Maksimalų - 141 - kandidatų skaičių kelia aštuonios politinės partijos: Darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos socialdemokratų partija, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sąjunga TAIP, partija "Tvarka ir teisingumas" bei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Trumpiausias Emigrantų partijos sąrašas, jame 30 kandidatų.

VRK antradienį taip pat pritarė, kad Lietuvos centro partija, Tautininkų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų sąjunga ir Tautos vienybės sąjunga sudarytų rinkimų koaliciją "Už Lietuvą Lietuvoje". Joms per rinkimus reikės įveikti aukštesnį - 7 proc. - rinkimų barjerą,

Kai kurios partijos kelia kandidatus tik vienmandatėse rinkimų apygardose. Tarp tokių yra ir šiemet prieš pat rinkimus susikūrusi partija "Lietuvos sąrašas". Ji Žirmūnų rinkimų apygardoje iškėlė poeto Liudviko Jakimavičiaus ir Baltijos apygardoje - Šarūno Navickio kandidatūras.

Per tris dešimtys kandidatų registruoti kaip save išsikėlę. Jie rinkimuose dalyvauja savarankiškai, vienmandatėse apygardose.

Dvylikai save iškelti siekusių kandidatų nepavyko surinkti būtinų 1 tūkst. rinkėjų parašų. Antradienio vakarą VRK dar spręs, ar savo kandidatūrą keliančiai Seimo narei Astai Baukutei užtenka parašų, kurie atitiktų teisės aktų reikalavimus.

Z.Vaigausko teigimu, du kandidatai, pildydami rinkimų anketas, nurodė, kad praeityje yra bendradarbiavę su užsienio specialiosiomis tarnybomis.

"Kol kas žinome du kandidatus, kurie savo anketose nurodė, kad jie yra bendradarbiavę su slaptosiomis tarnybomis. Dėl vieno iš jų turime Genocido ir rezistencijos tyrimo centro patvirtinimą, o dėl kito patvirtinimo neturime. Aš nežinau, kodėl - ar jis nėra dar pranešęs centrui, ar kokios nors kitos aplinkybės", - sakė VRK pirmininkas.

Beveik 30 kandidatų nurodė, jog praeityje buvo teisti. VRK pradėjo tikrinti visų kandidatų biografijas, todėl gali būti, kad atsiras tokių, kurie yra nenurodę teistumo. Jiems bus atimta teisė dalyvauti Seimo rinkimuose.

Z.Vaigausko duomenimis, daugiamandatėje apygardoje šiemet iškelta beveik 1800 kandidatų. Pridėjus kandidatus vienmandatėse apygardose, iš viso dėl parlamentaro mandato varžysis apie 2000 kandidatų.

"Tai yra 400 daugiau nei prieš ketverius metus", - sakė VRK vadovas.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.