Verslo atstovų nuomonę parėmė sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys, sakydamas, kad dabartinė atmosfera internetinio balsavimo įdiegimui itin palanki.

Robertas Dargis
„Internetinis balsavimas neišvengiamas – čia tik laiko klausimas. Tos technologijos yra ir bus. Mes anksčiau ar vėliau pradėsime jomis naudotis iš tikrųjų. (...) Estai tuo keliu nuėjo. Ir mes tikrai tuo keliu nueisim. Čia tik laiko klausimas“, - kalbėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas R. Dargis.

Jam antrino „Omnitel“ vadovas, aiškindamas, kad sunkiai kontroliuojamas emigracijos procesas iš Lietuvos nutekina intelektą. Verslininkas įsitikinęs, kad uždarbiauti išvykę lietuviai negali būti atskirti nuo valstybės valdymo – emigrantams sukurti nesudėtingą balsavimo mechanizmą yra valstybės pareiga: „Mes, neįtraukdami (į valstybės valdymą – DELFI) tų žmonių, kurie išsivažinėjo po visą svietą, degraduojam kaip valstybė IQ prasme ir intelekto prasme“.

A. Zabulis: Lietuvos elektroninė infrastruktūra – viena geriausių pasaulyje

Kalbas, esą Lietuva balsavimo internetu įdiegimui dar nepasirengusi, A. Zabulis laiko neturinčiomis pagrindo. Jo nuomone, Lietuvos infrastruktūra naujajam balsavimo būdui palankiausia Europoje, jei ne pasaulyje.

Verslininkas atmetė ir kitą skeptikų argumentą, kuriuo šie bando pagrįsti neva mažą lietuvių kompiuterinio raštingumo lygį. Jis priminė Europos Sąjungos statistiką, kuri skelbia, kad Lietuvoje internetu naudojasi du trečdaliai žmonių.

Galimas darbdavių spaudimas diskusijos dalyviui taip pat nepasirodė problema, galinti blokuoti balsavimą internetu: „Ar nevers įmonių vadovai balsuoti? Manau, sąmoningas pilietis pareis namo ir prabalsuos kitaip. Šitoj vietoj argumento nelabai išgirsčiau“.

Antanas Zabulis
Naujasis balsavimo būdas neišvengiamas, tačiau A. Zabulis baiminosi, kad Lietuvą gali aplenkti kitos išsivysčiusios Europos valstybės: „Sutinku, kad mes į tai tikrai ateisime. Jeigu neklystu, prieš metus esu susilažinęs iš gero šampano dėžės, kad, deja, galėtume būt iš paskutinių valstybių Europoje, kuri įsives el. balsavimą“.

„Omnitel“ prezidentas priminė Suomiją, kuri kaip ir Estija juridiškai įtvirtino teisę į internetą. Esą tai žingsnis į skaitmeninę erą. Panašiu keliu turėtų pasukti ir Lietuva: „Manau, kad tai yra kelias, traukinys, kuris labai greit važiuoja ir mes turėtume prie to taikytis. Mes dabar ieškom argumentų, kaip nuo to atsimušt. Turėtume žiūrėti į naujai besikeičiantį pasaulį, bandyt derintis prie jo, bandyt priderinti piliečius ir, manau, nuo to visi laimės“.

Lietuva, anot A. Zabulio, ne pirmus metus investuoja į elektroninę infrastruktūrą, todėl dabar, kai valstybė pasaulyje užima lyderiaujančią poziciją, sustoti būtų pražūtinga.

Lietuvoje įdiegtas el. parašas; visuomenės dalis, nespėjanti pažinti naująsias informacines technologijas, kompiuterinio raštingumo pradmenis gavo viešuosiuose interneto prieigos taškuose – teigiamus skaitmenizacijos procesus vardijo „Omnitel“ prezidentas.

Jo nuomone, toliau reikėtų tęsti pradėtus darbus, sekti sparčiais šuoliais į priekį judančių kitų valstybių pavyzdžiu, kurios „kažkuria prasme diktuoja modernizmą“.

„Kada mes taip gerai konceptualiai esam viską susidėlioję, kai ateina laikas iki (internetinio balsavimo – DELFI) sutarimo, staiga įvedam naujus žodžius: apgavystės, vagystės. Vietoj to, kad kalbėt apie valstybę, kalbam apie tai, kas įvyko vienam ar kitam kaime, kas įvyko vienoj ar kitoj seniūnijoj. Taigi to purvelio kiekvienoj valstybėj yra, bet žiūrėkim ne į tą purvą, bet laikykimės konceptualios minties ir „varykim“ iki galo. Aš čia kažkaip ne iki galo suprantu, kurioj vietoj mes čia save pagaunam ir šiek tiek pakabinam ant kilpos, smaugia mus taip nuoširdžiai – kenčiam. Kam to reikia?“ – įdiegti balsavimą internetu ragino A. Zabulis.

Internetiniam balsavimui pritartų 75 proc. lietuvių

Vladas Gaidys
„Vilmorus“ direktorius sociologas V. Gaidys sutiko su A. Zabulio nuomone, kad balsavimo internetu įdiegimui laikas išties palankus. Tokios išvados sociologas priėjo analizuodamas gyventojų apklausos rezultatus: „Šių metų balandžio mėnesio „Baltijos tyrimų“ apklausos rezultatas labai labai palankus internetiniam balsavimui. Klausimas buvo: ar jūs pritartumėte galimybei balsuoti internetu? 75 proc. pritartų, greičiau pritartų. 17 proc. nepritartų, greičiau nepritartų. (...) Šiuo metu Lietuvoje žiūrima į šią galimybę labai palankiai“.

Sociologas pažymėjo, kad lietuviai labiau nei likę europiečiai pasitiki internetu. Apie jį esą girdėję net ir tie, kurie juo niekad nesinaudojo: „Žodis „internetas“ Lietuvoj turi labai gerą konotaciją. Netgi tie, kas nesinaudoja (paprastai močiutės kaime), girdėjo tą žodį. Anūkai kažką daro su internetu.“

Visą 2012 metų rugsėjo 19 d. vykusios diskusijos įrašą galite peržiūrėti čia:

Kita diskusija vyks šį trečiadieni, rugsėjo 26 d., 16 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)