Beje, valstybės vadovė D. Grybauskaitė daugeliui žmonių atrodo esanti tikra dama, o kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus – džentelmenas.

Tokia Lietuvos gyventojų nuomonė apie politikus išaiškėjo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus apklausą.

„Apklausa gana objektyviai atspindi situaciją, tikrai buvo nesunku atspėti, kad rezultatai bus tokie. V. Uspaskicho įvaizdis yra orientuotas į žemesnio išsilavinimo, žemesnes pajamas gaunančius žmones, todėl jis kuria paprasto vaikino iš kaimo vaizdą, kuriam likimas lėmė laimę užimti kokį nors postą ar būti visuomenės dėmesio centre. Jis kalba suprantama šneka, nors jeigu žmonės gerai įsiklausytų, tai suprastų, kad jie nieko nepasako ir kalba vėjus“, - teigė žurnalistas, vyrų įvaizdžio svetainės kūrėjas Giedrius Drukteinis.

Pasak pašnekovo, V. Uspaskichas nekalba įmantriai, atrodo savas ir neatrodo egzaltuotas. Tačiau ruoštis egzaminams su juo dauguma žmonių nepageidautų, mat politikas, anot G. Drukteinio, garsėja turintis suvirintojo specialybę ir neatrodo eruditas, kurio galėtum pasiklausti, kada įvyko koks nors mūšis ir panašiai.

„Pasimokyti kapoti malkas, aš tikiu, V. Uspaskichas irgi būtų numeris pirmas, nes tai paprasta liaudiška veikla, nereikalaujanti profesinio pasiruošimo“, - sakė pašnekovas.

G. Drukteinis taip pat sako nenustebęs, jog Lietuvos gyventojai V. Uspaskicho nelaiko džentelmenu, o šį titulą atidavė kadenciją baigusiam prezidentui V. Adamkui ir socialdemokratui Č. Juršėnui.

„Šie du žmonės ir turi visas džentelmenams būdingas savybes. Jie yra santūrūs, labai retai rodo emocijas, nekelia balso ten, kur nereikia, jie visada rengiasi atitinkamai, prisižiūri, kaip atrodys, yra korektiški, mandagūs, abu politikai gyvena su viena moterimi ir nėra patekę į jokius sekso skandalus“, - teigė pašnekovas.

Tikras džentelmenas – V.Adamkus

Valdas Adamkus
Vykdant apklausą respondentų buvo klausiama, su kokiu politiku jie norėtų ruoštis svarbiam egzaminui, su kuo pageidautų eiti apsipirkti ar į vakarėlį, kurį politiką norėtų priimti į darbą, jeigu būtų darbdaviai, ką pasirinktų partneriu ilgo nuotolio žygiui.

Gyventojų, be kita ko, buvo teiraujamasi, kuri politikė jiems atrodo tikra dama ir kuris politikas – džentelmenas.

Beveik visais atvejais geriausios nuomonės žmonės laikėsi apie Darbo partijos pirmininką V. Uspaskichą, tačiau mažai kas pasakė, kad šis politikas panėšėja į džentelmeną. Džentelmenu dauguma žmonių įvardijo kadenciją baigusį prezidentą V. Adamkų (30,8 proc.), kiek mažiau - socialdemokratą Česlovą Juršėną (9 proc.).

Kad V. Uspaskichas galėtų būti vadinamas džentelmenu, manė viso labo tik 7,8 proc respondentų. Dar mažiau džentelmeniškumo, anot apklausos, turi socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius (7,7 proc.), Vilniaus meras Artūras Zuokas (6,8 proc.) bei premjeras ir konservatorių lyderis Andrius Kubilius (6 proc.).

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksą džentelmenu pavadintų tik 5 proc. gyventojų, Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį – 4,5 proc., socialdemokratą Vytenį Andriukaitį – 4,2 proc.

