Tiesa, prisidėti Baltarusijai prie VAE statybų būtų siūloma, jei piliečiai referendume elektrinei tartų „taip“. Priešingu atveju, ši partija ketina pereiti vien tik prie atsinaujinančiais ištekliais grįstos šalies energetikos. Kas būtų daroma, jeigu referendumas dėl atominės elektrinės neįvyktų, sąjungos „Taip“ programoje nerašoma.

Baltarusijai gali būti siūloma prisidėti ir prie suskystintų gamtinių dujų terminalo statybų, jeigu valdžion patekusi „Taip“ nuspręstų, kad Lietuvai reikia ne savo, o regioninio terminalo su latviais, estais ir galbūt baltarusiais.

Siūlo kaitalioti Konstituciją

Savo rinkimų programą partija, kuriai vadovauja Seime dirbti neketinantis Vilniaus meras Artūras Zuokas, pradeda numatomais pokyčiais Seime: pirmiausia ketinama sumažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 101, Seimo kadenciją pratęsti nuo 4-erių iki 5-erių metų, siūloma apriboti Seimo narių kadencijas iki dviejų iš eilės bei uždrausti Seimo nariui būti ministru.

Maža to, ketinama nustatyti, kad Seimo rinkimai vyktų ne rudenį, o pavasarį, nes įvykus rinkimams kojų dar neapšilusi naujoji valdžia turi strimgalviais sudėlioti kitų metų biudžetą.

Dar vienas svarbus sąjungos „Taip“ siūlymas – sumažinti reikalavimų rengiant referendumus, mat šiuo metu referendumą gali paskelbti arba Seimas, arba 300 tūkst. piliečių, kurių parašai turi būti surenkami per griežtai nustatytą laikotarpį.

Šiems pakeitimams įgyvendinti reikia keisti Konstituciją, todėl sutarimas parlamente turi būti ypač platus – tai yra tam pritarti turi ne mažiau nei 94 Seimo nariai.

Keisti Konstituciją reiktų ir įgyvendinant partijos „Taip“ norą įtvirtinti tiesioginius merų rinkimus bei išplėsti dvigubos pilietybės galimybes, nes, kaip žinoma, Konstitucinis Teismas yra pasisakęs, kad pagal dabartinį pagrindinį šalies įstatymą dviguba pilietybė gali būti suteikiama tik išimtiniais atvejais ir tai neturi tapti plačiai paplitusiu reiškiniu.

„Taip“ norėtų įtvirtinti ir internetinį balsavimą, sumažinti miestų ir rajonų savivaldybių tarybų narių skaičių, o Seimo nariai šiai partijai laimėjus rinkimus turėtų atsisakyti dalies savo padėjėjų – šiuo metu parlamentarai gali turėti iki 3 padėjėjų etatų.

Ministerijas tvarkys ir pertvarkys, įkurs Ateities ministeriją

Atėję valdžion „Taip“ atstovai žada pertvarkyti ministerijas: jas ketinama suskirstyti į „veiksmo“ ir „strategines“. „Veiksmo“ ministerijos, anot programos, įgyvendins strateginius valstybės tikslus, o juos įgyvendinusios bus arba naikinamos, arba pertvarkomos. „Strateginės“ ministerijos, pagal programą, užsiims kasdieniais darbais, nors pavadinimas lyg sakytų, jog šio tipo ministerijoms labiau tiktų įgyvendinti ne kasdienius, o strateginę reikšmę turinčius darbus.

Tačiau tai ne vienintelė naujovė. Ši partija, be kita ko, ketina pertvarkyti Ūkio ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas taip, kad darbo vietų kūrimo skatinimo funkcija atitektų Ūkio ministerija. Už darbo vietų kūrimo sąlygas ir politiką turėtų atsakyti ir Švietimo ir mokslo ministerija.

A. Zuoko partiečiai taip pat ketina sujungti Sveikatos apsaugos ir Socialinių reikalų ir darbo ministeriją į vieną, nes, jų nuomone, sveikatos draudimo ir pensijų fondų valdymas turi būti vieningas.

