Žiniasklaidoje paskelbus apie galimus kandidato ryšius su KGB, VRK pakartotinai kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC). Gautame atsakyme nurodoma, kad Liustracijos komisija svarstė klausimą dėl R.Ginevičiaus, bet tuomet nuspręsta, kad bendradarbiavimą įrodančių faktų nepakanka, ir padaryta išvada, kad su KGB jis slapta nebendradarbiavo.

Penktadienį per VRK posėdį paskelbus iš LGGRTC gautą centro direktorės Teresės Birutės Burauskaitės pasirašytą raštą, bendru sutarimu nuspręsta, kad kelti klausimą dėl R.Ginevičiaus išbraukimo iš kandidatų sąrašo nėra pagrindo.

Kaip teigiama rašte, Liustracijos komisija 2010 metų spalio 26 dieną nusprendė, kad surastoje medžiagoje nepakanka duomenų, įrodančių R.Ginevičiaus galimą slaptą bendradarbiavimą su KGB, tai tik fragmentiška informacija, ir pagal susiformavusią teisminę praktiką įrodymų dėl slapto bendradarbiavimo nepakanka.

Buvęs VGTU rektorius R.Ginevičius "tvarkiečių" sąraše įrašytas devintuoju numeriu. Vienmandatėje apygardoje jis nesibalotiruoja.

Kandidatai rinkimuose savo anketose privalo nurodyti bendradarbiavimo su KGB faktą, ši informacija skelbiama kandidato plakate, nuslėpusių registracija panaikinama. Per šiuos rinkimus VRK į dviejų kandidatų plakatus įrašė apie jų buvusį bendradarbiavimą su KGB, o vieną kandidatę išbraukė iš sąrašų, nes ji nuslėpė šį savo biografijos faktą.

Dienraštis "Lietuvos žinios" pranešė, kad R.Ginevičius sovietmečiu KGB rašė agentūriniu pranešimus ir turėjo slapyvardį "Lakštutis".

Jis cituoja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) internetiniame tinklalapyje Kgbveikla.lt paskelbtą KGB agentūrinį pranešimą apie 1981-1982 metais vykusią R.Ginevičiaus stažuotę tuometėje Vokietijos Federacinėje Respublikoje (VFR).

R.Ginevičius pripažino, kad šiame pranešime kalbama apie jo stažuotę, tačiau jis tvirtino nei prieš stažuotę VFR, nei vėliau nesilankęs KGB pastate ir nesusitikinėjęs su jokiais KGB karininkais. Jis pabrėžė, kad "Lakštučio" slapyvardžiu parengta informacija nėra jo bendradarbiavimas su KGB.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė dienraščiui sakė, kad faktą, ar R.Ginevičius bendradarbiavo su KGB, turėtų nustatyti teismas.

"Paaiškėjus "Lakštučio" istorijai, Vyriausioji rinkimų komisija turėtų kreiptis į mūsų centrą, mes - į teismą", - sakė ji dienraščiui.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.