Kuris politikas Jums atrodo tikras džentelmenas? (proc.)  
V.Adamkus30,8
Č.Juršėnas9,0
V.Uspaskichas7,8
A.Butkevičius7,7
A.Zuokas6,8
A.Kubilius6,0
R.Paksas5,0
E.Masiulis4,5
V.Andriukaitis4,2

V.Adamkų džentelmenu dažniau įvardijo aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų didmiesčių gyventojai, Č. Juršėną – vyresnio amžiaus atstovai, gyvenantys rajonų centruose, o V. Uspaskicho džentelmeniškumą įžvelgė dažniau žemesnio išsimokslinimo ir mažesnių pajamų moterys.

Į parduotuvę – su V.Uspaskichu

Nepaisant nedžentelmeniško įvaizdžio, Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas žmonėms atrodo tinkamas drauge eiti į vakarėlius arba į parduotuves. Apsipirkti rauge su V. Uspaskichu norėtų eiti 28,9 proc. respondentų, su D. Grybauskaite – 8,9 proc., su A. Zuoku – 7,2 proc.
Artūras Zuokas

Vestis į parduotuves finansų ministrę Ingridą Šimonytę norėtų 7,1 proc. Lietuvos gyventojų, premjerą A. Kubilių – 7 proc., Seimo narę, dainininkę Ingridą Valinskienę – irgi 7 proc., „tvarkiečių“ lyderį R.Paksą – 5,9 proc., Seimo pirmininkę Ireną Degutienę – 5,5 proc., socialdemokratų lyderį A. Butkevičių – 4,3 proc.

Beje, moterys apsipirkimo partneriu dažniau rinktųsi V. Uspaskichą arba A. Zuoką, o vyrai – D. Grybauskaitę arba I. Šimonytę.

A.Zuokas populiaresnis 18-35 metų amžiaus grupėje, V. Uspaskichą į parduotuves dažniau linkusios vestis 36 metų ir vyresnės moterys.

Su kuriuo politiku norėtumėte eiti apsipirkti? (proc.)  
V.Uspaskichu28,9
D.Grybauskaite8,9
A.Zuoku7,2
I.Šimonyte7,1
A.Kubiliumi7,0
I.Valinskiene7,0
R.Paksu5,9
I.Degutiene5,5
A.Butkevičiumi4,3

Jei linksmintis, tai su V.Uspaskichu, D.Grybauskaite arba I.Valinskiene

Viktoras Uspaskichas
V. Uspaskichas gyventojams pasirodė nepamainomas ir einant į vakarėlį. Paklausti, su kuriuo politiku norėtų apsilankyti vakarėlyje, 20 proc. žmonių įvardijo V. Uspaskichą, bet nemaža dalis – 18,5 proc. – pasirinktų prezidentę D. Grybauskaitę.

Dar 15,5 proc. respondentų linksmintis vakarėlyje rinktųsi dainininkę, Seimo narę I. Valinskienę. Su Vilniaus meru A. Zuoku į vakarėlį mielai nueitų 9,9 proc. gyventojų, su švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi – 8,5 proc.

Pramogauti su G. Steponavičiaus partijos kolega, susisiekimo ministru E. Masiuliu norėtų 6 proc. respondentų, su finansų ministre I. Šimonyte – 4,8 proc., su socialdemokratų europarlamentare Vilija Blinkevičiūte – 4 proc., o su socialdemokratu A. Butkevičiumi – 3,6 proc.

Su kuriuo politiku norėtumėte apsilankyti vakarėlyje? (proc.)  
V.Uspaskichu20,0
D.Grybauskaite18,5
I.Valinskiene15,5
A.Zuoku9,9
G.Steponavičiumi8,5
E.Masiuliu6,0
I.Šimonyte4,8
V.Blinkevičiūte4,0
A.Butkevičiumi3,6

Vyrai vakarėlyje dažniau norėtų lankytis su D. Grybauskaite bei I. Valinskiene, moterys – su V. Uspaskichu arba A. Zuoku.