„Taip“ pergalės rinkimuose atveju pertvarka grėstų ir Energetikos ministerijai, kuri būtų atsakinga už naujų energijos šaltinių pajėgumų didinimą, efektyvesnį bei mažesnį energijos vartojimą. Šiai ministerijai būtų perduota Nacionalinė būsto programa, kuri šiuo metu skirta Aplinkos ministerijai.

Vien šiomis pertvarkomis neapsiribojama - „Taip“ dar nori įkurti Kultūros, jaunimo ir sporto ministeriją, tačiau programoje neparašyta, ar tai bus visiškai nauja ministerija, ar ji bus kuriamas esamos Kultūros ministerijos pagrindu.

Maža to, galime sulaukti ir Ateities ministerijos, kuri būtų atsakinga už inovacijų ekonomiką ir inovatyvią visuomenę.

Beje, sąjunga „Taip“ siūlo valstybės tarnautojų neveikimą, įstatymų ignoravimą bei biurokratizmą vertinti kaip korupciją, nors šios partijos pirmininkas A. Zuokas yra teistas už bandymą papirkti miesto tarybos narį.

Balsavimas savivaldos rinkimuose – nuo 16 metų

Vilniaus mero partija siūlo ir kitų naujovių, pavyzdžiui, savivaldos rinkimuose leisti balsuoti 16-os metų sulaukusiems asmenims, o Seimo narių amžiaus cenzą sumažinti nuo 25-erių iki 21-erių metų.

Ši partija kalba ir apie patrauklesnį profesinį mokymą bei neformalaus ugdymo „krepšelį“, kai pinigai skiriami ne kokiai institucijai, o vaikui, kuris už šias lėšas gali rinktis bet kokią popamokinę veiklą ne tik savo mokykloje.

Tiesa, neformalaus ugdymo krepšeliu, anot „Taip“ programos, turėtų galėti pasinaudoti ir jaunimo organizacijos, kurioms būtų sudaromos sąlygos teikti ugdymo paslaugas. Kuo daugiau vaikų pasirinktų tokią organizaciją savo ugdymuisi, tuo daugiau šiai organizacijai nubyrėtų pinigų.

Švietimo įstaigų vadovams ir švietimo darbuotojų profsąjungoms sąjunga „Taip“ žada tik demokratinį tarpusavio dialogą, tačiau mokymo programos, anot šio partijos, turės būti orientuotos į kūrybingos ir mąstančios asmenybės formavimą.

Tuo tarpu mokiniai, atėjus šiai partijai į valdžią, turėtų džiaugtis daugiafunkciniu moksleivio pažymėjimu, kuriame būtų integruotas transporto bilietas, bilietas į biblioteką, su šiuo pažymėjimu būtų galima patekti į savo mokyklą bei atsiskaityti už maistą valgykloje. Į šitokį pažymėjimą, anot partijos, būtų galima pervesti socialiai remtinų vaikų pinigai – tokiu būdu penktokas arba kitos klasės mokinukas savo sąskaitoje galėtų kaupti pinigus arba leisti juos vėjais.

Partija taip pat nori plėsti aukštojo mokslo sistemos prieinamumą, bet nesako, ką šioje srityje darys naujo – programoje tik išsakyti teiginiai apie stipendijas ir valstybės remiamas paskolas kiekvienam pažangiam studentui, tačiau pažangūs studentai ir šiuo metu nemoka už mokslą, gauna stipendijas, o mokantieji už mokslą gali pasiimti valstybės remiamas paskolas, kurių grąžinimas susietas su vėlesne integraciją į darbo rinką.

Mokesčių sistema pagal „Taip“: stabili, lanksti ir su PVM lengvatomis

Mokesčių politikos srityje sąjunga „Taip“ deklaruoja pritarianti euro įvedimui ir nori nustatyti lanksčią, bet stabilią mokesčių sistemą. Kaip dera lankstumas ir stabilumas mokesčių sistemoje, nepaaiškinama, aišku tik tiek, kad sąjunga „Taip“ nepritaria progresiniams mokesčiams, tačiau pritaria neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) didinimui asmenims su vaikais bei norėtų nemažai pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų.

