Iš 12 VRK svarstytų politikų, rinkimų prievaizdai pasigailėjo trijų.

Tarp svarstytų kandidatų – Vilniaus savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėjas Vidutis Bareikis, pagarsėjęs idėja sostinės valdininkams įrengti „išsiliejimo kambarį“.

V. Bareikis į Seimą nutarė kandidatuoti su Vilniaus mero Artūro Zuoko partija „Taip“. Jis įtrauktas ne tik į „Taip“ kandidatų daugiamandatėje apygardoje sąrašą – valdininkas iškeltas kandidatu Utenos vienmandatėje apygardoje.

Be A. Zuoko bendražygio, VRK svarstė dar 11 politikų likimą.

Dėl kiekvieno kandidato VRK sprendė atskirai. Komisijos narys Justinas Žilinskas pranešė, kad nutarta siūlyti ne visų kandidatūrų naikinimą.

A.Zuoko sąrašo nesutrumpino

V. Bareikio atveju, VRK turimais duomenimis, politikas buvo padaręs nusikaltimą Belgijoje. J. Žilinsko teigimu, pats V. Bareikis teigė tuo metu Belgijoje nebuvęs. Vis dėlto politiko nusižengimas esą nebuvo labai sunkus – kelių eismo taisyklių pažeidimas, už kurį paskirta 495 eurų bauda. Taigi VRK pasiūlyta iš A. Zuoko bendražygio teisės dalyvauti rinkimuose nenaikinti.

V. Bareikio atstovė VRK nurodė, jog politikas pats teigė nežinojęs, jog buvo nubaustas Belgijoje. Ji taip pat teigė mananti, kad kažkas A. Zuoko bendražygį pakišo, mat užpernai, kuomet skirta bauda, jis Belgijoje esą nebuvo.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pasiūlė politikui papildomai kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją, VRK pateikusią duomenis apie V. Bareikio padarytą nusižengimą.

Rinkimų komisija vienbalsiai nutarė A. Zuoko bendražygio iš kandidatų sąrašų nebraukti.

Nuslėpė teistumą už išžaginimą

Vidaus reikalų ministerija (VRM) Rinkimų komisiją informavo, kad K. Brazauskienės vadovaujamos Demokratinės darbo ir vienybės partijos kandidatas Jonas Kaminskas teistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme už išžaginimą. Partijos atstovas teigė, jog partijai nebuvo žinoma ši informacija. Partija su siūlymu braukti jį iš kandidatų į Seimą gretų sutiko.

VRK už J. Kaminsko pašalinimą iš rinkimų nubalsavo vienbalsiai.

Kitas šios partijos kandidatas Tomas Kazakevičius, VRM duomenimis, buvo teistas lygtine dvejų metų laisvės atėmimo bausme už vagystę ir šią informaciją nuslėpė. Partija pretenzijų neturėjo, ir T. Kazakevičius vienbalsiai pašalintas iš kandidatų gretų.

K. Brazauskienės partija neteko ir dar vienos kandidatės – Rasa Praspaliauskienė neinformavo rinkėjų apie nepriklausomoje Lietuvoje turėtą teistumą.

Bankininko bendražygis teistas už pinigų klastojimą

Vietos rinkimuose neteko ir bankininko Vladimiro Romanovo bendražygis, Lietuvos žmonių partijos kandidatas Ramūnas Kazlauskas. J. Žilinsko teigimu, VRK pateikta informacija, kad jis buvo teistas už netikrų pinigų ir vertybinių popierių pagaminimą, laikymą arba paleidimą apyvarton.

Už V. Romanovo partijos gretų praretinimą VRK nubalsavo vienbalsiai.

Kitą Žmonių partijos kandidatą Valdą Varną VRK rinkimų dalyvių gretose paliko. Nutarta, kad Lenkijoje eismo įvykyje žmogų sužalojęs politikas apie tai informuoti neprivalėjo.

Pašalintas ir Tautos vienybės sąjungos kandidatas Raimondas Mikalauskas. Jis buvo teistas už Kelių transporto eismo saugumo taisyklių pažeidimą, nuosprendis buvo įsiteisėjęs, o vėliau politikas nuo bausmės buvo atleistas.