Gerais vakarėliais pagarsėjusį G. Steponavičių savo kompanijoje norėtų matyti tiek vyrai, tiek moterys. Jaunimas dažniau rinktųsi I. Valinskienę, A. Zuoką bei G. Steponavičių, vidutinio ir vyresnio amžiaus atstovai – D. Grybauskaitę bei V. Uspaskichą, vyriausieji respondentai – V. Blinkevičiūtę.

Žygyje geriausiai praverstų V.Uspaskicho ir R.Pakso draugija?

Klausiami, su kuriuo politiku eitų į ilgo nuotolio žygį, respondentai taip pat dažniausiai rinkosi V. Uspaskichą – šis politikas patikimu žygeiviu pasirodė esąs 11-ai proc. gyventojų. Kiek mažiau žmonių į žygį pasiimtų „tvarkiečių“ lyderį R. Paksą (8 proc.) arba prezidentę D. Grybauskaitę (8,6 proc.).
Rolandas Paksas

Žygiuoti su socialdemokratu A. Butkevičiumi pageidautų 7,5 proc. žmonių, su Vilniaus meru A. Zuoku – 6,6 proc., su premjeru A. Kubiliumi – 4,5 proc., su susisiekimo ministru ir Liberalų sąjūdžio pirmininku E. Masiuliu – 4 proc. respondentų.

Su V. Uspaskichu bei R. Paksu žygin dažniau eitų rajonų centrų gyventojai, vidutinio ir vyresnio amžiaus, vidutinių pajamų atstovai. Su D. Grybauskaite – didmiesčių ir kaimo vietovių gyventojai.

Didžiausių pajamų bei aukštesnio išsimokslinimo atstovai į žygio partnerius dažniau rinktųsi A. Kubilių, A. Zuoką arba E. Masiulį.

Su kuriuo politiku eitumėte į ilgo nuotolio žygį? (proc.)  
V.Uspaskichu11,0
R.Paksu9,0
D.Grybauskaite8,6
A.Butkevičiumi7,5
A.Zuoku6,6
A.Kubiliumi4,5
E.Masiuliu4,0

Potencialių darbuotojų sąraše auga ir A.Kubiliaus, ir A.Butkevičiaus populiarumas

Algildas Butkevičius
Respondentams taip pat atrodo, jog „darbiečių“ lyderis V. Uspaskichas būtų puikus darbuotojas, todėl mielai priimtų jį į darbą. Taip manančių buvo 14,8 proc.

Būdami darbdaviai žmonės neatsisakytų priimti į darbą ir prezidentės D. Grybauskaitės – darbą jai garantuotų 13,2 proc. apklaustų žmonių.

Įdomu tai, kad visuomenėje labai nepopuliarus politikas A. Kubilius potencialių darbuotojų sąraše būtų trečias – jį įdarbinti norėtų 9 proc. žmonių.

Premjero A. Kubiliaus ministrų kabineto finansų ministrę I. Šimonyutę įdarbintų 7,9 proc. respondentų, socialdemokratą A. Butkevičių – 7,5 proc.

V. Uspaskichą bei D. Grybauskaitę į darbą dažniau linkę priimti vyrai, moterys dažniau rinktųsi E. Masiulį arba I. Šimonytę. A.Butkevičius geras darbuotojas dažniau atrodo vidutinių pajamų, rajonų centrų ir kaimų gyventojams, V. Blinkevičiūtė – vyriausiems respondentams.

