Savo poziciją rinkimuose, jeigu gyvenate užsienyje, galima išreikšti dviem būdais:

1) atvykti į diplomatinę atstovybę, konsulinę įstaigą ar balsavimo punktą

Balsavimas ambasadose ar konsulatuose vyksta darbo valandomis, bet konkretus laikas, kada galima atvykti balsuoti, nurodomas ambasados ar konsulato tinklalapyje arba Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto puslapyje. Paprastai balsavimas diplomatinėse atstovybėse, konsulatuose ar balsavimo punktuose vykdomas apie dešimt dienų iki rinkimų Lietuvoje.

2) iš anksto balsuoti paštu, pranešus apie tai diplomatinei atstovybei ar konsulinei įstaigai

Galima rašyti paprastą laišką, elektroninį laišką arba nusiųsti savo duomenis faksu. Reikia nurodyti asmens kodą, pilietybę patvirtinančio dokumento numerį ir adresą, kur esate apsistojęs – jums turėtų būti atsiųsta rinkėjo kortelė, rinkimų biuletenis, vidinis ir išorinis balsavimo vokas, trumpa informacija, kaip balsuoti, bei dar vienas vokas, ant kurio užrašytas atstovybės adresas bei priklijuotas pašto ženklas.

Paprastai ambasados ir konsulatai paskelbia specialias anketas, kurias užpildžius ir nusiuntus galima registruotis balsavimui.

Užpildęs balsavimo biuletenį ir įdėjęs jį į nurodytus vokus, rinkėjas turi išsiųsti laišką paštu. Toks balsavimas rinkėjui nekainuoja nė cento!

Kaip DELFI sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, apie norą užsienio valstybėje balsuoti paštu ir iš anksto ambasadai ar konsulatui reikia pranešti kuo anksčiau, o visiems pranešusiems dokumentai bus pradedami siųsti iki rinkimų Lietuvoje likus apie penkiolikai dienų. Tačiau norintieji balsuoti paštu ir iš anksto turi įvertinti valstybės, kurioje gyvena, pašto darbo kokybę.

„Jeigu tos valstybės paštas veikia labai gerai, jūs esate ne kur nors Rusijoje, tai galite apie norą balsuoti iš anksto pranešti nelabai anksti. Rusijoje tai būtų beviltiška, paštas neveiks, atstovybė nesuspės jums atsiųsti dokumentų. Bet jeigu esate JAV ar Anglijoje, kur paštas gana gerai veikia, įmanoma sėkmingai balsuoti pranešus ir nelabai anksti“, - teigė Z. Vaigauskas.

Lietuvos ambasada JAV rinkėjus, norinčius balsuoti, kviečia registruotis iki rugsėjo 15 d.

Ambasados Dubline, Buenos Airėse taip pat nustatė rugsėjo 15-osios terminą, tuo tarpu Graikijoje, Kipre ir Albanijoje gyvenantys lietuviai pranešti apie norą balsuoti privalo iki rugsėjo 1d., o gyvenantieji Japonijoje, Australijoje, Filipinuose ir Naujojoje Zelandijoje – iki rugsėjo 7 d.

Iki nurodyto termino apie ketinimus balsuoti turi pranešti ir tie piliečiai, kurie ketina asmeniškai atvykti balsuoti į ambasadą, konsulatą ar balsavimo punktą, nes kitaip jie gali būti neįtraukti į rinkėjų sąrašus.

Emigrantai balsuoja Naujamiesčio apygardoje

Būtina žinoti, kad užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai balsuoja už kandidatą Naujamiesčio rinkimų apygardoje bei už vienos kurios politinės partijos kandidatų sąrašą (kandidatų eiliškumą galima kaitalioti).

Lietuvoje gyvenantys rinkėjai paprastai taip pat balsuoja už patinkančios partijos kandidatų sąrašą ir dar vieną Seimo narį renka toje vienmandatėje apygardoje, kurioje yra deklaravę gyvenamą vietą.

Taip yra dėl to, kad Lietuvos rinkimų sistema yra mišri: 71-as Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose, kur balsuojama už konkretų asmenį, ir 70 parlamentarų išrenkama pagal partijų sąrašus, kai balsuojama už partiją. Jeigu esate deklaravęs išvykimą iš Lietuvos:

Jeigu gyvenate užsienyje ir Lietuvos institucijoms esate pranešęs apie išvykimą, tokiu atveju Seimo narį rinksite Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje. Svarbu žinoti, kad deklaravusieji išvykimą iš Lietuvos, bet norintieji balsuoti Seimo rinkimuose, turi pranešti apie tai ambasadai, kad būtų įtraukti į rinkėjų sąrašus.

Pranešti ambasadai, kad būtumėte įtrauktas į rinkėjų sąrašus, reikia iki datos, kuri nurodyta ambasados interneto puslapyje, ir užpildžius anketą. Kaip minėta anksčiau, dažniausiai pranešti apie ketinimus balsuoti reikia iki rugsėjo 15 d., tačiau kai kur numatyti kiti terminai.

Rinkėjo kortelę taip pat galite atsispausdinti iš VRK interneto puslapio arba galite prašyti, kad ją jums su visais kitais balsavimo dokumentais atsiųstų ambasada arba konsulinė įstaiga.

Jeigu keliaujate ir jūsų buvimo vieta nepastovi:

Jeigu rinkimų metu ir iki jų esate išvykęs į kelionę ir jūsų buvimo vieta nepastovi, balsuoti taip pat galite paštu ir iš anksto, tačiau jums teks nutarti, kokiu adresu Lietuvos ambasada arba konsulinė įstaiga turi siųsti balsavimo dokumentus. Galite nurodyti viešbučio adresą ar kitą tikėtiną apsistojimo vietą.

Patikimiausias būdas balsuoti – atvykti į ambasadą, konsulatą

„Teoriškai galimybių balsuoti, jeigu žmogus labai nori, yra, bet kartais susidaro nemažos sąnaudos. Patikimiausias būdas balsuoti – tai konsulatas, ambasada ar balsavimo punktas ir, ačiū Dievui, ne tik rinkimų dieną. Balsuoti galima ir prieš rinkimus. Daugelyje kitų valstybių balsuoti ambasadose užsienyje galima tik rinkimų dieną“, - DELFI sakė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Tačiau komisijos vadovas sako, kad šiems Seimo rinkimams nebebus tiek balsavimo punktų, kiek buvo anksčiau, nes jais Lietuvos piliečiai naudotis nelinkę. Per praėjusius Seimo rinkimus Didžiojoje Britanijoje buvo įsteigti net šeši balsavimo punktai, kuriuose buvo galima balsuoti rinkimų dieną, bet jie nebuvo populiarūs.

„Dabar balsavimo punktų liko nedaug. Tie balsavimo punktai nesurinko žmonių, laikoma, kad jie nepasiteisino. Neina žmonės į tuos balsavimo punktus, va, kur bėda. Punktai dirba, pinigus kainuoja, o žmonės neateina. Bent taip sako ambasados ir konsulatai, o aš linkęs jais tikėti“, - reziumavo Z. Vaigauskas.