Rugpjūčio 16 dieną N. Venckienei atlikta operacija, 17-ąją ji išrašyta iš ligoninės ir iki 27 dienos, t.y., pirmadienio, turi nedarbingumo lapelį.

„Nedarbingumo lapelis nėra tas dalykas, kuris lemia baudžiamajame procese. Baudžiamajame procese pateisinama priežastis yra gydytojo patvirtintas medicininis dokumentas, kuriame aiškiai pasakyta, kad žmogus negali dalyvauti procese. Jei laikinai skauda galvą ar skauda koją, tai nėra tokios ligos, dėl kurių žmogaus galima neapklausti“, – tvirtina Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas Remigijus Merkevičius.

Štai, pavyzdžiui, paauglį gegužę mirtinai partrenkęs policininkas Vytautas Demenius dėl rimtų širdies problemų po įvykio buvo paguldytas į ligoninę, tačiau prokurorai atvyko į palatą jo apklausti ir pateikti įtarimų. N. Venckienės bylą tiriantiems prokurorams atrodo kitaip.

„Galėčiau patikinti, kad situacija yra tokia: N. Venckienė nėra įtariama tokiu sunkiu nusikaltimu, dėl kokių reikėtų imtis drastiškų priemonių“, – teigia Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas.

A. Venckienė yra įtariama dėl nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo, piktnaudžiavimo globėjos teisėmis, pasipriešinimo valstybės pareigūnei, trukdymo antstolės veiklai, nežymaus sveikatos sutrikdymo.

A. Skučienei, kurios prokurorams taip pat nepavyksta apklausti, norima pateikti įtarimus dėl pasipriešinimo antstolei ir pareigūnams per mergaitės perdavimo operaciją kovo 23-ąją.

Nepaisant to, kad moterys neva serga, jos aktyviai rengiasi artėjantiems Seimo rinkimams ir mielai dalija interviu žiniasklaidai.

„Prokurorų elgesį suvokti šitoje situacijoje šiek tiek sunkoka. Ir jeigu pažiūrėtume į paraleles, jeigu jie ir kituose procesuose tokiu būdu nesugeba įteikti pranešimo apie įtarimą, tai baudžiamajai justicijai žlugimas jau yra arti ribos“, – mano R. Merkevičius.

„Viešoje erdvėje vieni aiškina, kad mes taikome dvigubus standartus, kiti aiškina, kad mes nieko nedarome. Tačiau tai netiesa, mes dirbame pagal baudžiamąjį procesą ir stengiamės taip dirbti, imamės visų įstatymo numatytų priemonių“, – tikina Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras A. Navickas.

N. Venckienei tapus parlamentare, prokurorams tektų prašyti panaikinti buvusios teisėjos teisinę neliečiamybę.