Sąjungos „Taip“ nuomone, standartinis PVM galėtų būti 20 proc., prabangos prekėms jis kiltų iki 25 proc., šildymui, viešojo maitinimo paslaugoms, viešbučiams – sumažėtų iki 10 proc., o kompensuojamiems vaistams ir šviežiai atšaldytai mėsai, paukštienai, žuviai – nukristų iki 5 proc.

Ši politinė organizacija taip pat nori visiškai atsisakyti reinvestuojamo pelno apmokestinimo, be to, teigia neketinanti apmokestinti pagrindinio gyventojų būsto nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiais. Šiuo metu Lietuvoje nekilnojamojo turto mokestis priklauso ne nuo to, ar jis pagrindinis gyventojui, o nuo vertės – apmokestinami tie būstai, kurių vertė viršija 1 mln. litų.

„Taip“ sako, kad tuo atveju, jeigu būtų įvedamas turto mokestis antram ir visiems kitiems būstams, būtų numatomos neapmokestinamosios vertės.

Tačiau valstybės ir savivaldybės nekilnojamasis turtas, anot programos, turi būti apmokestintas tam, kad šis turtas būtų efektyviau valdomas.

Beje, ši partija žada skatinti ilgalaikės būsto nuomos plėtrą. Kaip žinoma, Lietuvoje ilgalaikė būsto nuoma nėra paplitusi, todėl gyventojai dažniau linkę imti paskolas ir pirkti nuosavą būstą. Be to, dalis būsto nuomos rinkos glūdi šešėlyje.

Cituoja premjerą A.Kubilių

Partijos „Taip“ programoje šiek tiek vietos skirtas ir dabartiniams premjerui, konservatorių lyderiui Andriui Kubiliui. Skiltyje, kur kalbama apie mokesčius, pateikiama premjero citata apie galimybę arba mažinti išlaidas, arba įvesti naujus mokesčius: „Galimi tik du keliai: mažinti išlaidas arba didinti pajamas, didinant arba įvedant naujus mokesčius.“

Programoje nepaaiškinama, kodėl cituojamas kitos partijos lyderis, tačiau vienoje pastraipoje užsimenama, kad egzistuoja ne tik mokesčių didinimo kelias, kurį siūlo Vyriausybė ir Seimas, bet ir „investicijų skatinimas, geresnis valstybės turto panaudojimas ir privatizavimas, viešojo bei privataus kapitalo partnerystė“.

Važinėti dviračiais mėgstantį konservatorių lyderį tikriausiai pradžiugintų ir kita sąjungos „Taip“ idėja – plėtoti dviračių takų infrastruktūrą bei įgyvendinti projektą „Dviračiu aplink Lietuvą“, apimantį pasienio savivaldybes, gražiausias lankytinas vietas bei kaimynines valstybes.

Kontroliuos pašalpas gaunančių žmonių pajamas ir turtą

Patekusi valdžion, A. Zuoko partija taip pat ketina kontroliuoti socialines pašalpas gaunančių žmonių pajamas ir turtą, kad jie nepasinaudotų visų Lietuvos piliečių sukurtomis gėrybėmis. Nauja tai, kad sąjunga „Taip“ deklaruoja norą bedarbių pašalpas susieti su dirbančiųjų mokėtomis įmokomis – tokiu atveju uždirbantieji daugiau nedarbo atveju gautų didesnę išmoką, o uždirbantys mažiau – mažesnę.

Šiuo metu bedarbių pašalpos irgi kiek skiriasi, bet, tarkime, 3000 litų ar 5000 litų uždirbęs žmogus nedarbo atveju gali pretenduoti į maksimalią 650 litų pašalpą.

