Seimo narių grupės prašymą išnagrinėti, ar atitinka Konstituciją neseniai parlamentarų priimta ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašyta Seimo rinkimų įstatymo pataisa, KT priėmė gegužę. Pataisa leidžia per apkaltą pašalintiems pareigūnams jau po ketverių metų nuo pašalinimo vėl dalyvauti Seimo rinkimuose, nors pagal anksčiau galiojusią tvarką tokiems politikams tai buvo uždrausta iki gyvenimo pabaigos.

Bylą KT nagrinėjo skubos tvarka.

Pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atidėjo partijos Tvarka ir teisingumas pirmininko, Europos Parlamento nario R. Pakso registravimą kandidatu Seimo rinkimuose, kol KT priims savo sprendimą.

Paklaustas, kodėl VRK nedrįso pirmadienį registruoti R. Pakso, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad "neskanus būtų variantas iš pradžių registruoti, o po to išregistruoti". "VRK sprendimo esmė yra ta, kad mes šitame ginče, kurį sprendžia KT, nedalyvaujame", - teigė Z. Vaigauskas.

Jo nuomone, VRK sprendimas neprieštarauja įstatymui. "Mes, registruodami kandidatus, turime užtikrinti teisinį tikrumą", - sakė VRK pirmininkas.

Pasak jo, VRK priimtą sprendimą galima apskųsti teismui. "Jeigu kam nors atrodo, kad mes pažeidžiame kandidatų ar partijos teises, mūsų sprendimas gali būti apskųstas Vyriausiajam administraciniam teismui", - teigė Z. Vaigauskas.

ELTA primena, kad R. Pakso apkalta buvo surengta 2004 metais, todėl priimtoji Seimo rinkimų įstatymo pataisa leistų jam dalyvauti šiemet spalį rengiamuose naujojo Seimo rinkimuose.

Jeigu KT nuspręstų, kad priimtasis įstatymas neatitinka šalies Konstitucijos, opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos lyderiui, europarlamentarui R. Paksui būtų vėl užvertos durys į Seimą. Bet netgi jeigu atitinkama Konstitucijos pataisa būtų dabar inicijuota, jos nebūtų suspėta priimti iki spalio 14 dieną įvyksiančių Seimo rinkimų.

Pernai Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, jog Lietuvoje taikomas draudimas apkaltos proceso tvarka nušalintam Prezidentui R. Paksui iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas ir neatitinka Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijos protokolo straipsnio, užtikrinančio teisę į laisvus rinkimus.