„Mano akimis programa yra taisytina, man irgi ne viskas ten priimtina, per daug norima suteikti galimybių, kurių valstybė neturi. Bet žmonės nori, tegul įtraukinėja. Sieksime, kaip pasiseks...“, - Darbo partijos tarybos posėdyje Kėdainiuose reziumavo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas po to, kai Seimo narys Vydas Gedvilas pristatė kai kuriuos rinkimų programos pataisymus.

Išbraukė kainuojančias ir įrašė nekainuojančias nuostatas

Ketvirtadienį vakare posėdžiavę Darbo partijos tarybos nariai patvirtino galutinį „darbiečių“ Seimo rinkimų programos variantą, jame buvo atsisakyta kai kurių nuostatų, kurios pasirodė pernelyg daug žadančios net patiems „darbiečiams“.

Pavyzdžiui, skatindami verslą „darbiečiai“ jau nebesiūlo įmonėms, kuriančioms naujas darbo vietas, susigrąžinti dalies sumokėtų gyventojų pajamų ar pridėtinės vertės mokesčių – šiuo metu žadama tik sukurti skatinimo sistemą, leidžiančią susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių.

„Šitą dalyką išbraukėme. Tiesiog galbūt tai per dideli finansiniai įsipareigojimai, per daug populizmo yra šituose sakiniuose, nes galime nesugebėti to įgyvendinti“, - sakė V. Gedvilas.

Iš programos buvo išbraukti pažadai didinti ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtojų atlyginimus.

„Mes išbraukiame „didinsime atlyginimus auklėtojams“, nes pasižiūrėsime, kokia bus situacija, kokios bus galimybės. Tai papildomas įsipareigojimas ir šiek tiek gali būti sudėtinga“, - aiškino V. Gedvilas.

Pasak politiko, į programą, švietimo darbuotojų profsąjungų prašymu, buvo įtraukta, kad iš mokyklų bus siekiama išgyvendinti patyčias, tačiau išbraukta nuostata, jog bus steigiami papildomi mokytojų padėjėjų, socialinių pedagogų, psichologų ir psichologų asistentų etatai, mat tai kainuoja.

„Mes išbraukėme „steigsime papildomus mokytojų padėjėjų, socialinių pedagogų, psichologų ir psichologų asistentų etatus“. Pagalvojome, kad tai labai rimtas įsipareigojimas, kyla klausimas, ar sugebėsime juos įveikti? Jeigu bus galimybių, mes juos steigsime, bet šitą sakinį išbraukiame“, - aiškino V. Gedvilas.

Jis taip pat pridūrė, jog „darbiečiai“ vis tiek stengsis didinti smurtaujančių vaikų tėvų atsakomybę mokyklose, nes tam papildomų lėšų tikriausiai neprireiks.

„Palikome, kad „didinsime smurtaujančių vaikų tėvų atsakomybę“, ir įrašėme naują sakinį „įtvirtindami atitinkamais teisės aktais ir švietimo įstatymais“. Todėl kad ne vien mokytojai už smurtaujančius vaikus turi būti atsakingi, bet atsakomybę turi nešti ir tėvai, tuo labiau, kad mokytojų profsąjungos to reikalauja. Aš galvoju, kad tai nereikalauja nei papildomų kažkokių priemonių, tiesiog mes turime to siekti, kad taip būtų mokyklose. Nes vaikai mokyklose turi labai daug teisių, apie vienuolika, ir tik tris pareigas, o mokytojai – atvirkščiai, turi tris teises ir krūvą pareigų“, - sakė pranešėjas.

Padidino planuojamas studijų paskolas

Pasak programos pakeitimus pristačiusio V. Gedvilo, Darbo partijos programoje „paūgėjo“ ir paskolų palūkanos studentams, nes pakalbėjus su dabartiniais studentais paaiškėjo, kad jiems priimtinos ir šiuo metu mokamos palūkanos už studijų paskolas.

„Dėl studentų paskolų mes buvome įsipareigoję, kad palūkanų dydis neviršys 1,5 proc., bet pakalbėjus su studentais ir su kitais, grįžome prie 3 proc. Dabar studentai moka virš 4 proc. palūkanas ir kalba, kad tai neblogos palūkanos. Jos normalios, galima su tokiomis palūkanomis imti paskolą ir mokytis. Ir mes įsirašėme, kad paskolą galima grąžinti po trijų metų, o ne iš karto“, - aiškino politikas.

„Darbiečiai“ taip pat apsižiūrėjo, kad jaunimo nedarbą žadėjo sumažinti dvigubai, o nedarbą šalies mastu – visiškai, tad šiuo metu liko tik pažadas, kad nedarbas po Darbo partijos valdymo turėtų išnykti.

Iš programos dingo ir pažadas suteikti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas lietuvių kalbą puoselėjantiems kultūros ir meno sektoriams bei buvo patikslinta, jog vidutinė senatvės pensija valdant „darbiečiams“ galėtų pakilti iki 60 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio dydžio, gaunamo „į rankas“.

Kaip tarybos posėdyje sakė V. Gedvilas, skaičiuojama, kad tokiu atveju senatvės pensijas galėtų siekti 996 Lt.

Anksčiau buvo galima manyti, kad pensiją „darbiečiai“ pakels iki 60 proc. nuo vidutinio šalies atlyginimo „ant popieriaus“. Šių metų sausio mėnesio vidutinė senatvės pensija, turintiems būtinąjį stažą, buvo 839 Lt.