Ši partija taip pat norėtų keisti darbo santykius reglamentuojančius įstatymus taip, kad atsirastų nuotolinio darbo galimybė arba kad būtų galima nustatyti lankstų darbo grafiką.

Be to, darbuotojus ketinama informuoti, kokią sumą darbdavys sumoka vienam darbuotojui kartu su „Sodros“ įmokomis bei įmokomis į Garantinį fondą. Kuo tokiu informavimu būtų siekiama, nėra paaiškinta, tačiau veikiausiai darbuotojams taip norima parodyti, kiek kainuoja jų darbo vieta.

Ši partija, be kita ko, nori pertvarkyti „Sodrą“: ji sieks kad pensijų dydžiai akivaizdžiau priklausytų nuo sumokėtų įmokų per gyvenimą, siūlys asmenims savanoriškai rinktis papildomas kaupimo sistemas, leis pensininkams pasirinkti palankiausią laikotarpį skaičiuoti pensijai – tiek iki nepriklausomybės, tiek po jos. Tačiau nepaisant to, „Taip“ žada, kad santykis tarp gauto atlyginimo ir „sodrinės“ pensijos sieks ne mažiau nei 50 proc.

DELFI primena, kad dabartinė pensijos pakeitimo norma siekia apie 40 proc., tačiau santykis matuojamas su vidutiniu šalies atlyginimu, o ne buvusiu darbo užmokesčiu. Pensijos pakeitimo norma yra skaičius, liudijantis kokią dalį vidutinio atlyginimo sudaro vidutinė senatvės pensija

Kompensuos įmokas į II pakopos pensijų fondus?

Sąjunga „Taip“ žada pagal galimybes kompensuoti įmokas į II pakopos pensijų fondus bei grąžins jas į prieškrizinį lygį. Tačiau A. Zuoko partija II pakopos fondus žada paversti visiškai privačiais ta prasme, kad žmonės turėtų į juos mokėti privačias įmokas. Šiuo metu pinigai į šiuos fondus pervedami iš „Sodrai“ sumokėtų įmokų.

Per ketverius Seimo kadencijos metus pervedimai į privačius II pakopos pensijų fondus buvo sumažinti nuo 5,5 proc. iki 1,5 proc. Pervedimai privatiems fondams yra mokami iš „Sodros“ - kadangi per krizę smarkia smuko Lietuvos ūkis, buvo mažinamos senatvės pensijos, atlyginimai ir įvairios išmokos, pervedimų sumažinimas pasitarnavo kai papildomas lėšų šaltinis, kad pensijos nebūtų mažinamos dar stipriau.

„Taip“, be kita ko, nori sureguliuoti vartojimo kreditų teikimą, kad kreditai nebūtų išduodami nemokiems asmenims bei, kaip ir kitos partijos, žada padidinti minimalią mėnesio algą (MMA). Tik „Taip“ atstovai apsiriboja ties 1000 litų riba nuo 2013-ųjų, o vėliau kasmet siūlo didinti po 50 litų.

Tuo tarpu 2016-aisiais Lietuvos gyventojai, anot A. Zuoko partijos pažado, vidutinis mėnesio darbo užmokestis šoktels iki apytiksliai 3450 litų (programoje sakoma – 1000 eurų). Šiuo metu vidutinis mėnesio darbo užmokestis siekia 2153 litų iki mokesčių.

Reveransas tautinėms mažumoms?

Savo programoje partija, kurio pilnas pavadinimas yra Tėvynės atgimimas ir perspektyva, neužmiršo ir tautinių mažumų klausimo, tačiau šios srities programinės nuostatos gana aptakios.

A. Zuoko partija tik teigia, kad pasisako už teisę be apribojimų tautinių mažumų vaikus mokyti gimtąja jų kalba. Ar iš to galima daryti prielaidą, kad šiai politinei organizacijai nepriimtinas naujasis Švietimo įstatymas, kuriuo tautinių mažumų mokyklose sustiprintas lietuvių kalbos mokymas, nežinia.

Anot „Taip“, tautinės mažumos turi teisę reikalauti, kad Lietuvoje būtų gerbiami jų poreikiai, tad A. Zuoko partija žada atkurti Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą bei priimti Tautinių mažumų įstatymą, kurio reikalauja tautinėms mažumos.

Tačiau toliau „Taip“ sako ketinanti remtis Europos Sąjungos rekomendacijomis ir gerosios praktikos pavyzdžiais įgyvendindama tautinių mažumų politiką, bet nesako, ar pritaria dvikalbei vietovardžių rašybai lenkų gyvenamuose rajonuose, ar sutiktų įteisinti nelietuviškų asmenvardžių rašybą pasuose visomis lotyniško pagrindo raidėmis.

Baltarusijai gali būti siūloma jungtis prie VAE ir SGD terminalo statybų

Energetikos srityje partija „Taip“ nori būtinai plėtoti atsinaujinančių energijos šaltinių gamybą bei panaudojimą ir taupyti šilumą, tačiau nesako visiško „ne“ atominės elektrinės statybai.

Pasak programos, jeigu piliečiai patariamajame referendume pritars VAE statyboms, tuomet bus įvertintos visos galimos technologinės alternatyvos, išanalizuotas ekonomišumas, saugumas, galima rizika. Nusprendus statyti jėgainę, projekte būtų siūloma dalyvauti ne tik Latvijai, Estijai, kurios kol kas ir šiaip dalyvauja projekte, bet ir iš jo pasitraukusiai Lenkijai bei... autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos valdomai Baltarusijai mainais už atsisakymą statyti elektrinę Astrave.

„Atominės elektrinės projekte siūlysime dalyvauti ne tik Latvijai, Estijai, Lenkijai, bet ir Baltarusijai, mainais į atsisakymą statyti branduolinę jėgainę Astrave“, - teigiama programoje.

Piliečiams nepritarus VAE statyboms, partija „Taip“ aiškina ketinanti rasti būdų, kaip iki 2050 m. pereiti visn tik prie atsinaujinančiais ištekliais grįstos energetikos.

Dujų sektoriuje sąjunga „Taip“ kol kas tik analizuoja galimybes ir žada įvertinti, kaip būsimą Lietuvos suskystintų dujų terminalą (neatmetama ir regioninio terminalo galimybė), dujų jungtį su Lenkija, dujų saugyklas, vamzdynų infrastruktūrą panaudoti biodujų transportavimui.

Beje, ši partija teigia neketinanti stabdyti suskystintų gamtinių dujų terminalo statybų, tačiau užsimena apie galimybes projektą koreguoti – statyti arba mažesnį terminalą, arba susitarti su Latvija, Estija ir galbūt Baltarusija dėl regioninio terminalo.

Daugiabučių namų renovacijos srityje „Taip“ teigia padidinsianti valstybės paramą renovavimui bei sudarys sąlygas palankiomis sąlygomis renovuoti ir individualiuosius namus.

Šiuo metu renovuojant daugiabutį namą valstybė kompensuoja 30 proc. renovavimo išlaidų – 15 proc. įprastai ir dar 15 proc., jeigu šilumos energijos sąnaudos sumažinamos 40 proc. Likusią reikiamų lėšų dalį siūloma skolintis su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis. Iki krizės valstybė dengdavo iki 85 proc. renovavimo išlaidų.

Ekspertai sako, kad didžiausia kliūtis daugiabučių renovacijai – PVM lengvata šildymui ir kompensacijos už šildymą ir karštą vandenį socialiai remtiniems žmonėms. Jų nuomone, gaudami valstybės dotacijas ir nepatirdami, ką reikštų apmokėti šildymo sąskaitas su įprastu PVM tarifu, gyventojai yra linkę išlaikyti status quo.

Tačiau „Taip“ neketina atsisakyti nei PVM lengvatos šildymui, nei kompensacijų – tik kompensacijas už išlaidas šildymui siūlys mokėti ne šilumos tiekėjams, bet patiems socialiai saugomiems asmenims.