsakyme į dienraščio žurnalistų klausimus savo nuopelnus vardijo rajono valdininkai.

Sugebėjo apeiti

Subsidijų tvarka dar pernai buvo sukėlusi Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje nepasitenkinimą. Tuomet Vilniaus rajono taryba buvo priversta tvarką keisti, bet atsisakyti jos nepanoro. Iki tol Vilniaus rajono gyventojai, nepaisant to, kokia buvo šildymo kaina ar finansinė padėtis, mokėjo 21 centą už kilovatvalandę.

„Reaguodami į tokį ne visai gražų Vyriausybės atstovo sprendimą šį tą keičiame. Nereaguoti negalėjome, tačiau negalėjome atsisakyti ir pagalbos žmonėms. Kainos auga, ir mes nusprendėme subsidijos nesieti su šilumos kaina. Nustatėme subsidijos dydį – jis bus iki 8 centų už kilovatvalandę“, – anuomet aiškino M. Rekst.

Remia net oponentus

Sprendimui subsidijuoti dalį šildymo kainos pasipriešino tik negausi Vilniaus rajono savivaldybės tarybos opozicija – trys politikai. Tačiau ir pastarieji nebalsavo prieš, tiesiog susilaikė.

Vienas jų – Jonas Vasiliauskas – tokį sprendimą aiškino kaip savotišką opozicijos protestą.

„Mes bandėme juos perkalbėti, tačiau nieko nesugebėjome įrodyti. Suprantame, kad kaip opozicija esame labai menki ir nieko negalime padaryti. Todėl tiesiog pasirinkome tokios formos protestą – susilaikyti nuo balsavimo“, – teigė dienraščio pašnekovas.

Pasak J. Vasiliausko, subsidijos už šildymą – vienas iš valdančiosios partijos būdų pritraukti rinkėjų balsų.

„Jie balsų bando pritraukti įvairiais būdais. Žinoma, dabar tik Seimo rinkimai, o ne savivaldybių, ir jie taip nesistengia, kaip stengiasi prieš savivaldybių rinkimus, bet triukai lieka tie patys. Net aš pats gavau kompensaciją už šildymą ir nežinau, ką su ja daryti. Turbūt reiks nueiti ir padėti merei ant stalo“, – svarstė J. Vasiliauskas.

Keičiasi gyventojų sudėtis

Naujausios surašymo duomenimis, Vilniaus rajone, viename iš nedaugelio, gyventojų skaičius ne tik nesumažėjo, bet net padidėjo – 7 proc. Tai, anot J. Vasiliausko, gali turėti įtakos rinkimų rezultatams.

„Tie 7 proc. daugiausia lietuviškos šeimos ir jie jau neapsigaus. Tokie dalykai kaip kompensacijos, apšvietimas gatvėse, pašalpos leidžiantiems vaikus į lenkiškas mokyklas, lietuvių, priešingai nei senųjų vietos gyventojų, nepaveiks“, – dėstė pašnekovas.

Tai, kad lietuvių socialinė parama neveikia, supranta ir pati rajono valdžia. Todėl rajonai, kuriuose gyvena daugiau lietuvių, rūpesčio sulaukia mažiau.

„Štai pažiūrėkite, kaip sutvarkytos gatvės ir apšvietimas Buivydžiuose, nes ten vien LLRA rinkėjai, kurie už juos nuolat balsuoja. O štai Zujūnuose, kur gerokai daugiau lietuvių, viskas apleista“, – palygino opozicijos atstovas.

Išlaidos šildymui

Per trejus metus, kiek galioja subsidijų už šildymą tvarka, Vilniaus rajono savivaldybė šioms reikmėms išleido per 14 mln. litų. Be to, kasmet apie 1 mln. litų skiriama subsidijoms už karštą vandenį.

2009 m. 3,5 mln. litų.

2010 m. 5,2 mln. litų.

2011 m. 5,5 mln. litų.

2012 m. 4 mln.litų (planuojama).