„Pačiai partijai reikėtų neužstrigti ties tuo ir ieškoti naujų idėjų, nes vien tik joti ant R. Pakso šešėlio nėra prasminga. Net pastarieji reitingai liudija, kad „Tvarka ir teisingumas“ nesugeba atsišviežinti, nesugeba surasti savo rinkėjų tarpe paramos ir, matyt, R. Paksas yra savotiškas inkaras, kuris kaip tik trukdo partijai, o ne jai padeda“, - svarstė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas.

Primenama, kad nuo KT sprendimo, ar Seimo rinkimų įstatymas prieštarauja Konstitucijai, ar ne, priklausys R. Pakso galimybė kandidatuoti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Jeigu teisės aktas, leidžiantis po ketverių metų apkaltos proceso tvarka nušalintam asmeniui dalyvauti Seimo rinkimuose, bus pripažintas neprieštaraujančiu Konstitucijai, R. Paksas galės tapti Seimo nariu, jeigu prieštaraujančiu – liks europarlamentaru.

Politologas Lauras Bielinis neabejoja, kad Konstituciniam Teismui priėmus nepalankų sprendimą „tvarkiečiai“ mėgins R. Paksą vaizduoti kaip politinės konjunktūros auką, tačiau, jo nuomone, šis įvaizdis jau išseko ir partijai nebepadės.

Tuo tarpu teigiamas Konstitucinio Teismo sprendimas, anot L. Bielinio, veikiausiai net nėra pageidaujamas, nes politine prasme Europos Parlamento nario mandatas yra vertesnis nei eilinio Seimo nario vieta.

„Net jeigu R. Paksas gautų teigiamą sprendimą, nemanau, kad jis atsisakytų europarlamentaro vietos. Tai tikriausiai nesusiję su pinigais, manau, kad būti europarlamentaru yra daug solidžiau nei eiliniu Seimo nariu“, - svarstė L. Bielinis.

Ministru R.Paksas netaptų?

Tomas Janeliūnas
T. Janeliūnas taip pat sutinka su kolega, kad net ir galėdamas dalyvauti Seimo rinkimuose R. Paksas parlamentaro mandato tikriausiai atsisakytų, nes būti europarlamentaru yra naudingiau nei Seimo nariu. Žinoma, egzistuoja galimybė, kad „tvarkiečiai“ po rinkimų galėtų dalyvauti valdančiosios koalicijos formavime ir R. Paksas galėtų būti siūlomas ministru, tačiau T. Janeliūnas abejoja, ar prezidentė sutiktų su tokia ministrų kabineto sudėtimi.

„Mano įsitikinimu, jeigu R. Paksas būtų renkamas Seimo nariu, jis atsisakytų mandato ir liktų europarlamentaru, nes pagal tokias labai praktiškas galimybes būti europarlamentaru yra naudingiau ir asmeniškai, ir politine prasme – Europos Parlamento nario mandatas turi didesnę politinę vertę nei eilinio Seimo nario“, - DELFI sakė politologas.

„Aišku, jeigu partija dalyvautų koalicijos formavime ir gautų ministrų pozicijas, galbūt R. Paksas galėtų būti ministru, bet menka tikimybė, kad prezidentė sutiktų su tokios sudėties ministrų kabinetu, todėl R. Paksui sunku tikėtis aukštesnės pozicijos nei paprasto Seimo nario“, - pridūrė T. Janeliūnas.

Paklaustas, ar tuo atveju, jei Konstitucinis Teismas priimtų R. Paksui neigiamą sprendimą, šis politikas galėtų tikėtis sutelkti „tvarkiečių“ elektoratą, T. Janeliūnas svarstė, kad aukos įvaizdis ir retorika yra išsekusi linija ir „Tvarkai ir teisingumui“ nepadės.

„Be abejo, kad galima įsivaizduoti, kad Konstitucinio Teismo sprendimas, kuris uždraustų R. Paksui kandidatuoti, būtų pateiktas kaip tęsinys tos pačios neva vykdytos kampanijos prieš R. Paksą, leistų jam kurti aukos įvaizdį, bet tai jau yra išsekusi politinė linija ir netgi pačiai partijai iš to visiškai nebūtų jokios naudos“, - teigė mokslininkas.

„Emociškai tai galėjo veikti pirmuosius, antruosius metus po R. Pakso nušalinimo, dabar tai jau tikrai pakankamai senas dalykas ir žmonės jau užmiršo“, - pridūrė politologas.

L.Bielinis: R.Pakso įvaizdis – išeikvotas

Lauras Bielinis
L. Bielinis taip pat sako, kad net jeigu „tvarkiečiai“ ir bandytų iš Konstitucinio Teismo sprendimo padaryti tam tikrą rinkimų šou, jiems naudos tai tikriausiai neduotų, nes R. Pakso įvaizdis yra išeikvotas.

„Tiesą sakant, R. Pakso įvaizdis jau yra išeikvotas ir šiandien, nepriklausomai nuo to, kokį sprendimą priimtų Konstitucinis Teismas, šitas įvaizdis nepadarys didelės įtakos rinkimams. Tam tikrą dalį rinkėjų gal ir galima pažadinti, bet nedaug. Be to, net jeigu R. Paksas gautų teigiamą sprendimą, nemanau, kad jis atsisakytų europarlamentaro vietos. Tai tikriausiai nesusiję su pinigais, manau, kad būti europarlamentaru yra daug solidžiau nei eiliniu Seimo nariu“, - reziumavo politologas.

Jo nuomone, nors „tvarkiečiai“ visuomenės nuomonės apklausose pagal populiarumą užima trečią vietą, tačiau jie turi rinkėjų limitą, kurio peržengti tikriausiai nesugebės. L. Bielinio teigimu, spartesniam išsiveržimui į priekį rinkimuose šiai partijai reiktų efektingų veiksmų, o ne R. Pakso kortos eksploatavimo.

„Jeigu Konstitucinis Teismas jo atžvilgiu nuspręstų neigiamai, iš to galima padaryti tam tikrą rinkiminį šou, kuris galbūt mobilizuotų, bet kadangi pats įvaizdis jau išeikvotas, nemanau, kad tai duotų daugiau balsų „Tvarkai ir teisingumui“, - sakė L. Bielinis.