Prieš keturis metus Lentvaryje rinktas Seimo narys Lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius iš karto pasiūlė alternatyvą - įsteigti savarankišką Lentvario savivaldybę. Tokios iniciatyvos motyvai kelia abejonių jau vien todėl, kad politikas tokį pasiūlymą pateikė likus vienam mėnesiui iki jo kadencijos pabaigos.

Tačiau įdomiausia yra tai, kad šis pasiūlymas teisiškai sunkiai suprantamas. Mat pasiūlymas steigti savarankišką Lentvario savivaldybę prieštarauja Lietuvos Respublikos teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo 7 straipsniui, pagal kurį naujos savivladybės centras turi būti ne mažiau kaip per 20 km nuo artimiausios savivaldybės administracinio centro. O Lentvaris nuo Trakų yra tik per 8 km. Tai reiškia, jog kalbos apie savarankišką Lentvario savivaldybę tėra visiškas populizmas.

Tad akivaizdu, jog galvodami apie Lentvario ateitį, lentvariškiai realiai turi du pasirinkimus: ieškoti galimybės jungtis prie Vilniaus bei siekti pasinaudoti sostinės privalumais arba likti Trakų rajone ir toliau priklausyti nuo Trakų rajono politikos. Kuris pasirinkimas būtų geresnis?

Reikėtų priminti, jog 2002 m. jau buvo surinkti beveik 3 tūkst. lentvariškių (apie ketvirtadalį visų miesto gyventojų) parašų, reikalaujant prijungimo prie Vilniaus miesto savivaldybės. Dabartiniai Lentvario seniūnijos atstovai, kartu su Lenkų rinkimų akcijos politikais, prieštarauja Lentvario prisijungimui prie Vilniaus, ir tvirtina, kad šiandien situacija ir gyventojų nuotaikos yra pasikeitusios. Įdomu, o kas gi jas pakeitė?

Nebent tai, jog Trakų rajonas, kuriam šiuo metu priklauso Lentvaris, užima trečiąją vietą pagal šildymo kainų dydį visoje Lietuvoje. Netgi monopolijų apraizgytame Vilniuje šildymo kaina yra mažesnė. Kita svarbi komunalinių paslaugų Lentvaryje „detalė“: Lentvario gyventojai už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą moka vieną didžiausių kainų šalyje – net 7,52 Lt/m3. Tuo tarpu Vilniaus miesto gyventojai moka 4,37 Lt/em3.

Beje, 2008 m. tuometiniam Vilniaus miesto savivaldybės merui V. Imbrasui buvo įteikta daugiau kaip 1,5 tūkst. Lentvario gyventojų parašų su prašymu prijungti Lentvario miestą prie Vilniaus miesto vandentiekio tinklų. Meras tokiam prašymui neprieštaravo, tačiau tai, jo teigimu, būtų įmanoma padaryti tik tuo atveju, jei Lentvaris būtų prijungtas prie Vilniaus miesto savivaldybės.

O gal nuo 2002 m. pajudėjo jau Lentvario simboliu tapusios geležinkelio pervažos problemos sprendimas? Miestas yra geležinkelio linijų (svarbios Lietuvai susisiekimo arterijos) padalintas per pusę. Intensyvus traukinių eismas lemia, kad iš vienos miesto dalies nuvažiuoti į kitą kartais užtrunka ilgiau nei pasiekti patį Vilnių. Trakų rajono valdžia skelbiasi apie užsakytą galimybių studiją šios problemos sprendimui. Iš tiesų, tai labai įkvepiantis rezultatas per 22 nepriklausomybės metus...

Dar viena Lentvario gyventojams itin aktuali problema – susisiekimas su Vilniumi. Šiuo metu Lentvario gyventojai naudojasi privačių vežėjų paslaugomis, tačiau Lentvario miestą prijungus prie Vilniaus miesto savivaldybės, atsirastų galimybė Lentvarį integruoti į Vilniaus miesto viešojo transporto tinklą. Naudodamiesi miesto maršrutiniais autobusais Lentvario gyventojai už susisiekimą mokėtų pigiau.

Didžioji dalis Lentvario gyventojų dirba Vilniuje, tačiau jų mokamas gyventojų pajamų mokestis yra įskaitomas į Trakų rajono savivaldybės biudžetą. Tačiau akivaizdu, jog ši savivaldybė, perskirstydama lėšas, skiria nepakankamą dėmesį Lentvario miestui. Todėl, deja, Lentvario raidos perspektyvos Trakų rajono savivaldybėje yra itin miglotos.

Prijungus Lentvarį prie Vilniaus gyventojų mokamas gyventojų pajamų, fizinių ir juridinių asmenų nekilnojamo turto bei privačios žemės savininkų mokami mokesčiai būtų įskaitomi į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą. Biudžeto lėšos būtų naudojamos pagal kitokias nei Trakų rajone įsitvirtinusias taisykles. Be to, prisijungimas prie Vilniaus suteiktų Lentvariui didesnį patrauklumą vietos ar užsienio investuotojams, o tai suteiktų Lentvariui daug aiškesnę raidos viziją.

Visiems žmonėms, kurie yra suinteresuoti Lentvario plėtra svarbu suvokti tai, kad vien prisijungimo prie Vilniaus idėja – derybinis svertas santykiuose su administraciniu centru Trakais. Kuo Trakų rajono savivaldybė labiau diskriminuos Lentvarį, tuo daugiau pastangų turėtų būti nukreipta siekiant prisijungimo prie Vilniaus. Tai akivaizdu. Tačiau Lentvario politiniai veikėjai to nesupranta arba nenori suprasti. Kodėl? Ogi todėl, kad yra susaistyti priklausomybės ryšiais su Trakų rajono valdžia. Koks galimas sprendimas šioje situacijoje? Lentvario interesus turi ginti nuo Trakų politinio elito nepriklausomi žmonės.

Autorius yra Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės patarėjas. Straipsnyje reiškiama jo asmeninė nuomonė.