A. Zuoką dažniau „įdarbintų“ jauniausi „darbdaviai“, I. Šimonytę bei D. Grybauskaitę – vidutinio amžiaus atstovai.

Kurį politiką, būdamas darbdavys, priimtumėte į darbą? (proc.)  
V.Uspaskichą14,8
D.Grybauskaitę13,2
A.Kubilių9,0
I.Šimonytę7,9
A.Butkevičių7,5
R.Paksą7,0
A.Zuoką6,2
E.Masiulį5,5
I.Degutienę4,9
V.Blinkevičiūtę3,3

D.Grybauskaitė – tikra dama

Klausiami, kuri politikė atrodo esanti tikra dama, Lietuvos gyventojai beveik neabejojo – 25,5 proc. šiuo žodžiu apibūdintų prezidentę D. Grybsauskaitę.
Dalia Grybauskaitė

Tikros damos bruožų, respondentų nuomone, turi ir Seimo pirmininkė, konservatorė I. Degutienė, kuriai šį apibūdinimą taikytų 19,7 proc. gyventojų, bei dainininkė ir Seimo narė I. Valinskienė – dama ji atrodo 13,3 proc. žmonių.

Beje, I. Valinskienę, kaip damą, dažniau apibūdina vidurinio amžiaus bei žemesnio išsimokslinimo vyrai, D. Grybauskaitę – rajonų centruose gyvenančios moterys, I. Degutienę – didmiesčiuose gyvenantys vyriausi respondentai.

Vilniaus mero A. Zuoko žmoną, Seimo narę Agnę Zuokienę dama įvardintų 9,2 proc. piliečių, krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę – 8,3 proc., liberalų Seimo narę Dalią Teišerskytę, išgarsėjusią teiginiu, jog ji yra „nacionalinė vertybė“ - 7,5 proc. žmonių.

Mažiausiai į damas gyventojams panaši jaunatviška šukuosena pasipuošusi finansų ministrė I. Šimonytė (4,2 proc.) ir socialdemokratų europarlamentarė V. Blinkevičiūtė (4,8 proc.).

Kuri politikė Jums atrodo tikra dama? (proc.)  
D.Grybauskaitė25,5
I.Degutienė19,7
I.Valinskienė13,3
A.Zuokienė9,2
R.Juknevičienė8,3
D.Teišerskytė7,5
M.Petrauskienė6,2
A.M.Pavilionienė5,5
V.Blinkevičiūtė4,8
I.Šimonytė4,2

D.Grybauskaitė būtų nepamainoma ruošiantis egzaminui?

Tikra dama tituluota prezidentė Lietuvos rinkėjams taip pat atrodė nepamainoma, jeigu reiktų rinktis, su kuriuo politiku ruoštis svarbiam egzaminui. D. Grybauskaitę į pagalbą pasitelktų 11 proc. gyventojų, tuo tarpu vakarėliams, žygiams bei parduotuvių šturmui tinkamą Darbo partijos vedlį V. Uspaskichą rinktųsi 7,2 proc. žmonių.

Antroji gera pagalbininkė ruošiantis egzaminui, gyventojų nuomone, būtų Seimo pirmininkė, konservatorė I. Degutienė, turinti medikės išsilavinimą. Nedaug nuo jos atsiliko ir socialdemokratų pirmininkas A. Butkevičius, kurį pagalbon pasitelktų 9,5 proc. rinkėjų.

Finansų ministre I. Šimonyte ruošiantis egzaminui pasitikėtų 8,6 proc. respondentų, premjeru A. Kubiliumi – 7,6 proc.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderį prie užduočių pasodintų 7,1 proc. žmonių, socialdemokratą V. Andriukaitį – 6,5 proc., europarlamentarą ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų patriarchą Vytautą Landsbergį – 4,3 proc., Liberalų sąjūdžio pirmininką E. Masiulį – 3,6 proc.

Su kuriuo politiku norėtumėte ruoštis svarbiam egzaminui? (proc.)  
D.Grybauskaite11,0
I.Degutiene9,6
A.Butkevičiumi9,5
I.Šimonyte8,6
A.Kubiliumi7,6
V.Uspaskichu7,2
R.Paksu7,1
V.Andriukaičiu6,5
V.Landsbergiu4,3
E.Masiuliu3,6

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų liepos 20-29 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1007 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA.