Jo nuomone, pagal populiarumą ketvirti konservatoriai pagal mandatų skaičių po rinkimų gali būti antri – tai priklausys nuo vienmandatėse kandidatuojančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) politikų įdirbio ir rinkėjų aktyvumo – kuo jis mažesnis, tuo situacija palankesnė ištikimus rinkėjus turinčioms partijoms, tarp jų ir konservatoriams.

„Populiarumo reitingai ir tai, kiek partijos gauna mandatų per rinkimus yra du skirtingi dalykai. Populiarumo reitingai yra reprezentatyvios apklausos, mes galime pasižiūrėti, kokios partijos yra populiaresnės, kokios mažiau populiarios, bet vienmandatėse egzistuoja kiti balsavimo principai – ten žmonės balsuoja už asmenis ir mes negalime iš apklausų tiesiogiai išvesti, kas bus pirmas, antras ar trečias“, - teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas M. Jastramskis.

Apklausos ir rinkimų rezultatai – ne tas pats

Praėjusiuose Seimo rinkimuose TS-LKD iš viso iškovojo 45 mandatus – 18 daugiamandatėje apygardoje ir 27 vienmandatėse apygardose. Prieš 2008 m. rinkimus „Vilmorus“ darytoje visuomenės nuomonės apklausoje buvo prognozuojama, kad TS-LKD gali pelnyti 12,4 proc. balsų.

Socialdemokratai pagal sąrašą laimėjo 10 vietų, vienmandatėse iškovojo 15 mandatų ir pagal narių skaičių Seime užėmė antrą vietą. „Vilmorus“ socialdemokratams prognozavo 7,2 proc. balsų.

Darbo partija daugiamandatėje apygardoje iškovojo 8 mandatus, vienmandatėse apygardose – 2. Jų populiarumas tuomet siekė 8,7 proc.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ pagal sąrašą laimėjo 11 mandatų, vienmandatėse apygardose – 4 vietas, o šios politinės jėgos populiarumas siekė 11,4 proc.

Liberalų sąjūdis iš viso pelnė 11 mandatų – 5 pagal sąrašą ir 6 vienmandatėse – nors pagal apklausą neturėjo peržengti rinkimų barjero.

Tautos prisikėlimo partija (TPP) laimėjo 16 vietų Seime – 13 daugiamandatėje apygardoje ir 3 vienmandatėse. Jos populiarumas tuo metu siekė 7 proc.

Ištempti gali vienmandatininkai

Politologas M. Jastramskis pastebi, kad šiuose rinkimuose aiškaus lyderio nėra – šias pozicijas gali dalintis tiek Darbo partija, tiek socialdemokratai. Taip pat nėra naujų „prisikėlėlių“, kurie vieni galėtų surinkti protesto balsus, todėl dėl nepatenkintųjų balsų gali kovoti visos partijos.

Pasak pašnekovo, prieš praėjusius rinkimus ketvirta pagal populiarumą buvusi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) iškovojo 25 mandatus ir užėmė antrą vietą.

„Ar konservatoriai gali užimti antrą vietą pagal mandatus? Čia neįmanoma pasakyti, ar tikrai taip įvyks, bet, be jokios abejonės, tokia galimybė egzistuoja. Kaip žinoma, per praėjusius rinkimus socialdemokratai, kurie tuomet buvo valdantieji, užėmė antrą vietą pagal mandatus, pelnydami 25 vietas“, - teigė M. Jastramskis.

„Dabar vieno aiškaus lyderio rinkimuose nėra, taip pat nėra partijos, kuri viena galėtų pasiimti vadinamuosius protesto balsus. Ką tai reiškia? Tarkime, konservatoriai gauna 10-12 proc. daugiamandatėje apygardoje (tai nėra daug). Iš esmės tai gali reikšti 10 mandatų, bet visoje Lietuvoje jie gali „susigraibyti“ per vienmandates“, - pridūrė politologas.

Jo teigimu, konservatoriai gali tikėtis laimėti Kaune bei kai kuriose kitose vienamndatėse apygardose. O daugiamandatėje apygardoje jiems pasitarnautų žemas rinkėjų aktyvumas, mat TS-LKD rinkėjai laikomi ištikimais ir pareigingais.

„Kaip pavyzdį galime pasitelkti Europos Parlamento rinkimus 2009 m. Atrodo, buvo ir naktinė mokesčių reforma, Andrius Kubilius buvo jau nebepopuliarus, krizė įsivažiavo, tačiau aktyvumas buvo vos 20 proc. ir konservatoriai laimėjo“, - pasakojo M. Jastramskis.

Darbo partijai ir „tvarkiečiams“, pasak M. Jastramskio, koją kiša faktas, jog jie turi po vieną stiprų lyderį, tačiau neturi pakankamai ryškių kandidatų vienmandatėms apygardoms.

V.Dumbliauskas: nemanau, kad TS-LKD gali galvoti apie antrą vietą

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas sutinka, kad visuomenės nuomonės apklausos tiesiogiai neatskleidžia, kiek mandatų kuri partija iškovos, tačiau, jo nuomone, antrą vietą pagal mandatus konservatoriai galėtų iškovoti tik tuo atveju, jeigu rinkėjų aktyvumas būtų itin žemas, o TS-LKD rinkėjai – itin drausmingi.

„Kaune praktiškai visos apygardos yra konservatorių. Kaip yra sakiusi viena liberalė, Kaune neįmanoma laimėti. Todėl šia prasme tai jiems gali padėti“, - svarstė V. Dumbliauskas.

Tačiau jis priminė, kad po buvimo valdžioje 1996-2000 m. konservatoriai triuškinamai pralaimėjo ir pelnė tik 9 mandatus.

„Vis tik aš nemanau, kad TS-LKD gali galvoti apie antrą vietą. Mano galva, tuo patikėti būtų sunku“, - sakė politologas.

„TS-LKD naudinga, jeigu būtų mažas aktyvumas, nes jų elektoratas, jų rinkėjai labai drausmingi, aktyvūs ir ateina. Jeigu šiam veiksniui teiksime didelę reikšmę ir manysime, kad TS-LKD rinkėjai ateis, o kairiosios partijos nesuaktyvins rinkėjų, tada šita hipotezė tampa realesnė“, - pridūrė mokslininkas.