VRK nuomone, kandidatas turėjo informuoti rinkėjus apie savo teistumą – nepaisant to, kad nuo bausmės jis buvo atleistas. Už kandidato pašalinimą VRK pasisakė vienbalsiai. Vienbalsiai pašalinta ir Liberalų ir centro sąjungos kandidatė Eligija Volodkevičiūtė. Ji neinformavo rinkėjų apie gautą baudą už aplaidų apskaitos tvarkymą.

Dėl sovietmečiu padaryto nusikaltimo nuomonės išsiskyrė

Savarankiškas kandidatas Jonas Norkus buvo teistas sovietmečiu. Jam paskirta bausmė už socialistinės nuosavybės grobstymą. Pats kandidatas VRK teigė nežinojęs, kad yra kokia nors prievolė informuoti apie sovietmečio teistumą.

VRK konsultavosi su teisės specialistais – buvo išaiškinta, kad nepriklausomoje Lietuvoje ši veika buvo dekriminalizuota, ir kandidatas šio teistumo nurodyti neprivalėjo.

VRK pasiūlyta J. Norkaus iš kandidatų gretų nešalinti. Vienas VRK narys pasisakė prieš – Liutauras Ulevičius pasiteiravo kandidato, kokia suma sovietmečiu įvertinta jo padaryta žala valstybei. Nesulaukęs atsakymo, VRK narys nepalaikė siūlymo J. Norkaus nešalinti iš rinkimų.

Pašalinimą vadino išankstiniu nusistatymu

Ilgiausiai VRK užtruko su „Drąsos kelio“ kandidate Plungėje Aldona Kazimiera Tunik. Moteris buvo teista, nuosprendis įsiteisėjo. Aukščiausiasis teismas gegužę priėmė nagrinėti jos kasacinį skundą, kuris kol kas nėra baigtas nagrinėti.

Pati kandidatė teigė maniusi, kad kasacinio skundo priėmimas reiškia, jog teistumas nėra įsiteisėjęs.

VRK laikėsi pozicijos, kad teistumas buvo, nuosprendis įsiteisėjęs, tad „Drąsos kelio“ kandidatė turėjo nurodyti teistumą. A. K. Tunik iš rinkimų pašalinta vienbalsiai.

Tokį VRK sprendimą „Drąsos kelio“ kandidatė įvertino glaustai: „išankstinis nusistatymas prieš tokius žmones, kaip aš“.

Respublikonai neteko dviejų kandidatų

Respublikonų partijos kandidatų gretos taip pat išretintos.

Valerijus Usvaiskis buvo teistas už dokumentų klastojimą. Pats vyriškis teigė gavęs baudą ir ją sumokėjęs, tačiau su teisėju nebendravęs ir manęs, kad tai nėra teistumas. Vis dėlto VRK nariai konstatavo, kad teistumas skirtas baudžiamuoju įsakymu, o pastarieji be teisėjo neapsieina. V. Usvaiskis pašalintas iš rinkimų vienbalsiai.

VRK taip pat atskirai sprendė dėl Respublikonų partijos kandidato Gargždų apygardoje Vasilijaus Skliančiuko. VRK darbotvarkėje nurodyta, kad jis nėra baigęs atlikti bausmės pagal teismo paskirtą nuosprendį. Respublikonas VRK deklaravo turįs teistumą, tačiau į klausimą, ar turi nebaigtą atlikti bausmę, atsakė neigiamai.

J. Žilinskas VRK narius informavo, kad šis kandidatas likus 65 dienoms iki rinkimų nebuvo baigęs atlikti bausmės – nebuvo iki galo sumokėjęs baudos.

Pats kandidatas VRK informavo baudą mokėjęs dalimis ir nežinojęs, kad tai laikoma nebaigta atlikti bausme. Jis pridūrė baudą jau sumokėjęs pilna apimtimi.

Vis dėlto VRK laikėsi negailestingos įstatymo raidės ir respublikonų kandidatą vienbalsiai pašalino iš rinkimų.