Jiems nė motais, kad už tą pačią sumą, kurią išleisime sraigtasparniams galima renovuoti mažiausiai 140 daugiabučių namų, tiek namų gyventojų galėtų pigiau mokėti už šilumą, be to, derėtų pagalvoti, kiek būtų sukurta darbo vietų.

Vos pasklidus naujienai, kad Lietuvos kariuomenės perkami trys paieškos ir gelbėjimo sraigtasparniai bus finansuojami iš stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšų, socialdemokratai pareiškė griežtą savo nuomonę.

Lietuvoje įsivyravo ydinga praktika, kai pinigai „nukeliauja“ iš vienos programos į kitą, nepaisant programos svarbos Lietuvai. Opozicijai kilo abejonių, ar dabartiniai valdantieji elgesiai motyvuotai, o gal jų tikslas ir yra „ištuštinti“ renovacijos programos kišenę kad būsimai Vyriausybei tiesiog nebebūtų iš ko vykdyti programos, juk socialdemokratai pasiūlė naują daugiabučių namų renovacijos modelį ir ketina pasiūlymą įgyvendinti.

Viešai gėdinami konservatoriai nerausta. „Namų renovacijos finansavimo ir naujų sraigtasparnių pirkimo klausimai tiesiogiai neturi būti siejami“, – pareiškė premjeras. Gal ir neturi, bet konservatoriai ketina atimti pinigus iš programos, kuri šiandien atneštų daugiau naudos Lietuvos žmonėms negu sraigtasparniai, tokiu būdu patys valdantieji šiuos dalykus suplaka. Premjeras nežada atsisakyti planų, nepaisydamas ne tik opozicijos, bet ir kai kurių ministrų nuomonės. Užsispyrimu ir arogancija pasižymintis Ministras Pirmininkas tokiu savo elgesiu nebestebina, tačiau stebina kitas faktas, apie kurį mažai kalbama.

Konservatoriai planuoja nupirkti vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinėms užduotims vykdyti. Teigiama, jog sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas. Bet ar iš tiesų yra taip, kaip sako Krašto apsaugos ministrė?

Čia reikėtų didesnės specialistų diskusijos. Pasidomėjęs šiais dalykai noriu atverti akis tiems, kas pasidavė konservatorių sukeltai panikai dėl sraigtasparnių. Dvi sraigtasparnių remonto bendrovės „Helisota“ ir „Aviabaltika“ šiuo klausimu atsako vienodai. Tad gal verta paklausyti specialistų?

Mi-8MTV gali buti eksploatuojamas iki 2016m. pabaigos, tokį sraigtasparnį KOP turi tik vieną. Kiti sraigtasparniai Mi-8T gali būti remontuojami. O tiksliau, ne tik gali, bet ir turi būti iš esmės remontuojami kas septynerius metus. Ir remontų skaičius nėra ribojamas. Pasidomėkite, kiek sutaupytų Lietuva, jei sraigtasparniai būtų remontuojami, o ne perkami nauji. Mano žiniomis, remontas kainuotų iki 1,5 mln. JAV dolerių. Tai gerokai mažesnė suma negu ta, kurią šiuo metu sraigtasparniams pasiryžę skirti konservatoriai. Tad negaliu ramiai klausyti ponios R.Juknevičienės plepalų apie tai, kad po 2016 m. KOP nebeturės sraigtasparnių. Gelbėjimo tarnyba išliktų veiksni ir be naujų sraigtasparnių, bet suremontavus senuosius. Tad labiausiai nerimą kelia klausimas dėl lėšų panaudojimo tikslingumo.

Šiandien daugiabučių namų renovacijos programa tampa gyvybiškai aktuali, ko negalime pasakyti apie naujus sraigtasparnius. Po to, kai Energetikos ministro Arvydo Sekmoko vadovaujama ministerija pademonstravo „puikius“ derybinius sugebėjimus – kone pusę lito brangiau tenka mokėti už kubinį metrą dujų. Praėjusiais metais šildymo kainos siekė rekordines aukštumas, o ministro pažadai, jog su Rusijos koncernu „Gazprom“ bus susiderėta dėl iki 15 proc. mažesnių kainų, išgaravo kaip dūmas. Šiemet už šildymą mokėsime dar brangiau. Renovuotuose namuose sumažėtų energijos suvartojimas, tokiu būdu sumažėtų šildymo sąskaitos, tad manau, negalima leisti švaistyti daugiabučių renovacijos programos lėšų. Ar pasiduosime konservatorių Vyriausybės kaprizams?